Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
3. 10. 2017,
8.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

2

Natisni članek

Josep Guardiola Josep Maria Bartomeu Sergio Busquets Sergi Roberto kvalifikacije za SP 2018 Katalonija Španija Real Madrid Gerard Pique Barcelona

Torek, 3. 10. 2017, 8.55

6 let, 6 mesecev

Vroča vprašanja katalonskega nogometa

Piqueja izžvižgali kot izdajalca, Guardiola razočaran nad Barcelono

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

2

Katalonija Barcelona Nogomet | Foto Reuters

Foto: Reuters

Samostojnost Katalonije bi lahko spremenila podobo evropskega nogometnega zemljevida. Negotova ni le usoda največjega klubskega derbija na svetu, el clasica med Barcelono in madridskim Realom, ampak tudi članske izbrane vrste Katalonije, ki bi lahko računala na kopico zvezdnikov. Enega izmed njih, branilca Barcelona Gerarda Piqueja, so v ponedeljek na pripravah španske reprezentance pričakali žvižgi in žalitve.

V občutljivem času, ko se preštevajo žrtve obračunavanja španske policije s civilisti na katalonskih voliščih, imajo navijači Barcelone deljeno mnenje o tem, ali je prav, da so v nedeljo odigrali dvoboj španskega prvenstva z Las Palmasom (3:0), za nameček še pred praznimi tribunami Camp Noua. Težke trenutke doživlja predvsem Gerard Pique. Branilec Barcelone in dolgoletni obrambni steber španske reprezentance ne skriva simpatij do ustanovitve samostojne katalonske države.

Pique naletel na žvižge

Pique na ponedeljkovem treningu | Foto: Reuters Pique na ponedeljkovem treningu Foto: Reuters V nedeljo so ga po zmagi nad Las Palmasom in krvavem referendumu, na katerem se je 90 odstotkov volivcev opredelilo za samostojnost Katalonije, prevevali mešani občutki. Dan pozneje se je odpravil na priprave španske reprezentance.

Tam je naletel na vse prej kot gostoljuben sprejem navijačev, ki mu sporočajo, da ne bi smel več nositi dresa rdeče furije. Španija, ena največjih evropskih nogometnih velesil, se pripravlja na petkovo kvalifikacijsko srečanje z Albanijo.

V Alicanteju se bo pomerila z  zasedbo, ki jo vodi nekdanji italijanski reprezentant Christian Panucci, del reprezentance pa je tudi zvezni igralec Maribora Valon Ahmedi. Lahko bi bili priča zgodovinski tekmi, prvi, na kateri bo nastopila španska reprezentanca, odkar so v Kataloniji izvedli referendum o samostojnosti, ki ga španski politični vrh ne priznava in ima za neveljavnega.

Španski selektor Julen Lopetegui je za zadnji tekmi skupinskega dela kvalifikacij za SP 2018 vpoklical 25 igralcev, med katerimi so štirje Katalonci. Trije igrajo v obrambi (Gerard Pique, Jordi Alba in Marc Bartra), eden pa v zvezni vrsti (Sergio Busquets).

Pique ni hotel igrati proti Las Palmasu

Na uvodu priprav v Las Rozasu, pripravljalnem središču izbrane vrste v okolici Madrida, so Piqueja, velikega borca za samostojnost Katalonije, dočakali z žvižgi in žalitvami. Branilec Barcelone je dejal, da je pripravlje tudi zapustiti taborn, če bo tako odločilo vodstvo reprezentance.

Camp Nou je bil v nedeljo prazen. | Foto: Reuters Camp Nou je bil v nedeljo prazen. Foto: Reuters

Pique je z Barcelono v nedeljo odigral nenavadno tekmo z Las Palmasom, saj je potekala brez gledalcev. Barcelona se je v kaotičnem popoldnevu, ko je bilo opravljenih več sestankov med igralci in vodstvom, odločila, da bo odigrala tekmo pred zaprtimi vrati. Ni želela, da bi jo vodstvo tekmovanja kaznovalo s šestimi točkami. Tri bi izgubila zaradi poraza proti Las Palmasu z 0:3 za zeleno mizo, dodatne tri pa po pravilniku.

Čeprav skupina katalonskih igralcev na čelu s Piquejem in Sergijem Robertom sprva ni hotela zaigrati, jo je vodstvo kluba tik pred začetkom dvoboja prepričala o nasprotnem.

Odstop dveh funkcionarjev Barcelone

Lionel Messi je zadel dvakrat v polno. | Foto: Reuters Lionel Messi je zadel dvakrat v polno. Foto: Reuters Blaugrana je zmagala s 3:0, dva zadetka pa je prispeval Argentinec Lionel Messi. Katalonski nogometni ponos ni hotel dopustiti, da bi se prednost pred Realom čez noč stopila na eno točko. Za nekatere je bilo to strahopetno dejanje, prav nič vredno prelite krvi ter žrtev brutalnih policijskih obračunavanj s starim in mladim, ki so bili na voliščih. Drugi so to videli kot pogumno potezo, saj je Barcelona s tem ohranila visoko prednost pred Realom, v očeh Kataloncev ljubljencem državnega aparata, ki je v tem trenutku daleč od želenega prvega mesta.

Predsednik Barcelone Jose Maria Bartomeu je prevzel odgovornost za odločitev, da se tekma vendarle odigra brez prisotnosti gledalcev. Odločitev je branil s tem, da so prizori praznega štadiona, ki so ga spremljali na vseh celinah, poslali svetu nazorno sporočilo, da stvari v Kataloniji ne potekajo tako, kot bi si želeli tamkajšnji prebivalci.

Katalonci so v nedeljo množično hiteli na volišča. | Foto: Reuters Katalonci so v nedeljo množično hiteli na volišča. Foto: Reuters

Barcelona je zaradi številnih obračunavanj španskih policistov s katalonskimi volivci - poškodbe je utrpelo skoraj 900 civilistov - želela prestaviti dvoboj. Vodstvo tekmovanja želji ni ugodilo, ampak ji zagrozilo z odvzemom točk. Zaradi tega sta dan pozneje odstopila dva visoka funkcionarja Barcelone. Podpredsednik Carles Vilarrubi in direktor Jordi Mones sta zapustila klub, saj sta prepričana, da Barcelona v nedeljo ne bi smela odigrati dvoboja.

Guardiola ne bi odigral tega dvoboja

"Če bomo izgubili prvenstvo zaradi teh šestih točk, se nihče ne bo spomnil na kazen, ampak le na to, da nismo prvaki. To je bila ena najtežjih odločitev, kar sem jih moral sprejeti kot predsednik Barcelone," je dejal Bartomeu, hkrati pa navedbe sodnika, ki je v poročilu s tekme zapisal, da je dvoboj potekal za zaprtimi vrati zaradi varnostnih razlogov, označil za neresnične.

Navijači so do zadnjega čakali, da bi jih spustili na štadion in jim dovolili ogled srečanja. | Foto: Reuters Navijači so do zadnjega čakali, da bi jih spustili na štadion in jim dovolili ogled srečanja. Foto: Reuters

Kritizirali so ga tudi nekdanji predsednik Joan Laporta, številne navijaške skupine ter tudi nekdanji trener in ljubljenec občinstva na Camp NouuJosep Guardiola. "Če bi odločal sam, ne bi odigrali tega dvoboja. Če bi se že igral, pa e ne bi pred praznimi tribunami. Morali bi biti vključeni navijači," ni skrival razočaranja v pogovoru za katalonsko radijsko postajo RAC1.

Nekdanji trener Barcelone, ponosni Katalonec, se je za samostojno Katalonijo opredelil po pošti. Barcelono doživlja kot branik ideje o tem, da se Katalonija odpravi po samostojni poti, ki ne vključuje Španije. "Vloga nogometnega kluba Barcelona je bila zlasti pomembna v obdobju generala Franca, ko je bila naša svoboda omejena. Takrat nisi smel govoriti katalonsko, nisi peti v svojem jeziku, na štadionu Barcelone pa si še lahko izražal tisto, kar si hotel," je pred dnevi 46-letni strateg Manchester Cityja angleškim medijem pojasnjeval, kako pomembno vlogo ima nogometni klub Barcelona v katalonski zavesti. V nedeljo na tribunah ni bilo slišati katalonskega jezika.

Kje bo Barcelona igrala v prihodnji sezoni?

Zvezdniki Barcelone niso navajeni igranja pred praznimi tribunami. | Foto: Reuters Zvezdniki Barcelone niso navajeni igranja pred praznimi tribunami. Foto: Reuters Ostaja vroče vprašanje, kakšna bo klubska prihodnost Barcelone, če bo Katalonija postala samostojna država. Nekateri so šli tako daleč, da ob odcepitvi na Camp Nouu ne vidijo več Lionela Messija in drugih zvezdnikov svetovnega kova, saj bi se lahko zgodilo, da bi Barcelona zaigrala v drugem tekmovanju kot priljubljeni La Ligi. S tem bi oslabela njena moč. Na drugi strani ne bi bilo tradicionalnih tekmecev, prek katerih je gradila svojo prepoznavnost, zamajal bi se tudi donosni sistem televizijskih pravic.

Katalonski minister za šport Gerard Figueras je omenil, da bi lahko Barcelona nadaljevala pot v španskem prvenstvu, lahko pa bi se pridružila tudi kakšnemu drugemu tekmovanju, na primer Italiji, Franciji ali Angliji. "O tem se bo treba odločati šele takrat, ko bo Katalonija postala samostojna. Zdaj še ni," je v ponedeljek pojasnjeval Bartomeu, ki se zaveda, da bi se lahko v bližnji prihodnosti približal trenutek, ko bi moral na to vprašanje odgovoriti bolj konkretno. Najpozneje do začetka prihodnje sezone.

Vodstvo španskega prvenstva je v nedeljo dopustilo provokacijo Las Palmasu, ki je v Barceloni zaigral s prišito špansko zastavo in datumom srečanja na dresu. | Foto: Reuters Vodstvo španskega prvenstva je v nedeljo dopustilo provokacijo Las Palmasu, ki je v Barceloni zaigral s prišito špansko zastavo in datumom srečanja na dresu. Foto: Reuters

Vodja tekmovanja španskega prvenstva Javier Tebas, ki ne skriva simpatij do madridskega Reala in se zavzema za celovitost španskega nogometnega okolja, je Barceloni zagrozil, da bo izgubila točke, če v nedeljo ne bo odigrala dvoboja z Las Palmasom. "Barcelona se mora odločiti, kje želi igrati - v La Ligi ali kakšni drugi državi, Italiji ali Angliji. Ko se bo odločila, bodo sledili pogovori z zvezo, ki organizira to ligo," je pojasnil.

Poraja se vprašanje, kaj bi se zgodilo z Espanyolom in Girono, preostalima katalonskima kluboma, ki igrata v najvišjem španskem klubskem razredu. Spremembe bi prišle z začetkom sezone 2018/19. Če bi Barcelona zaigrala v katalonskem prvenstvu, kjer bi v primerjavi z La Ligo vladala okrnjena kakovost, bi postala novinka v evropski družini, zaradi pomanjkanja evropskega koeficienta pa bi si morala nastop v skupinskih delih največjih klubskih tekmovanj zagotoviti prek kvalifikacij.

Katalonska reprezentanca že igra tekme, a ...

Navijač, ki je Kataloncu Piqueju na ponedeljkovem treningu sporočil, naj zapusti španski tabor.  | Foto: Reuters Navijač, ki je Kataloncu Piqueju na ponedeljkovem treningu sporočil, naj zapusti španski tabor. Foto: Reuters Podobno bi veljalo tudi za katalonsko reprezentanco. Najprej bi jo morali v svojo družino sprejeti največji zvezi Evropska nogometna zveza (Uefa) in Mednarodna nogometna zveza (Fifa), šele nato bi se lahko potegovala za nastop na največjih tekmovanjih. Zadnji novinec v evropski družini je Kosovo. 

Katalonija je že navajena na svojo reprezentanco, ki pa lahko igra le prijateljske tekme. Nazadnje se je predstavila 28. decembra 2016, ko je v Gironi po kazenskih strelih odpravila Tunizijo. Po rednem delu je bilo 3:3, za Katalonijo pa so v polno zadeli Gerard Moreno (Espanyol), Sergio Garcia (Espanyol) in Joan Verdu (Qingdao Huanghai).

Pred leti je katalonsko reprezentanco vodil legendarni Nizozemec Johan Cruyff, zdaj pa je njen selektor Sergio Gonzalez, nekdanji španski reprezentant ter nogometaš Espanyola in Deportiva. Nastopil je tudi na SP 2002. Proti Sloveniji (3:1) je ostal na klopi, je pa zaigral na dvoboju z Južno Afriko (3:2).

Pique je s špansko reprezentanco osvojil tri velika tekmovanja. Dvakrat je bil evropski (2008 in 2012), enkrat pa svetovni prvak (2010). | Foto: Reuters Pique je s špansko reprezentanco osvojil tri velika tekmovanja. Dvakrat je bil evropski (2008 in 2012), enkrat pa svetovni prvak (2010). Foto: Reuters

Pri priljubljenem nogometnemu portalu Goal so se poigrali z enajstericama Španije in Katalonije, če bi šli Katalonci na samostojno pot. Za Španijo bi zaigrali De Gea; Azpilicueta, Ramos, Nacho, Carvajal; Saul Niguez, Herrera; Thiago, Isco, David Silva; Morata, za Katalonijo pa Casilla; Alba, Bartra, Pique, Vidal; Fabregas, Busquets, Sergi Roberto; Deulofeu, Bojan in Tello.

Vrednost katalonske enajsterice bi bila po podatkih Transfermarkt.de ogromna. Znašala bi 240,5 milijona evrov. Za primerjavo, slovenska izbrana vrsta bo v četrtek proti Angliji vredna okrog 75 milijonov evrov. Več kot polovica vrednosti pripada vratarju Janu Oblaku (40). Na katalonskem seznamu je najbolj vreden Sergio Busquets (60), aktualni član španske reprezentance. V vratih Katalonije bi bil Kiko Castilla, rezervni čuvaj mreže madridskega Reala, največ nogometašev pa bi igralo za Barcelono.

Med kandidati za reprezentanco Katalonije bi se lahko pojavili:

Kiko Casilla (Real Madrid)
Marc Bartra (Borussia Dortmund)
Hector Bellerin (Arsenal)
Gerard Pique (Barcelona)
Martin Montoya (Valencia)
Jordi Amat (Betis)
Jordi Alba (Barcelona)
Aleix Vidal (Barcelona)
Sergio Busquets (Barcelona)
Sergi Roberto (Barcelona)
Xavi Hernandez (Al Sadd)
Cesc Fabregas (Chelsea)
Keita Balde (Monaco)
Sergio Garcia (Espanyol)
Cristian Tello (Betis)
Gerard Deulofeu (Barcelona)
Bojan Krkić (Alaves)
Jonathan Soriano (Beijing Sinobo Guoan)
...

Če bo Katalonija postala samostojna država, bodo španske izbrane vrste v različnih športih deležne številnih sprememb. | Foto: Reuters Če bo Katalonija postala samostojna država, bodo španske izbrane vrste v različnih športih deležne številnih sprememb. Foto: Reuters

V primeru katalonske samostojnosti bi bile oslabljene tudi druge španske športne zasedbe. Na olimpijskih igrah v Riu je pod zastavo Španije nastopilo 305 športnikov, od tega 98 Kataloncev. Večino so sestavljali reprezentanti v vaterpolu in hokeju na travi. Nogomet - španska reprezentanca bi ostala brez nekaterih prvokategornikov iz Katalonije - tako ne bi bil osamljen primer.

Ne spreglejte