Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
4. 7. 2018,
12.28

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

Natisni članek

Wimbledon

Sreda, 4. 7. 2018, 12.28

5 let, 9 mesecev

Sramotno: izdelovalci žog za Wimbledon so plačani le šest evrov na dan

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40
wimbledon žogice | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Daily Mail je razkril šokantno ugotovitev, ki daje velik črn madež najprestižnejšemu turnirju Wimbledon. Odkrili so, da so tisti, ki za ta prestižni turnir izdelujejo žogice, plačani le dobrih šest evrov na dan.

Čeprav v teh dneh Wimbledon sije v vsem svojem blišču, na tisoče kilometrov stran izdelovalci njihovih žogic doživljajo moderno suženjstvo.

Prišli so do šokantnih podatkov Letno za Wimbledon izdelajo 54 tisoč žogic.  | Foto: Printscreen Zimbio Letno za Wimbledon izdelajo 54 tisoč žogic. Foto: Printscreen Zimbio

Kot je za teniški turnir v Wimbledonu znano, se tam striktno držijo svoje tradicije. Tako je tudi pri teniških žogicah, s katerimi trenutno igrajo najboljši igralci sveta. V Wimbledonu že od leta 1902 uporabljajo  žogice znamke Slazenger, ki so jih najprej izdelovali v Južnem Yorkshiru.

Tovarno tam so zaprli leta 2002 in jo, skupaj s proizvodnjo, preselili na Filipine, kjer so lani lastništvo prevzeli Japonci. Tovarno so Japonci kupili za 125 milijonov evrov in letno za Wimbledon izdelajo 54 tisoč žogic. Pri Daily Mailu so se dokopali do podatkov, koliko zaslužijo tamkajšnji delavci, ki izdelujejo žogice. Ugotovitve so bile šokantne.

Delajo pri temperaturah nad 35 stopinj Celzija

Delavci, ki tam delajo več kot deset let, so na dan plačani od osem do 13 evrov na dan. Tisti, ki so tam manj časa, zaslužijo veliko manj (šest evrov na dan). Med drugim so ugotovili, da delavci delajo po osem ur na dan in šest dni na teden ter imajo le petmesečno pogodbo. Eden od delavcev je razkril, da po poteku petmesečne pogodbe počakajo en dan in jim nato znova ponudijo petmesečno pogodbo, kar pomeni, da ne morejo imeti takšnih pogojev kot drugi delavci. Prav tako so razmere v tovarni nemogoče, saj delajo pri temperaturah nad 35 stopinj Celzija.

Za primerjavo lahko povemo, da pobiralci žog v 14 dneh zaslužijo 225 evrov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Za primerjavo lahko povemo, da pobiralci žog v 14 dneh zaslužijo 225 evrov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Novinarjem so odsvetovali obisk Filipinov

Še bolj bizarno je, da so delavci, ki so zadolženi za dobavo gume za žogico, plačani dobrih šestdeset evrov na mesec. Za primerjavo lahko povemo, da pobiralci žog v 14 dneh zaslužijo 225 evrov, ob tem pa lahko še obdržijo oblačila znamke Ralph Lauren.

Vse podrobnosti niso znane, saj so britanskim novinarjem odsvetovali obisk Filipinov, ker bi lahko bila ogrožena njihova varnost. Tovarna je namreč na nevarnem delu otoka, kjer delujejo teroristične skupine, povezane z Islamsko državo.

Wimbledon | Foto: Getty Images Foto: Getty Images V Wimbledonu so bili zelo skopi z izjavo

Ob tem odkritju se postavlja vprašanje, ali morda organizatorji kršijo tako imenovani suženjski zakon, ki so ga sprejeli leta 2015. Ta namreč prepoveduje suženjstvo.

Organizatorji v All England Clubu so bili zelo skopi s svojo izjavo. "Kakršnekoli pomisleke glede naših dobaviteljev jemljemo zelo resno. Zelo smo povezani z vsemi našimi dobavitelji, ki delujejo v skladu z zakonom o preprečevanju sodobnega suženjstva."

Aljaž Bedene
Sportal Slovenec v Wimbledonu se zgleduje po angleškem nogometnem zvezdniku
Ne spreglejte