SiolNET. Sportal Sportal +
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afera Skategate ali ljubosumje, ki je predramilo divjo zver (in ohromilo lepotico v formi)

2

termometer

 | Foto:
Nancy Kerrigan in Tonya Harding, lepotica in zver. Zgodba o rivalstvu, ki je preseglo meje zdravega razuma, in incidentu, ki je sprožil zanimanje za enega najbolj estetskih športov. Afera Skategate.

Afera Skategate nas popelje v leto 1994, natančneje v 6. januar, ko se je na ledeni ploskvi v Detroitu na svoj nastop na ameriškem državnem prvenstvu v umetnostnem drsanju pripravljala temnolasa visokorasla lepotica Nancy Kerrigan. S svojim širokim nasmehom in popolnim telesom bi si kruh zlahka služila kot fotomodel, če ne bi že kot majhna deklica zajadrala v garaški svet umetnostnega drsanja.

Zgodilo se je tik po treningu. Kerriganova je ravno zapuščala ledeno ploskev, ko je k njej pristopil možakar in jo s kovinsko palico močno udaril po kolenu. Takrat 25-letna športnica je bruhnila v krčevit jok in kričala: "Zakaj jaz, zakaj zdaj?" Vse skupaj so vestno beležile televizijske kamere in posnetek še danes veselo kroži po svetovnem spletu.

Kdo je sprožil napad, kdo ga je izvedel in zakaj?

Čeprav je bilo na začetku jasno le to, da gre za neznanega napadalca, pa so preiskovalci dokaj hitro ugotovili, da za napadom stoji Jeff Gillooly, nekdanji mož Tonye Harding, ameriške umetnostne drsalke, ki se je tako kot Kerriganova potegovala za eno od dveh prostih mest v ameriški olimpijski reprezentanci.

Ko se je tik pred državnim prvenstvom, ki je pomenil sito za prosti mesti, Hardingova otresla glavne favoritke, so ji bila vrata v reprezentanco na stežaj odprta.

In res, v odsotnosti glavne zvezde je bila Hardingova končno deležna medijske slave, po kateri je tako hrepenela, osvojila je naslov ameriške državne prvakinje in si priborila mesto v ameriški olimpijski reprezentanci za nastop na olimpijskih igrah v Lillehammerju februarja 1994.

A račun se ji ni izšel. Izvršilec hladnokrvnega napada na Kerrigenovo, Shawn Eckardt (pozneje se je iz varnostnih razlogov preimenoval v Briana Seana Griffitha), je celotno zgodbo izčvekal FBI in Hardingovi ni preostalo drugega, kot da prizna, da je vedela za napad – sicer naj bi zanj izvedela šele po že izvršenem dejanju –, a ga ni prijavila oblastem.

Ameriški olimpijski komite jo je nameraval nagnati iz ekipe, a so mu odvetniki Tonye Harding zagrozili s 25 milijonov dolarjev težko tožbo, zato so si premislili in zamižali na eno oko.

A vse to še ni bilo najhuje. Hujše kot tožbe so bile senzacionalne zgodbe tabloidnih novinarjev, ki so se spravili nad Hardingovo in dnevno napletali nove in nove zgodbe.

Medtem pa je poškodovana umetnostna drsalka počasi, a zadovoljivo okrevala. Ravno pravšnji čas za nastop na olimpijskih igrah v Lillehammerju, kjer so ji tekmice odstopile mesto v reprezentanci.

Ameriško zanimanje za umetnostno drsanje še nikoli ni bilo tako veliko, mediji pa so s svojimi poročanji še dodatno segrevali naelektreno ozračje.

Drsalni "spopad" so predstavljali kot spopad lepotice in zveri, kot največji oder na svetu pa izkoristili prenos prostega programa v umetnostnem drsanju, ki še vedno velja za enega najbolj gledanih v ameriški zgodovini. Mediji so "bitko" naslovili z naslovom Bitka za poškodovano koleno – 2. del.

Tam se je drama nadaljevala, Hardingovo, ki je bila že po obveznem programu daleč od dosega medalj, so med pripravami na prosti program pestile težave z vezalkami, Kerriganovo pa so sodniki po prvem mestu po obvezni vaji z minimalno razliko prestavili na drugo mesto.

Olimpijska prvakinja leta 1994 je postala ukrajinska najstnica, aktualna svetovna prvakinja Oksana Baiul, Kitajka Lu Chen je zasedla 3. mesto, Hardingova pa je bila šele osma.

Sloves brezmadežne princeske se razblini

Nancy Kerrigan je še nekaj let uživala ugled brezmadežne princeske, a je zaradi svoje prepirljivosti in vzvišenosti kmalu izgubila naklonjenost medijev in javnosti.

Ko so jo kamere ujele, da je na prireditvi, ki jo je organiziral njen sponzor Walt Disney World, moškemu, ki je bil preoblečen v priljubljeni lik Miki Miške, zabrusila, da je udeležba na tej prireditvi najbolj neumna stvar, ki jo je kadarkoli storila, je bila mera polna.

Sponzorji so se kaj hitro porazgubili, denar pa je od takrat služila le še kot umetnostna drsalka na dobro plačanih revialnih šovih upokojenih drsalcev. Danes ima 46 let, poročena je s svojim agentom, je mama treh otrok in se le redko pojavlja v javnosti. O incidentu nerada govori.

Prva Američanka s trojnim akslom v boksarske vode

Hardingova, prva Američanka, ki je izvedla trojni aksel, je po javnem sramotenju, odvzemu naslova državne prvakinje in dosmrtne prepovedi delovanja v športu, počela vse mogoče, v največji meri stvari, ki ji niso bile ravno v ponos.

Postala je boksarka, si nabrala lepo zalogo kilogramov in izdala avtobiografijo, v kateri je nekdanjega moža, prav tistega, ki je bil vpleten v napad Kerriganove in s katerim sta posnela pornografski film in ga prodala medijem, obtožila posilstva.

Danes s tretjim možem in štiriletnim sinom živi v Oregonu in se preživlja kot pomočnica v lesarski delavnici.

Rivalstvo ni pozabljeno

Čeprav je od afere, ki je še dodatno spodbudila zanimanje ameriške javnosti za umetnostno drsanje, minilo že 21 let, pa to še zdaleč ne pomeni, da je zadeva pozabljena.

Lani so afero Skategate obudili v obliki rock opere, letos sta se nanjo spomnila dva komedijanta, 28-letna Viviana Olen in njen leto mlajši partner Matt Harkins, ki bosta na svojem domu v ZDA pripravila muzej v čast dvojcu Kerrigan – Harding.

Znana komika iz Brooklyna, ki sta se muzejske zbirke lotila v znak spoštovanja in ne norčevanja, kot pravita, javnost prosita za pomoč pri zbiranju spominkov na znamenito rivalstvo.

Projekt sta že predstavila na Kickstarterju in namesto želenih 70 evrov za nakup svetil že pred dnevi iztržila 1.800 evrov, ki jih je prispevalo kar 150 darovalcev, oglašajo pa se jima tudi številni ljubitelji športa, ki bi radi podarili kak spomin(ek).

Za odziv sta se obrnila tudi na glavni akterki, a sta za zdaj še obe brez komentarja. Bi bilo pa zanimivo videti, da bi muzej in srečanje v njegovih prostorih izkoristili za zakop bojne sekire.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin