Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
12. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

2

Natisni članek

skok v športno preteklost Serena Williams

Nedelja, 12. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

SKOK V ŠPORTNO PRETEKLOST

Oprostila jim je šele po 14 letih #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

2

Serena Williams | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Te dni poteka prestižni teniški turnir v Indian Wellsu, ki ga je zaznamoval dogodek iz leta 2001, ko so gledalci grdo izžvižgali Sereno Williams, danes eno najboljših teniških igralk vseh časov. Takrat je imela šele 19 let, preden jim je odpustila, pa je minilo kar 14 let.

Leta 2001 sta se v finalu turnirja serije masters v Indian Wellsu pomerili Serena Williams in Kim Clijsters. Ta finale se bo za večno vpisal v črno knjigo teniške zgodovine. Pet minut pred začetkom dvoboja je bilo na osrednjem igrišču sproščeno vzdušje. Takoj za tem, ko sta se na tribunah pojavila Richard in Venus Williams, oče in sestra Serene Williams, ki sta prišla gledat svojo hčerko oziroma sestro, so ju gledalci izžvižgali.

Sereni Williams sta takrat do konca dvoboja ob strani stala sestra Venus in oče Richard. | Foto: Sereni Williams sta takrat do konca dvoboja ob strani stala sestra Venus in oče Richard.

Poškodba ali umazana igra družine Williams?

Medtem ko je Venus Williams s sklonjeno glavo šla do svojega stola, je oče Richard proti 15 tisoč gledalcem ponosno dvignil pest. To je gledalce na stadionu še bolj podžgalo. Stvar je prišla tako daleč, da so ob Venus in Richardu morali stati celo varnostniki.

In kaj je bil razlog za to? Le peščica je verjela, da je Venus Williams zaradi poškodbe predala polfinalni dvoboj, na katerem bi morala igrati proti svoji sestri. Večina jih je menila, da je bila to le umazana igra družine Williams oziroma taktika njunega očeta. Serena Williams je na igrišču doživljala pravo nočno moro, saj so ameriški ljubitelji tenisa očitno navijali za Kim Clijsters. Kljub temu je Američanka dobila finale z izidom 4:6, 6:4, 6:2.

"Če sem iskrena, sem boga prosila, da ostanem močna." | Foto: YouTube "Če sem iskrena, sem boga prosila, da ostanem močna." Foto: YouTube Boga je prosila, da ostane močna

"Najprej sploh nisem bila vesela. Mislim, da psihološko nisem bila pripravljena na to. Če sem iskrena, sem boga prosila, da ostanem močna. Ne da bi zmagala na dvoboju, ampak da bi ostala močna in ne bi poslušala množice," je po dvoboju povedala Serena, ki se je na svojo igro osredotočila šele v drugem nizu. Njeno proslavljanje zmage je bilo vse prej kot prijetno, saj je bil odziv množice mešanica aplavza in žvižgov.

Serena se je pri šele 19 letih ne vse skupaj odzvala zelo odraslo: "Rada bi se zahvalila vsem, ki so me podpirali. Tisti, ki me niste … Vseeno vas imam rada." Pozneje je na račun gledalcev povedala tudi nekaj pikrih. "Koliko ljudi poznate, ki bi žvižgali 19-letnici? Dajte no, saj sem le otrok in povsem nedolžna oseba."

V bran se ji je postavila tudi Kim Clijsters (desno). | Foto: Guliverimage/Getty Images V bran se ji je postavila tudi Kim Clijsters (desno). Foto: Guliverimage/Getty Images

"Ne vem, ali si je to zaslužila"

Nad dogajanjem je bila razočarana tudi Kim Clijsters, ki se je odkrito postavila na stran Sereni, ki ima danes v svoji vitrini 23 zmag na turnirjih za grand slam. "Serena je zelo prijazna oseba in ne vem, ali si je to zaslužila."

Za vrnitev je potrebovala 14 let

Zamera Serene se je kuhala dolgih 14 let, saj se je na turnir vrnila šele leta 2015. Takrat je bila slika obratna. Ob prihodu na igrišče so Sereni namenili huronski aplavz. "Radi te imamo, Serena," so vzklikali z nabito polnih tribun. Američanka je ob tem komaj zadrževala solze. Dvoboj sta si ogledala tudi lastnik turnirja Larry Ellison in legendarni teniški igralec John McEnroe.

Williamsova se je v prvem krogu pomerila z Romunko Monico Niculescu, ki jo je pozneje premagala z izidom 7:5, 7:5. Bila je vse prej kot lahka zmaga. "Bilo je zelo čustveno. Nisem vedela, kaj naj storim … Prepozno je bilo, da bi se obrnila. Bili so čudoviti trenutki za vso mojo družino, še vedno sem navdušena nad podporo gledalcev," je po dvoboju povedala Williamsova.

Letos ni prišla

Serena Williams tudi letos ne bo igrala na turnirju. Tokrat je razlog poškodba kolena. Ne bo je niti na turnirju v Miamiju. Prva igralka sveta je letos nazadnje igrala na OP Avstralije, kjer je tudi zmagala. "Žal mi je, da me ne bo zraven, a ostajam optimistična in upam, da se bom čim prej vrnila," je pred dnevi sporočila 35-letna Američanka.

Ne spreglejte