Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 4. 2022,
12.58

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

Billie Jean king Tamara Zidanšek Kaja Juvan

Sreda, 13. 4. 2022, 12.58

2 leti

pokal Billie Jean King, antalya, 3. krog

Slovenija po zmagi nad Hrvaško na pragu svetovne skupine pokala BJK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Kaja Juvan | Kaja Juvan je Sloveniji priborila vodstvo proti Hrvaticam. | Foto Guliverimage

Kaja Juvan je Sloveniji priborila vodstvo proti Hrvaticam.

Foto: Guliverimage

Slovenija si je z uspehom nad Hrvaško prišla do tretje zmage v predtekmovanju teniškega pokala Billie Jean King v Turčiji in je na dobri poti, da si v naslednjih dveh dneh zagotovi prvo mesto v skupini, ki prinaša neposredno uvrstitev v jesenske kvalifikacije svetovne skupine.

Slovenija je do zmage prišla že po dvobojih posameznic; Kaja Juvan je v slabi uri in pol igre premagala Ano Konjuh s 6:2 in 7:5, Tamara Zidanšek pa je bila boljša od Petre Martić s 6:3, 6:2. Dvoboj dvojic, ki ni več pomemben za končni razplet, bosta za Slovenijo igrali Pia Lovrič in Lara Smejkal. Za ohranitev prvega mesta v skupini mora Slovenije v četrtek premagati Bolgarijo in v petek Švedsko.

Kaja Juvan | Foto: Teniška zveza Slovenije Foto: Teniška zveza Slovenije Kaja Juvan je vztrajala pri svoji igri

Odlično predstavo je najprej prikazala Kaja Juvan (81.), ki je tekmico, 63. na svetu Ano Konjuh, odpravila po manj kot uri in pol igre.

"Zdi se mi, da se je na začetku dvoboj nekoliko obrnil v njeno korist. Ko sem prebila led, sem vedela, da imam nadzor. Vedela sem, da se nasprotnica ne mara preveč gibati. Poskušala sem jo spraviti v gibanje in ob tem skušala biti agresivna. Vemo, da Ana (Ana Konjuh op. p.) lahko dobro igra, in mislim, da je v drugem nizu igrala malo bolje in delala manj napak. Sama sem ostala pozitivna in verjela v tisto, kar sem delala v svoji igri. Naredila sem nekaj napak, ampak sem vztrajala s to filozofijo, kar je na koncu prineslo tudi zmago," je po zmagi na Hrvatico povedala Kaja Juvan in priznala, da je malce že utrujena, a tudi zadovoljna.

"Užitek je nastopati v takšnem tekmovanju. Vzdušje v ekipi je res dobro, vseskozi se podpiramo, bodrimo, zabavamo. Tudi Blaž Kavčič, ki je prvič z nami, se je odlično vklopil v ekipo. Vse to zagotovo pomaga k predstavam na igrišču, še posebej po težki lanski sezoni na pesku, ko zaradi zdravstvenih težav nisem imela dovolj dvobojev, tako da pred prihodom v Turčijo nisem vedela, kako se bo telo odzvalo ob prehodu na peščene podlage," je dodala Juvanova.

Tamara Zidanšek | Foto: Teniška zveza Slovenije Tamara Zidanšek Foto: Teniška zveza Slovenije

Zidanšek: Užitek je biti del te reprezentance

Tamara Zidanšek (27.) je bila proti 63. igralki na svetu, januarja 2020 pa že štirinajsti, Petri Martić v vlogi favoritinje, vendar torkov poraz proti avstrijski predstavnici ter dejstvo, da Konjičanka v treh dvobojih na svetovni turneji še ni premagala Hrvatice, nista bili najboljši popotnici. A Zidanškova je zaigrala kot prerojena in zmagala po uri in 26 minutah.

"Zelo sem zadovoljna z igro in zmago. Preboj v svetovno skupino bi bila res velika stvar za slovenski ženski tenis. Jaz sem še premlada, da bi se spomnila, kako je bilo, ko sta v Portorožu gostovali reprezentanci ZDA in Rusije, a že zavedanje, da je prejšnji generaciji uspel ta preboj, ti daje samozavest in motivacijo, da je to mogoče," je povedala 24-letna Konjičanka.

"Ob taki ekipi, predvsem pa ob tem vzdušju, ki vlada v reprezentanci, lahko optimistično zremo v prihodnost. Užitek je biti del te reprezentance, predvsem pa je celotno dogajanje povsem drugačno kot na ostalih turnirjih, kjer sem običajno sama oziroma s trenerjem. Tukaj je za vse poskrbljeno. Imamo fizioterapevte, trenerje, ljudi, ki mislijo na vse, tako da se lahko sama povsem posvetim tenisu," je dodala Zidanškova.

Andrej Kraševec je ponosen na svoje varovanke. | Foto: Teniška zveza Slovenije Andrej Kraševec je ponosen na svoje varovanke. Foto: Teniška zveza Slovenije

Andrej Kraševec je po zmagi žarel od veselja

Kapetan Andrej Kraševec je po zmagi žarel od veselja in ponosa. Glavni cilj, osvojitev prvega mesta v skupini, s katerim se izogneš sobotnemu dvoboju za tretjo vstopnico med svetovno elito iz evro-afriške skupine, je zdaj na dosegu roke. Z zmago proti Bolgariji bi si Slovenija že dva dvoboja pred koncem zagotovila novembrske kvalifikacije med svetovno elito.

"Zvečer se bomo pogovorili in se skupaj odločili za taktiko v prihodnjih dneh. Zagotovo pa nam predstave Juvanove in Zidanškove dajejo ogromno samozavesti in prepričanja, da smo na pragu velikega uspeha slovenskega ženskega tenisa. Ta reprezentanca po kakovosti zagotovo sodi med svetovno elito," je dejal 42-letni kapetan.

Izidi, 3. krog:

Antalya: Slovenija - Hrvaška 2:0

Kaja Juvan : Ana Konjuh 6:2, 7:5.
Tamara Zidanšek : Petra Martić 6:3, 6:2.

Kaja Juvan
Sportal Kaje Juvan veter ni ustavil, Slovenki do druge zmage #video
Kaja Juvan in Tamara Zidanšek
Sportal Kaja Juvan in Tamara Zidanšek Sloveniji priigrali prvo točko #video
 
Ne spreglejte