Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
9. 4. 2019,
10.26

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

1

Natisni članek

Rafael Nadal Roger Federer teniški globus

Torek, 9. 4. 2019, 10.26

5 let

Rafael Nadal in Roger Federer nista ravno prijatelja

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

1

Roger Federer, Rafael Nadal | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Roger Federer in Rafael Nadal sta v zadnjih letih prikazala nekaj izjemnih medsebojnih obračunov in s tem na noge dvigovala ljubitelje tenisa. Dva od najboljših teniških igralcev vseh časov sta se vedno dobro razumela. Se je v tem času med njim razvilo pravo prijateljstvo?

Toni Nadal, Rafael Nadal
Sportal Najcenejši trener: Od Nadala ni vzel niti evra

Roger Federer in Rafael Nadal sta do danes odigrala 40 medsebojnih dvobojev. Eden od tistih, ki so se jima najbolj vtisnil v spomin, je zagotovo finale Wimbledona leta 2008, ko sta dvoboj končala v mraku. Takrat je dvoboj dobil Rafa, ki ima tudi boljši izkupiček v medsebojnih dvobojih (25:15). Zadnji dvoboj sta odigrala leta 2017 v Šanghaju, letos bi morala igrati v polfinalu turnirja v Indian Wellsu, a je moral Nadal zaradi poškodbe dvoboj odpovedati.

Roger Federer, Rafael Nadal | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images "Sam temu ne bi rekel prijateljstvo"

V tem času sta se igralca zelo dobro spoznala, odigrala nekaj ekshibicijskih dvobojev in se v vseh teh letih tudi zbližala. Sta danes prijatelja?

"Sam temu ne bi rekel prijateljstvo. S Federerjem imava zelo dober odnos, ampak moja motivacija ni nič drugačna, ne glede na to, kdo mi stoji nasproti," je uvodoma v intervjuju za Io Donna povedal Nadal, ki je med drugim razkril, da poskuša biti na igrišču biti čim bolj miren in igrati svoj najboljši tenis.

Lopar je prvič v roke prijel že pri treh letih, zelo kmalu pa je postal profesionalni igralec. Ali je kdaj razmišljal o drugačnem življenju? "Sploh nisem imel časa razmišljati o tem, saj sem pri 15 letih začel sanjati, takrat pa sem bil že profesionalni igralec."

Rafael Nadal | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Ima lepo življenje, a z denarjem ravna gospodarno

Rafa je v karieri osvojil praktično vse. Skupno je osvojil 80 turnirskih lovorik, od tega 17 lovorik na turnirjih za grand slam, kar enajstkrat je zmagal na OP Francije. Zaradi tega je dobil vzdevek kralj peska. V svoji športni karieri je samo s turnirskimi nagradami zaslužil nekaj več kot sto milijonov ameriških dolarjev (89 milijonov evrov), kljub temu pa 32-letni španski igralec ostaja skromen.

"Imam lepo življenje, ne zapravljam po nepotrebnem. Raje vlagam v socialne projekte, kot je moja fundacija, ki pomaga otrokom, da se lahko izobražujejo, in v teniško akademijo, kjer se razvijajo novi teniški talenti. Prav tako imam nekaj zasebnih projektov."

Morje ga pomirja

Seveda si Majorčan privošči tudi luksuz. "Pri osemnajstih letih je moj sponzor postal avtomobilska znamka Kia in takoj, ko sem lahko, sem si kupil čoln. Živim v Manacorju na Majorki, na otoku, kjer sem se rodil. Biti ob morju me pomirja, rad spim na čolnu in rad lovim ribe," je še povedal Rafa.

Svetlana Kuznjecova
Sportal Ruski dvoboj v Švici Kuznjecovi
Ne spreglejte