Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
30. 8. 2020,
8.50

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

tenis ATP Novak Đoković

Nedelja, 30. 8. 2020, 8.50

3 leta, 7 mesecev

Novo združenje teniških igralcev

Se je v soboto zgodila teniška revolucija?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

V soboto je na družbenih omrežjih zaokrožila fotografija nekaj deset igralcev, ki bi lahko postala zgodovinska. Fotografija predstavlja novo, samostojno združenje igralcev (PTPA – Združenje profesionalnih teniških igralcev), katerega del je tudi Novak Đoković, prvi igralec sveta. Roger Federer in Rafael Nadal se združenju nista pridružila.

Vodilno vlogo prevzela Đoković in Pospisil

Kanadski teniški igralec Vasek Pospisil je na družbena omrežja objavil fotografijo članov novoustanovljenega združenja. Ti stojijo na igrišču Flushing Meadows, kjer bo prihodnji teden potekalo OP ZDA.

Kaja Juvan
Sportal Bedene v prvem krogu s Fincem, Juvanova z domačinko, Osaka vendarle na teren

Prva moža tega združenja sta že omenjena Novak Đoković in Vasek Pospisil. Srb je že odstopil z mesta predsednika sveta igralcev ATP, prav tako je iz sveta odstopil Pospisil. Kanadčan, ki je trenutno uvrščen na 92. mesto lestvice ATP, je dejal, da si želi, da bi imeli igralci lahko več vpliva pri odločanju teniške turneje ATP.

Želijo, da se slišijo njihovi glasovi

"Jasno je, da je kot član sveta igralcev v trenutni strukturi ATP zelo težko, ali celo nemogoče, vplivati na večje odločitve, ki so jih sprejeli," je pred dnevi ob svojem odstopu napisal Pospisil. V soboto je že zapisal, kaj je cilj novega združenja.

"Združenje profesionalnih teniških igralcev (PTPA) ne želi povzročiti kakršnekoli težave znotraj ali zunaj teniške turneje. To je preprosto združenje igralcev, ki želijo, da se slišijo njihovi glasovi in lahko vplivajo na odločitve, ki vplivajo na naša življenja in preživetje."

Nadal: Čas je za enotnost in ne za ločitev

Velika vrednost novega združenja je zagotovo Novak Đoković, trenutno prvi igralec sveta in eden najboljših teniških igralcev vseh časov. Na nasprotnem bregu pa sta se (ne)pričakovano znašla Roger Federer in Rafel Nadal. Ne samo, da se nista pridružila združenju, ampak sta tudi javno pozvala, da ni čas za tovrstne spremembe.

"V svetu so trenutno težke razmere. Osebno verjamem, da so to časi, ko moramo ostati mirni in da vsi skupaj delamo v isti smeri. Čas je za enotnost in ne za ločitev. To so trenutki, ko je mogoče doseči velike stvari. Vsi igralci, organizatorji turnirjev in vodstveni organi moramo sodelovati. Imamo večji problem in ločitev ni rešitev za to," je med drugim zapisal Španec.

Roger Federer in Rafael Nadal nista podprla novega združenja. | Foto: Gulliver/Getty Images Roger Federer in Rafael Nadal nista podprla novega združenja. Foto: Gulliver/Getty Images

Nadala podprl tudi Roger Federer

Tega je nekoliko pozneje podprl tudi veliki Roger Federer. "Strinjam se, Rafael Nadal. Trenutno so zahtevni in negotovi časi, vendar verjamem, da je za nas ključnega pomena, da smo združeni kot igralci in kot šport ter da si utiramo najboljšo mogočo pot za naprej," je zapisal 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Tako Federer kot Nadal trenutno nista v New Yorku in ne bosta nastopila na OP ZDA. Prvi ima poškodovano koleno, medtem ko se je Nadal odločil, da zaradi trenutnih razmer v svetu (novi koronavirus, op. p.) ne bo potoval v ZDA.

Andy Murray še razmišlja oziroma bo nekaj časa še počakal. Ga bo Novak Đoković lahko prepričal? | Foto: Gulliver/Getty Images Andy Murray še razmišlja oziroma bo nekaj časa še počakal. Ga bo Novak Đoković lahko prepričal? Foto: Gulliver/Getty Images

Andy Murray bi raje videl, da bi bila vključena tudi dekleta

Andy Murray, član nekdanje velike četverice, je povedal, da bi rad še nekoliko počakal s svojo odločitvijo. "Nisem popolnoma proti sindikatu ali združenju igralcev. Kot prvo se mi zdi, da bi moralo imeti zdajšnje vodstvo (ATP) več časa za uresničitev svojih ciljev," je za Guardian povedal Škot, ki bi si med drugim želel, da bi bila v novo združenje vključena tudi dekleta.

"Mislim, da bi bilo to veliko močnejše sporočilo, če bi bil v to vključen tudi WTA. Trenutno ni tako. Če bi se to v prihodnosti spremenilo, bi bilo to nekaj, kar bi zagotovo upošteval," je še povedal Murray.

Zanimivo bo v prihodnosti spremljati, kakšno veljavo bo imelo novo združenje in kaj bo to pomenilo za prihodnost tenisa. Vodstvo ATP ni ravno navdušeno nad novim združenjem.

Novak Đoković
Sportal Đoković osvojil New York
Novak Đoković
Sportal Đoković kljub težavam z vratom v finale mastersa, kjer ga pričakuje Raonić #video
Ne spreglejte