Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
5. 11. 2018,
20.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

1

Natisni članek

Novak Đoković

Ponedeljek, 5. 11. 2018, 20.00

5 let, 6 mesecev

Pot Novaka Đokovića do prvega mesta

Novak Đoković je skoraj naredil usodno napako

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

1

Novak Đoković | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

S ponedeljkom je postalo tudi uradno. Novak Đoković je po dveh letih znova na vrhu svetovne teniške lestvice in tako je prikazal eno največjih vrnitev v zgodovini tenisa. Ni pa veliko manjkalo, da bi Srb na sredi sezone naredil usodno napako.

"Seveda sem zadovoljen, ko sem uradno postal številka ena. Kaj bi si še lahko želel? Zmagal sem na več kot 20 dvobojih zaporedoma in zadnjih pet mesecev je bilo neverjetnih. Na finalni turnir grem samozavestno in z dobrimi občutki. Upam, da bom čez teden dni, ko se začne turnir v Londonu, dovolj zdrav," je po porazu v Parizu dejal Novak Đoković.

Novak Đoković
Sportal Novak Đoković: Na žalost si nisem opomogel

Novak Đoković | Foto: Reuters Foto: Reuters

Bilo je veliko vzponov in padcev

Novak je bil pred tem zadnjič na prvem mestu pred dvema letoma, natančneje 31. oktobra leta 2016. Teden dni pozneje je bil na drugem mestu in vse do danes je trajalo, da se je znova povzpel na teniški vrh. V tem času je bilo v njegovi karieri zelo pestro. Bilo je veliko vzponov in padcev, a mu je uspelo. Tako kot lahko uspe le največjim športnikom.

Marijan Vajda, Novak Đoković | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images Odslovil Agassija in poklical Vajdo

Po vseh težavah s komolcem smo za letošnji OP Avstralije, prvi turnir za grand slam, komaj čakali, da se vrne na igrišče. A njegova vrnitev ni bila takšna, kot si je želel. Tam se je prebil do osmine finala, kjer ga je nepričakovano premagal Južnokorejec Chung Hyeon. Jasno je postalo, da njegov komolec še ni v redu, zato se je odločil za operacijo.

Sledila sta dva zaporedna poraza v Indian Wellsu in Miamiju, takrat pa je v njegovi ekipi prišlo še do ene velike spremembe. Po manj kot letu dni se je Beograjčan razšel z Andrejem Agassijem. V njegovo ekipo pa je prišel povratnik Marjan Vajda.

"Glede na to, kaj sem dal skozi zadnje leto, je izjemen dosežek. In seveda sem zelo vesel in ponosen. Če bi mi pred petimi meseci to dejali … Vedno sem verjel vase, ampak glede na to, kako sem takrat igral in kako sem se počutil na igrišču … O tem bom lahko več povedal, ko bo konec sezone in ko bom, upam, sezono končal na prvem mestu," je še povedal Novak Đoković.

Razmišljal je celo, da bi izpustil sezono na Novak Đoković | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images travi

Tudi sezona na pesku se zanj ni začela najbolje. Na turnirju v Monte Carlu se je poslovil v tretjem krogu, prav tako ni bil uspešen v Barceloni in Madridu. Prve znake teniškega prebujanja je pokazal na turnirju v Rimu. V večnem mestu se je prebil do polfinala in se proti Nadalu pokazal kot verodostojen tekmec.

Mnogi in tudi sam je pričakoval, da mu lahko veliki met uspe na drugem turnirju za grand slam OP Francije, a je tam doživel bridko razočaranje. Po porazu v četrtfinalu proti Marcu Cecchinatu je Nole celo razmišljal, da sploh ne bi igral sezone na travi. Če bi se dejansko tako odločil, bi verjetno storil največjo napako v svoji karieri.

Novak Đoković | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Četrtič osvojil Wimbledon

Že na turnirju v Queen's Clubu je prišel do finala in tako postal tihi favorit za zmago v Wimbledonu. In to mu je tudi uspelo. Vrnil se je v najboljšo formo. To je pokazal v polfinalnem dvoboju, ko je po petih nizih v epskem dvoboju premagal Rafaela Nadala, v finalu proti Kevinu Andersonu pa 14-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam ni imel večjih težav.

Na turnirju v Torontu je izpadel v tretjem krogu, nato pa je sledila izjemna serija rezultatov. Đoković je prvič dobil turnir v Cincinnatiju, edino lovoriko serije masters, ki mu je manjkal še v njegovi vitrini. Nato sta sledili še zmagi na OP ZDA v New Yorku in Šanghaju, niz 22 zaporednih zmag pa je nato prekinil Karen Kačanov.

Novak Djokovic, uvrstitev ATP | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Nad vrnitvijo Novaka je bil navdušen Chris Kermode, predsednik združenja teniških profesionalcev (ATP). "To, kar je dosegel Novak, je ena največjih vrnitev v športu. To je bila izjemna vrnitev, ki bi si jo pred šestimi meseci težko predstavljali. Zaslužil si je, da se je vrnil na prvo mesto, in moral bi biti ponosen na to."

Karen Kačanov
Sportal Velika senzacija Rusa, izmučeni Đoković na kolenih #video
* Lestvica (5. november 2018):
  1. (2)  Novak Đoković (Srb)            8045
  2. (1)  Rafael Nadal (Špa)             7480
  3. (3)  Roger Federer (Švi)            6020
  4. (4)  Juan Martin del Potro (Arg)    5300
  5. (5)  Alexander Zverev (Nem)         5085
  6. (6)  Kevin Anderson (JAR)           4310
  7. (7)  Marin Čilić (Hrv)              4050
  8. (8)  Dominic Thiem (Avt)            3895
  9. (11) Kei Nishikori (Jap)            3390
 10. (9)  John Isner (ZDA)               3155
...
 67. (70) Aljaž Bedene (Slo)              780
197. (224) Blaž Kavčič (Slo)               269
235. (230) Blaž Rola (Slo)                 235
507. (515) Nik Razboršek (Slo)              68
693. (694) Tom Kočevar Dešman (Slo)         35
Ne spreglejte