Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2022,
11.54

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Tamara Zidanšek Kaja Juvan Pia Lovrič

Četrtek, 14. 4. 2022, 11.54

2 leti

Velik uspeh slovenskih teniških igralk v pokalu BJK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Kaja Juvan | Kaja Juvan je tudi danes proti Bolgariji odigrala pomembno vlogo. | Foto Teniška zveza Slovenije

Kaja Juvan je tudi danes proti Bolgariji odigrala pomembno vlogo.

Foto: Teniška zveza Slovenije

Slovenska ženska teniška reprezentanca si je z zmago nad Bolgarijo že krog pred koncem tekmovanja v evroafriškem delu pokala Billie Jean King v Turčiji zagotovila napredovanje v svetovno skupino. Danes sta zmagi prispevali Pia Lovrič in Kaja Juvan.

Tamara Zidanšek
Sportal Zidanšek: Res se imamo dobro, vzdušje je odlično

Dvajsetletna Pia Lovrič iz Doba pri Domžalah je premagala Izabelo Šinikovo s 6:4 in 6:4, leto starejša Ljubljančanka Kaja Juvan pa je bila boljša od Viktorije Tomove s 6:1 in 6:2. Dvojica Živa Falkner in Lara Smejkal je morala priznati premoč Izabeli Šinikovi in Juliji Terzijski, ki sta bili boljši s 6:0, 5:7 in 6:1.

Slovenijo prva akcija v svetovni skupini pokala Billie Jean King čaka novembra, dvoboj doma ali na tujem za izločilne boje oziroma predzadnjo stopničko do zaključnega turnirja 2023.

Izbranke kapetana Andreja Kraševca v Antalyi čakata še dva dvoboja. V petek zadnji v predtekmovanju proti oslabljeni zasedbi Švedske, v soboto pa obračun za prvo mesto na turnirju evroafriške skupine pokala Billie Jean King (BJK), nekdanjega tekmovanja pokala federacij oziroma pokala Fed.

Do cilja prišle po najhitrejši možni poti

Slovenija je do cilja, ki si ga je zastavila pred prihodom v Turčijo, prišla po najhitrejši možni poti. V šestčlanski skupini je dobila štiri uvodne obračune proti Gruziji, Avstriji, Hrvaški in Bolgariji. Poleg tega, da si je zagotovila mesto med 30-člansko svetovno elito, bo lahko kapetan Andrej Kraševec v prihodnjih dveh dneh spočil glavni adutinji Tamaro Zidanšek in Kajo Juvan ter tudi med posameznicami v ogenj poslal 20-letno Pio Lovrič, 19-letno Živo Falkner in 17-letno Laro Smejkal.

"Opravili smo izjemno delo. Presrečen sem, da lahko vodim takšno reprezentanco in da smo v nekaj letih uresničili željo, ki smo jo imeli, ko smo še pred nekaj sezonami nastopali v drugi evroafriški skupini. S Tamaro Zidanšek in Kajo Juvan Slovenija sodi v svetovno skupino in prepričan sem, da bomo tam ostali vrsto let," je dejal 42-letni kapetan Andrej Kraševec.

Kaja Juvan in Andrej Kraševec. | Foto: Teniška zveza Slovenije Kaja Juvan in Andrej Kraševec. Foto: Teniška zveza Slovenije

Najmočnejše orožje je bila Juvanova

Čeprav je bila Tamara Zidanšek s 27. mestom na lestvici WTA najvišjerangirana tekmovalka na turnirju v Antalyi, je bilo prvo in najbolj učinkovito orožje kapetana Kraševca 81. igralka sveta Kaja Juvan. Ljubljančanka je dobila vse štiri svoje dvoboje in to brez izgubljenega niza.

Ker je selektor Kraševec s strokovnim štabom na čelu z Blažem Kavčičem za dvoboj proti Bolgariji odpočil Tamaro Zidanšek, ki je pred kratkim prebolela covid, je Kaja Juvan nastopila kot prva igralka in na teren stopila, potem ko je Pia Lovrič nepričakovano gladko v uvodni partiji nadigrala deset let bolj izkušeno, več kot tristo mesto višjeuvrščeno in za glavo višjo tekmico Izabelo Šinikovo.

Za 20-letno Lovričevo je bil to dvoboj kariere in zmaga življenja. "Ko sem izvedela, da bom igrala prvi dvoboj, sem bila zelo motivirana in odločena, da pokažem, zakaj sem del reprezentance. Zelo sem zadovoljna s svojo predstavo. Užitek je igrati ob taki podpori celotne ekipe s tribun, zagotovo ti spodbuda in navijanje dajeta dodaten zagon in samozavest," je povedala Lovričeva.

Svojo nalogo je opravila ekspresno hitro

Če je Lovričeva za zmago potrebovala uro in 21 minut, je Juvanova svojo nalogo opravila ekspresno hitro. Uvodni niz proti 112. igralki Tomovi je dobila po 19 minutah igre s 6:1, dvoboja pa je bilo konec po 54 minutah. Slovenija se je tako že pred igro dvojic kot prva reprezentanca v Antalyi uvrstila v višji rang tekmovanja. Nazadnje je bila tako visoko v nekdanjem pokalu Fed, zdaj Billie Jean King, leta 2012 v Franciji.

"Zelo sem zadovoljna in srečna. To je nov mejnik v slovenskem ženskem tenisu. Veselim se naslednjih dvobojev za Slovenijo. Zadovoljstvo je še toliko večje, ker mi štiri prepričljive zmage vlivajo veliko samozavesti ob vstopu v peščeni del sezone. Zavedam se, da je pred mano še precej dela in izpopolnjevanja, a hkrati iz dvoboja v dvoboj dobivam potrditev, da sem na pravi poti," je povedala Kaja Juvan.

*Izidi, 4. krog (Antalya):
Slovenija - Bolgarija 2:0
Pia Lovrič - Izabela Šinikova 6:4, 6:4
Kaja Juvan - Viktorija Tomova 6:1, 6:2
Živa Falkner/Lara Smejkal - Izabela Šinikova/Juliji Terzijska 6:0, 5:7, 6:1
Kaja Juvan
Sportal Slovenija po zmagi nad Hrvaško na pragu svetovne skupine pokala BJK
Ne spreglejte