Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 10. 2017,
14.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Srečko Katanec Luis Figo Justin Gatlin

Torek, 3. 10. 2017, 14.35

6 let, 6 mesecev

TOP 10 športnikov, ki so jih izžvižgali na njihovem ozemlju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Potem ko so Gerarda Piqueja, branilca Barcelone, v ponedeljek na pripravah španske reprezentance zaradi dogajanja okrog referenduma v Kataloniji navijači pričakali z žvižgi in žaljivkami, smo preverili, kateri športniki so bili še deležni žvižgov in obmetavanj z žaljivkami. Razlog? Dopinški prekrški, prestopi k največjim tekmecem ...

Gatlin stalna tarča žvižkov in zmerljivk

Ameriški šprinter Justin Gatlin je zaradi dopinških prekrškov že več let tarča žvižgov. Podobno je bilo tudi na letošnjem svetovnem atletskem prvenstvu v Londonu, kjer je Gatlin postal svetovni prvak v teku na 100 metrov. Javnost mu, kot kaže, ne namerava odpustiti jemanja prepovedanih poživil, zaradi katerih je odslužil že dve kazni.

Justin Gatlin 100 m finale | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Dobrodošlica" za rusko šampionko in brazilski prezir do Francoza

Posebne "dobrodošlice" sta bila na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru deležna ruska plavalka Julija Jefimova, olimpijska podprvakinja na 100 metrov prsno, in Renaud Lavillenie, francoski skakalec v višino.

Prvo so izžvižgali zaradi pozitivnega doping testa na vsebnost meldonija. Jefimova se je na odločitev antidopinške zveze pritožila, Mednarodni olimpijski komite pa je njeno pritožbo odobril zato, ker je svetovna protidopinška agencija meldonij šele januarja lani uvrstila na seznam prepovedanih substanc, plavalka pa je zatrdila, da ga je ob tej informaciji takoj prenehala uživati, a je ostal v njenem sistemu.

Rusko plavalko Julijo Jefimovo so zaradi pozitivnega doping testa izžvižgali na olimpijskem prizorišču v Riu. | Foto: Getty Images Rusko plavalko Julijo Jefimovo so zaradi pozitivnega doping testa izžvižgali na olimpijskem prizorišču v Riu. Foto: Getty Images

Lavillenie pa je bil nešportnega navijanja deležen zato, ker se je v finalu skoka s palico za zmago "udaril" z Brazilcem Thiagom Brazom da Silvo.

Francoz, ki je v Riu osvojil naslov olimpijskega podprvaka, in je bil žvižgov deležen tudi na zmagovalnem odru, je v navalu jeze navijačem s prstom, obrnjenim navzdol, pokazal, kaj si misli o njihovem nešportnem vedenju, bes pa je ubesedil tudi v izjavi, kjer je žvižganje primerjal z nacisti iz leta 1936, ki na olimpijskih igrah v Berlinu niso mogli sprejeti zmag temnopoltega atleta Jesseja Owensa. Pozneje se je za to izjavo tudi opravičil.

Francoskega atleta Renauda Lavillenieja so žvižgi spravili do solz.   | Foto: Francoskega atleta Renauda Lavillenieja so žvižgi spravili do solz.

Zakaj se je Kronaveter zameril Dragonsom?

Žvižgi so žal zelo pogosti tudi na nogometnih zelenicah. Deležen jih je bil tudi Rok Kronaveter, Mariborčan v dresu Olimpije, ki je s svojimi potezami (s prstom na usta jim je sporočil, naj bodo tiho) razjezil navijaško skupino Green Dragons. Nesoglasje s klubsko navijaško skupino ga je pripeljalo celo tako daleč, da je razmišljal o slovesu od ljubljanskega kluba.

Rok Kronaveter | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Družina Damirja Skomine ne hodi na njegove tekme

Žvižganja in žaljivk so deležni tudi sodniki. To je v obsežnem intervjuju za Sportal pojasnil tudi Damir Skomina, eden najbolj cenjenih sodnikov, ki sodi tekme najvišjega ranga. "Zaradi žaljivk moja družina ne hodi na tekme, ki jim sodim," je opozoril.

"Fanta sta si enkrat zaželela ogledati slovenski derbi in glede na to, koliko žaljivk sta slišala na račun sodnikov, je bilo to verjetno prvič in zadnjič. Ljudje hodijo na tekmo, ne zato, da bi uživali, ampak zato, da izrazijo vse svoje frustracije. Ko sem bil mlajši in sem tekmo opazoval kot gledalec, sem se včasih s kom zaradi tega tudi sprl, zdaj pa se samo smejim in si rečem, vsak ima pač svoj pogled na potek tekme," je spomnil eden najbolj prepoznavnih slovenskih obrazov v nogometnem svetu.

Damir Skomina | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Izdajalec?

Več kot preveč žaljivk na svoj račun pa je svoje čase moral požreti tudi legendarni nogometaš Luis Figo, ki je leta 2000 za 37 milijonov evrov iz Barcelone prestopil k največjemu tekmecu Realu iz Madrida. Na štadionu Camp Nou v Barceloni so vanj metali tudi steklenice.

Luis Figo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Luis Figo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Navijači Barcelona so proti Figu odvrgli celo svinjsko glavo:

Žvižgi za Sereno

Žvižgi se občasno pojavijo tudi na teniških igriščih. Leta 2001 je na prestižnem teniškem turnirju v Indian Wellsu doletelo tudi takrat komaj 19-letno Sereno Williams, danes eno najboljših teniških igralk vseh časov. Žvižge je sprožil prihod njene starejše sestre Venus Williams, ki je pred tem zaradi poškodbe predala polfinalni dvoboj, na katerem bi morala igrati ravno proti svoji sestri Sereni.

Večina športnih navdušencev tej zgodbi ni verjela. Menili so, da gre zgolj za umazano igro družine Williams oziroma taktiko njunega očeta. Serena Williams je na igrišču doživljala pravo nočno moro, saj so ameriški ljubitelji tenisa očitno navijali za njeno nasprotnico Kim Clijsters. Kljub temu je Američanka finale dobila. Kot je priznala pozneje, je trajalo kar 14 let, da je navijačem to negativno zgodbo odpustila.

Serena Williams | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Serena Williams | Foto: YouTube Foto: YouTube

Latvijski velikan, ki je dokazal, da je bil hladen sprejem napaka

Svoj davek v obliki glasnega žvižganja je "pokasiral" tudi Kristaps Porzingis, 221 centimetrov visoki latvijski košarkar, ki se je na letošnjem EuroBasketu zapletel v verbalni dvoboj z Američanom s slovenskim potnim listom Anthonyjem Randolphom.

Navijači severnoameriškega profesionalnega moštva v ligi NBA New York Knicks so bili leta 2015 močno razočarani nad novo pridobitvijo na naboru NBA. Očitno niso verjeli, da Porzingis lahko pomaga klubu, a se je izkazalo ravno obratno. Danes je eden najbolj priljubljenih igralcev, kar kaže tudi razprodaja njegovih dresov.

Porzingisa so izžvižgani na naboru NBA:

Verbalni spopad med Randolphom in Porzingisem:

Drsalni lepotica in zver

Zmerljivk je bila deležna tudi umetnostna drsalka Tonya Harding, ki je z naročilom napada želela izničiti svojo glavno konkurentko za nastop na olimpijskih igrah v Lillehammerju, Nancy Karrigan.

skategate | Foto:

Jugoslovanska reprezentanca tarča lastnih navijačev

Za enega bolj bolečih žvižganj v času nekdanje skupne države Jugoslavije, smo se morali zazreti še dlje v zgodovino. V leto 1990.

Takrat se je jugoslovanska nogometna reprezentanca pripravljala na SP 1990 v Italiji. Karavana se je ustavila tudi v Zagrebu in odigrala prijateljsko tekmo z Nizozemsko. Takratni aktualni evropski prvak je bil na štadionu Maksimir deležen glasne podpore. Skoraj tako bučne, kot bi igrali na domačem igrišču, nekje v domovini tulipanov. Izbranci Ivice Osima, ki so zastopali državo, katera je leto dni pozneje neslavno razpadla, pa so morali na drugi strani poslušati žvižge in žaljivke.

Čeprav so bili med njimi tudi Hrvati, jim je okrog 20 tisoč navijačev v Zagrebu priredilo nepozaben koncert žvižgov. V začetni enajsterici je bil tudi slovenski selektor Srečko Katanec, njegov soigralec Faruk Hadžibegić pa je bil tako razočaran nad odzivom občinstva, ki je klicalo k samostojnosti Hrvaške, da je soigralcem pred začetkom dvoboja dejal, da bo nastopila enajsterica proti 20 tisoč navijačem. Nizozemci so na veselje večine občinstva zmagali z 2:0.

Ne spreglejte