Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
14. 10. 2020,
11.14

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

OP Francije WTA ATP

Sreda, 14. 10. 2020, 11.14

3 leta, 6 mesecev

Deset let turnirjev za grand slam

Razlika med njimi je očitna

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
OP ZDA | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

V nedeljo se je v Parizu končal letošnji zadnji turnir za grand slam, OP Francije. Lahko bi rekli, da v moški konkurenci letos nismo videli veliko novega, medtem ko je v ženski konkurenci paleta igralk postala veliko bolj pisana. Kako je bil videti tenis v zadnjih desetih letih na turnirjih za grand slam in kakšna prihodnost ga čaka?

Kaj je tisto, kar pri tenisu pritegne, je odvisno od vsakega posameznika. Nekateri ljubitelji tenisa raje vidijo, da so turnirji bolj nepredvidljivi, medtem ko nekateri stavijo na tako imenovane teniške klasike, ki jih zadnja leta spremljamo v moškem tenisu.

Velika trojica dobila kar 31 od 39 turnirjev za grand slam

Pogledali smo v zgodovino turnirjev za grand slam zadnjih deset let in opazili, da so v ženski in moški konkurenci velike razlike. Pri moških v zadnjih desetih letih dominira velika trojica (Rafael Nadal, Roger Federer in Novak Đoković, op. p.), medtem ko imamo v ženski konkurenci celo vrsto zmagovalk. V zadnjih desetih letih se je odvijalo 39 turnirjev za grand slam - letos je zaradi koronavirusa, prvič po drugi svetovni vojni, odpadel turnir v Wimbledonu.

Novak Đoković je v zadnjem desetletju zbral največ zmag na turnirjih za grand slam. Zadnjega, OP Francije, je dobil Rafael Nadal. | Foto: Gulliver/Getty Images Novak Đoković je v zadnjem desetletju zbral največ zmag na turnirjih za grand slam. Zadnjega, OP Francije, je dobil Rafael Nadal. Foto: Gulliver/Getty Images

V zadnjem desetletju najbolj uspešen Đoković

V zadnjih desetih letih opazimo, da je velika trojica zmagala na kar 31 turnirjih za grand slam od skupno 39. Brez dvoma je v teh letih najbolj dominiral Novak Đoković, ki se je ustavil pri 16 zmagah, Rafael Nadal jih je zbral 11, medtem ko je Roger Federer osvojil "le" štiri. Že veliko pove podatek, da se je v zadnjih desetih letih na turnirjih za grand slam zvrstilo le sedem zmagovalec.

Andy Murray (desno) je v svoji karieri osvojil tri turnirje za grand slam. | Foto: Gulliver/Getty Images Andy Murray (desno) je v svoji karieri osvojil tri turnirje za grand slam. Foto: Gulliver/Getty Images Kdo so štirje "vsiljivci"

Le peščica je tistih igralcev, ki so se jim je uspelo "vmešati" med veliko trojico. Eden izmed njih je Andy Murray, ki je v svojo vitrino postavil tri lovorike za grand slam. Škot je bil pred leti član tako imenovane velike četverice, a so ga pozneje ustavile poškodbe. Prav tako je tri zmage zbral Stan Wawrinka, po eno zmago pa sta zbrala Marin Čilić in Dominic Thiem. Zadnji je zmagal letošnji OP ZDA. Ob tem pa se lahko vprašamo, kaj bi bilo, če ne bi Novaka Đokovića zaradi nesrečnega dogodka, povezanega z linijsko sodnico, izključili s turnirja.

Zmagovalci turnirjev za grand slam v zadnjih desetih letih.
Leto OP Avstralije OP Francije Wimbledon  OP ZDA
2011  Novak Đoković  Rafael Nadal  Novak Đoković  Novak Ðoković
2012  Novak Đoković  Rafael Nadal  Roger Federer  Andy Murray
2013  Novak Đoković  Rafael Nadal  Andy Murray  Rafael Nadal
2014  Stan Wawrinka  Rafael Nadal  Novak Ðoković  Marin Čilić
2015  Novak Ðoković  Stan Wawrinka  Novak Ðoković  Novak Ðoković
2016  Novak Ðoković  Novak Ðoković  Andy Murray  Stan Wawrinka
2017  Roger Federer  Rafael Nadal  Roger Federer  Rafael Nadal
2018  Roger Federer  Rafael Nadal  Novak Ðoković  Novak Ðoković
2019  Novak Ðoković  Rafael Nadal  Novak Ðoković  Rafael Nadal
2020  Novak Ðoković  Rafael Nadal     Odpovedan  Dominic Thiem

Med ženskami je paleta zmagovalk veliko večja

Povsem drugačno sliko vidimo v ženski konkurenci, kjer je paleta zmagovalk v zadnjih desetih letih veliko bolj pisana, saj se je s prestižnimi lovorikami lahko fotografiralo dvajset teniških igralk. Bilo bi jih veliko več, če v določenem obdobju Serena Williams ne bi bila tako dominantna. Devetintridesetletna Američanka je od leta 2011 pa do danes zbrala deset zmag. Nazadnje je slavila na OP Avstralije leta 2017, ko je osvojila skupno 23. lovoriko za grand slam.

Serena Williams je v zadnjih desetih letih osvojila deset lovorik. | Foto: Gulliver/Getty Images Serena Williams je v zadnjih desetih letih osvojila deset lovorik. Foto: Gulliver/Getty Images

Serena Williams, potem dolgo nič

Naslednji, ki sta zbrali največ zmag v zadnjih desetih letih, sta Angelique Kerber in Naomi Osaka. Nemka in Japonka sta do zdaj zbrali po tri zmage, nato je šest igralk, ki so v zadnjem desetletju zbrale po dve zmagi. Med njimi je tudi upokojena Marija Šarapova. Kar enajst teniških igralk pa je zbralo po eno zmago.

Zmagovalke turnirjev za grand slam v zadnjih desetih letih.
Leto OP Avstralije OP FRancije Wimbledon  OP ZDA
2011 Kim Clijsters Li Na Petra Kvitova Samantha Stosur
2012 Victoria Azarenka Maria Sharapova Serena Williams Serena Williams
2013 Victoria Azarenka Serena Williams Marion Bartoli Serena Williams
2014 Li Na Maria Sharapova Petra Kvitova Serena Williams
2015 Serena Williams Serena Williams Serena Williams Flavia Pennetta
2016 Angelique Kerber Garbine Muguruza Serena Williams Angelique Kerber
2017 Serena Williams Jelena Ostapenko Garbine Muguruza Sloane Stephens
2018 Caroline Wozniacki Simona Halep Angelique Kerber Naomi Osaka
2019 Naomi Osaka Ashleigh Barty Simona Halep Bianca Andreescu
2020 Sofia Kenin Iga Swiatek Odpovedan Naomi Osaka

Marijo Šarapovo marsikdo pogreša na svetovni turneji. | Foto: Gulliver/Getty Images Marijo Šarapovo marsikdo pogreša na svetovni turneji. Foto: Gulliver/Getty Images In kaj je dobro za tenis?

Menja teniških strokovnjakov in ljubiteljev so različna. Znano je, da je trenutno moški tenis bolj popularen kot ženski. Predvsem zaradi Federerja, Đokovića in Nadala, z izjemo letošnjega leta (koronakriza, op. p.), so ljubitelji tenisa do zadnjega kotička polnili največje teniške stadione. Ob tem se mnogi sprašujejo, kaj se bo dogajalo z moškim tenisom, ko se bodo omenjeni trije poslovili od profesionalnega tenisa. Eni so prepričani, da bodo prišli novi zvezdniki tega športa, drugi pa, da tenis nikoli več ne bo to, kar je. V ženskem tenisu morda na turneji manjka igralka, ki bi bila tako dominantna, kot pred leti Serena Williams. Zaradi takšnih in drugačnih razlogov je bilo zanimivo rivalstvo med Sereno Williams in danes že upokojeno Marijo Šarapovo. Z njenim umikom s svetovne turneje je ženski tenis izgubil popularnost. Številni ljubitelji tenisa pogrešajo sibirsko tigrico, kot so poimenovali Šarapovo.

Novak Đoković, Rafael Nadal in Roger Federer se v nekaterih stvareh glede tenisa ne strinjajo. | Foto: Gulliver/Getty Images Novak Đoković, Rafael Nadal in Roger Federer se v nekaterih stvareh glede tenisa ne strinjajo. Foto: Gulliver/Getty Images

Pestro tudi ob igriščih: Združevanje in ustanavljanje novih združenj

V zadnjem obdobju je pestro tudi zunaj igrišč. Zdi se, da se najboljši igralci ob teniških zadevah pogosto znajdejo na nasprotnih bregovih. Sredi aprila je Roger Federer dvignil precej prahu, ko je v razmislek tvitnil idejo o združevanju ATP in WTA. Ob tem ga je takoj podprl Rafael Nadal, medtem ko Đoković tega ni komentiral.

Konec avgusta se je v ZDA ustanovilo novo združenje igralcev  (PTPA – Združenje profesionalnih teniških igralcev). Eden glavnih pobudnikov tega je bil tudi Novak Đoković. Roger Federer in Rafael Nadal se združenju nista pridružila. Ne samo, da se nista pridružila, temveč sta tudi javno pozvala, da ni čas za tovrstne spremembe. Srb se s tem ni strinjal. Menil je, da je za tovrstne spremembe vedno pravi čas.

Kot kaže, bo prihodnost svetovnega tenisa na igriščih še naprej zelo pestra, medtem ko bo organizacijsko nekoliko negotova.

Jelena Đoković
Sportal Kaj je Đokovićeva žena sporočila Nadalu? Bile so tudi solze. #video
Stefanos Cicipas
Sportal Še dva, ki sta zapolnila mesto finalnega turnrija
Rafael Nadal
Sportal Presenečeni Nadal: Kdo je to rekel? Novak?
Novak Đoković
Sportal Đoković bi že zdavnaj končal športno kariero

 

Ne spreglejte