Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
1. 10. 2017,
19.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,43

7

Natisni članek

Barcelona EuroBasket 2017 Helena Boada Jaka Lakovič referendum Katalonija

Nedelja, 1. 10. 2017, 19.55

6 let, 6 mesecev

Intervju: Helena Boada

Katalonka, ki je nosila slovenski dres, zgrožena in odločna: Želimo samostojnost!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,43

7

"Verjamem, da je danes ves svet videl, zakaj se želimo odcepiti," nam v intervjuju sporoča Helena Boada, žena Jake Lakoviča, nekdanja slovenska košarkarska reprezentantka in predvsem ponosna Katalonka.

Helena Boada | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Ko nam je v intervjuju leta 2013 Helena Boada zaupala, da želi igrati za slovensko reprezentanco, je v isti sapi dejala: "Slovenija je zaradi Jake postala moj drugi dom. No, če pa se bo Katalonija osamosvojila, veste, kako se bom odločila." Pozneje je branila slovenske barve na kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu, nato pa se je zaradi družine umaknila izpod košev. "A Slovenija vseeno ostaja v mojem srcu. Tudi na EuroBasketu sem srčno navijala za fante," pravi 30-letna Katalonka, ki ne skriva, kakšen je bil njen glas na nedeljskem referendumu, za katerega v Madridu trdijo, da nima ustavne podlage.


Helena Boada ne skriva: Želim samostojno Katalonijo. | Foto: Sportida Helena Boada ne skriva: Želim samostojno Katalonijo. Foto: Sportida Ste oddali svoj glas?
Seveda. Žal nisem glasovala v Barceloni, saj imam dva majhna otroka, Jaka pa je v Bilbau. Zaradi velike gneče in prisotnosti državne policije sem čutila nevarnost, zato sem se odpeljala v domači kraj, ki je od katalonske prestolnice oddaljen 30 minut vožnje. Vedela sem, da nam je dovoljeno glasovati kjer koli. Tu je varneje. Veliko je pripadnikov katalonske policije. Vseskozi pa prihajajo tudi informacije o prihodu državne policije. Bomo videli, kako bo.

Vem, da gre za osebno vprašanje. Toda kot ponosna Katalonka bržčas ni dvoma o tem, kaj ste obkrožili …
Brez oklevanja. Druge poti ni. Res je sicer, da sem zagovornica dialoga. Živela sem v prepričanju, da se je marsikaj možno pogovoriti za pogajalsko mizo. To smo Katalonci poskušali dolga leta. V miru. Danes pa so pred očmi celotnega sveta pokazali, kakšen je odnos do Kataloncev. Bilo je veliko nasilja. Tudi nad starejšimi in mladimi. Za nameček še z orožji, ki so strogo prepovedana. Žal smo videli, kako država uveljavlja svojo moč.

Vas je to presenetilo?
Deloma sem zgrožena. Žal pa smo predvidevali, da bi se lahko zgodilo kaj podobnega. Vedeli smo, da je španska vlada v akcijo preprečevanja referenduma vložila veliko denarja. Zanimivo pa je, da so večkrat poudarili, da je vsega konec, nato pa so v Katalonijo poslali na tisoče policistov. Zakaj preprečujejo nekaj, kar zanje ne obstaja?

Kaj pa si pravzaprav obetate od tega referenduma?
Ljudje so kljub zaprtju nekaterih volišč lahko glasovali. Pogoji niso najboljši. Vseeno pričakujem visoko udeležbo in veljaven referendum. Seveda pričakujem tudi, da se bomo Katalonci odločili za samostojnost. Nato pa bo treba udejanjiti našo voljo. Pričakujem razglasitev republike Katalonije.

Helena Boada je leta 2014 zaigrala tudi za slovensko reprezentanco. | Foto: Sportida Helena Boada je leta 2014 zaigrala tudi za slovensko reprezentanco. Foto: Sportida

Vas ni strah ostrih ukrepov iz Madrida?
Dvomimo o tem, da bi bila nasprotna stran v svojih dejanjih lahko v prihodnje bolj nasilna. V Katalonijo ne bodo pošiljali tankov. Vojne ne bo. Priznam pa, da sem malce razočarana nad odzivom evropskih držav. Saj smo del Evrope, mar ne? Lahko pa vam povem, da se Katalonci ne bojijo novega tedna. Ne, vsi so odločni in obenem miroljubni.

Verjetno poznate slovensko zgodovino. Plebiscit leta 1990 in osamosvojitev leta 1991. Je to tudi navdih za Katalonijo?
Slovenija je za nas vzor. Moji prijatelji v Kataloniji vedo, da imam slovenski potni list in tesne povezave z vašo državo. Sprašujejo me o tem, kako je lahko Sloveniji uspelo izpeljati referendum in se osamosvojiti. Moj odgovor? Iz Jugoslavije so tedaj želeli tudi Hrvati, Bosanci … V Španiji pa smo osamljeni. Vsi so proti nam.

Dobro pa vem tudi to, da je bila Slovenija v nekdanji Jugoslaviji najbolj industrijsko napredna in najbogatejša republika. Katalonski primer je pomemben. Prav zaradi tega se želimo osamosvojiti. No, Španci pa zaradi navedenega tega ne želijo. Premier Mariano Rajoy je imel dve možnosti. Odločil se je za napačno. Lahko bi dovolil referendum. Morda bi ga postrani gledali preostali Španci. Zdaj je storil vse, da bi ga preprečil. S tem se je znašel v slabi luči pred celotnim svetom. Jasno, če svet to spremlja.

Zakonca Lakovič sta se letos razveselila rojstva dvojčkov. | Foto: Sportida Zakonca Lakovič sta se letos razveselila rojstva dvojčkov. Foto: Sportida

Pogovora z vami ne moremo končati brez košarke. Kako ste spremljali EuroBasket in slovensko reprezentanco, v kateri je vaš mož Jaka Lakovič deloval kot selektorjev pomočnik?
Težko bi bila ponosnejša na Jako in vse preostale. Vem, koliko trdega dela so v ta projekt vložili igralci, trenerji, vodstvo zveze in tudi navijači. Slovenija je mlada država in zdaj tudi evropski prvak. Neverjetno, a povsem zasluženo.

Verjetno dvomov o tem, za koga ste stiskali pesti v polfinalu, ko sta se pomerili Španija in Slovenija, ni bilo?
Ha, ha … Vsekakor ne. Odločitev je bila zame zelo preprosta. Ko je Slovenija zmagala, sem bila najsrečnejša ženska na svetu.

Kaj se dogaja v Kataloniji?

Ne spreglejte