Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2022,
15.05

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Tamara Zidanšek Kaja Juvan Pokal Billie Jean King tenis

Torek, 12. 4. 2022, 15.05

2 leti

POKAL BILLIE JEAN KING

Kaje Juvan veter ni ustavil, Slovenki do druge zmage #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

V ponedeljek so slovenske tenisačice v prvi evro-afriški skupini pokala Billie Jean King premagale Gruzijke, v torek po ogorčenem boju še Avstrijke.

Kaja Juvan in Tamara Zidanšek
Sportal Kaja Juvan in Tamara Zidanšek Sloveniji priigrali prvo točko #video

Kaja Juvan je v uvodni partiji premagala Sinjo Kraus s 6:1, 6:4, Tamara Zidanšek, ki je kot 27. na sveta najvišjeuvrščena igralka na tekmovanju evroafriške skupine v Antalyji, je morala priznati premoč več kot 150 mest nižjerangirani Julii Grabner, ki je zmagala 6:3, 6:3, dvojica Kaja Juvan/Tamara Zidanšek pa je po napetem boju in dveh urah ter 15 minutah igre ugnala Melanio Klaffner in Sinjo Kraus z 2:6, 6:4 in 6:2.

Slovenija je zabeležila drugo zmago po uvodni v ponedeljek proti Gruziji (2:1). Avstrija je bila na papirju druga najbolj kakovostna reprezentanca v naši skupini za Hrvaško in to je dokazala na igriščih teniškega kluba Megasaray pri Antalyji. Odlično se je v močnih vetrovnih razmerah - sunki so presegali 50 kilometrov na uro - znašla prvopostavljena avstrijska igralka, 25-letna Julia Grabner, 198. na lestvici WTA, ki je leto mlajšo Tamaro Zidanšek odpravila po uri in 21 minutah igre.

Konjičanka je priznala, da se ni znala prilagoditi razmeram. "Zelo nerada igram v takšnem vetru, na trenutke je tako pihalo, da so bile razmere na robu regularnosti. Nisem znala prilagoditi svoje igre, tekmica pa je to znala izkoristiti. A na srečo je to ekipno tekmovanje in na koncu sva s Kajo prinesla Sloveniji tako želeno drugo točko," je povedala lani polfinalistka v Roland Garrosu.

Tamara Zidanšek in Kaja Juvan | Foto: AP / Guliverimage Tamara Zidanšek in Kaja Juvan Foto: AP / Guliverimage "Užitek je igrati s Kajo. Zelo pozitivna oseba je, hkrati pa se lepo dopolnjujeva v igri. Kljub zaostanku po prvem nizu sva verjeli v zmago in na koncu se je vse dobro izteklo. Za naslednje dni je vremenska napoved bolj ugodna, zato verjamem, da bo tudi moja igra precej boljša," je dodala Zidanškova.

Kaja Juvan (81.) je tako kot prvi dan svojo nalogo opravila brezhibno. Za zmago proti 402. igralki na svetu je potrebovala uro in 13 minut. "V podobnih razmerah sem pred kratkim igrala v Indian Wellsu, zato sem vedela, kako je treba igrati. Zadovoljna sem s svojo predstavo, saj sem nalogo opravila hitro in privarčevala nekaj moči za naslednje dni. Verjamem, tako kot druge slovenske igralke, da nam letos lahko uspe veliki met in preboj v svetovno skupino," je po dvoboju posameznic povedala 21-letna Ljubljančanka.

"V dvojicah sva resda bili favoritinji, toda igra nama na začetku ni stekla. Kar koli sva poskusili, se nama ni izšlo. A rekli sva si, da morava ostati pozitivni, verjeti v zmago in na koncu je res bilo tako. Zmaga ni pomembna le z vidika skupnega rezultata, ampak je potrdila, da se s Tamaro dobro ujameva na igrišču, da imava pravo energijo in da lahko presenetiva tudi boljše pare," je dodala Juvanova.

Kapetan Andrej Kraševec je igralki pohvalil za borbenost in nepopustljivost. "Razmere so bile na robu regularnega. Nekatere igralke se temu znajo prilagoditi, druge manj. Zagotovo pa takšen veter zmanjša kakovostno razliko med igralkami, saj so izmenjave krajše, natančnost udarcev ne pride toliko do izraza, pa tudi hitrost žogice je na eni strani igrišča občutna manjša," je povedal kapetan.

Slovenija se bo v sredo pomerila s Hrvaško, ki ima med enajstimi reprezentancami v Antalyi najmočnejšo zasedbo. Petra Martić je 60. igralka na lestvici WTA, Ana Konjuh 64., Donna Vekić pa 108. Švedsko in Bolgarijo je premagala brez izgubljenega niza.

Slovenijo v četrtek čaka Bolgarija, v petek pa Švedska. Prvo mesto v skupini prinaša neposredno uvrstitev v svetovno skupino, drugo pa vodi v sobotno razigravanje z drugouvrščeno ekipo iz skupine B za tretjo vozovnico iz evroafriške skupine med svetovno elito. Tam sta po dveh krogih s stoodstotnim izkupičkom na vrhu Srbija in Madžarska, Turčija ima 1-1, Danska in Estonija pa sta še brez zmage.

Pokal Billie Jean King, 2. krog, Antalya:

Slovenija : Avstrija 2:1

Kaja Juvan : Sinja Kraus 6:1, 6:4
Tamara Zidanšek : Julia Grabher 3:6, 3:6
Kaja Juvan/Tamara Zidanšek : Melanie Klaffner/Sinja Kraus 2:6, 6:4, 6:2
Ne spreglejte