Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2022,
8.31

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

OP Francije Roland Garros tenis Martina Trevisan

Sobota, 4. 6. 2022, 8.31

1 leto, 10 mesecev

Martina Trevisan, ena od junakinj Roland Garrosa

Najlepša zgodba Pariza: po družinskih težavah in anoreksiji vse do polfinala prestižnega turnirja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Martina Trevisan | Martina Trevisan (na fotografiji v objemu z Američanko Coco Gauff, ki bo danes igrala v finalu Roland Garrosa) je spisala eno najlepših zgodb letošnjega pariškega turnirja. | Foto Reuters

Martina Trevisan (na fotografiji v objemu z Američanko Coco Gauff, ki bo danes igrala v finalu Roland Garrosa) je spisala eno najlepših zgodb letošnjega pariškega turnirja.

Foto: Reuters

28-letna italijanska teniška igralka Martina Trevisan je na Odprtem prvenstvu Francije izpadla v polfinalu, a je s svojo življenjsko zgodbo, polno preizkušenj, a s srečnim epilogom, spisala eno najlepših zgodb letošnjega Roland Garrosa. Njena zmaga nad anoreksijo je naravnost navdihujoča. Po vsem, kar je preživela, ni več verjela, da ji v tenisu še lahko uspe.

Italijanska teniška igralka Martina Trevisan na lestvici WTA zaseda 59. mesto, a bo po preboju v polfinale OP Francije, v katerem jo je s 6:3 in 6:1 izločila Američanka Coco Gauff, ta se bo danes ob 15. uri za naslov pomerila s Poljakinjo Igo Swiatek, skočila kar nekaj mest višje. Uvrstitev v polfinale turnirja za grand slam je največji uspeh v kariere Italijanke, ki še pred nekaj leti ni več verjela, da bo še kdaj igrala na največjih teniških odrih, kaj šele, da se bo na slovitem pariškem turnirju prebila vse do polfinala.

Roland Garros Nadal Zverev
Sportal Skrušeni Zverev se boji, da je staknil "zelo hudo poškodbo" #video

Njena kariera je bila zelo burno, dodatno so jo razburkale družinske težave. Ko je oče zbolel za hudo degenerativno boleznijo, ga je mama zapustila in začela živeti z drugim moškim, Trevisanova pa je začela iskati načine, kako bi se ji lahko maščevala. Največji davek na njenem zdravju pa je pustila anoreksija. O svojih preizkušnjah je leta 2020 napisala obsežen blog, ki si ga lahko preberete na spletni strani The Owl Post.

Martina Trevisan | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ko se je ujela v primež prehranskih težav, se je za štiri leta poslovila od tenisa.

"Sovražila sem svoje mišičasto telo, zato sem se lotevala diet, ki so me pripeljale na mejo preživetja. Vse to sem počela zato, da bi shujšala. Zvečer sem pojedla 30 gramov žitaric in kos sadja. Moja mami je z dreves nabirala breskve, vse v želji, da bi vsaj nekaj vnesla v svoje telo," je razkrila Italijanka, ki je na določeni točki spoznala, da takšen način ni združljiv z življenjem.

"Ko sem prišla do skrajne meje, sem dojela, da tako ne gre naprej. Izgubila sem zanimanje za zunanji svet, zaprla sem se vase. Bila sem v stanju apatije, v katerem se nisem več prepoznala." Je pa spoznala, da je dosegla dno in da nujno potrebuje strokovno pomoč. Obiskala je ustrezno kliniko, začela obiskovati terapevta in stanje se ji je počasi izboljševalo.

Martina Trevisan | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Na novo sem se morala naučiti, kako uživati hrano in se sprijazniti s svojimi ranami. Začela sem ceniti svoje telo in oproščati ljudem, ki so delali napake. Anoreksija je ozdravljiva," je povedala Italijanka in nevede poslala sporočilo številnim po svetu, ki se borijo s podobno prehransko boleznijo.

Spet se je vrnila k tenisu, a daleč od tega, da bi razmišljala o vrhunskem tenisu. V lokalnem klubu se je lotila trenerskega dela, da bi zaslužila za preživetje, hkrati pa je vse pogosteje čutila prebujanje tekmovalnega duha.

Po štirih letih se je vrnila na veliko teniško sceno. Leta 2014 se je začela udeleževati nižjerazrednih turnirjev, se spopadala s poškodbami, a da bi obupala, ji ni prišlo na kraj pameti.

Delo in vztrajnost sta obrodila sadove, v Parizu je končno doživela svojih pet minut slave.

Zagotovo ne zadnjič.

Drugič Swiatkova ali prvič Gauffova?

Na OP Francije je danes na sporedu ženski finale. Za naslov se bosta "udarili" Poljakinja Iga Swiatek, ki je v Parizu zmagala pred dvema letoma, in 18-letna Američanka Coco Gauff. Obe sta v izvrstni formi. Poljakinja že 34 dvobojev ne pozna poraza (nazadnje je izgubila februarja v Dubaju), Gauffova pa v Parizu še ni izgubila niza.

Finale se bo na osrednjem igrišču Philippe-Chatrier v Parizu začel ob 15. uri.

V nedeljo bo na sporedu še moški finale, kjer se bosta pomerila Norvežan Casper Ruud in Španec Rafael Nadal. Nadal je v svoj 14. finale napredoval po zvinu gležnja in posledični predaji Nemca Alexandra Zvereva, Ruud pa je po štirih nizih premagal Hrvata Marina Čilića s 3:6, 6:4, 6:2, 6:2.

Preberite še:

Roland Garros polfinale Zverev Nadal
Sportal Zverev predal v krikih bolečin, Nadal v finalu z norveško senzacijo
Iga Swiatek
Sportal Neverjeten niz Poljakinje se nadaljuje, v finalu jo bo izzvala Američanka
Tamara Zidanšek
Sportal Tamara Zidanšek spregovorila o težavah zaradi koronavirusa
Wesley Koolhof Ena Shibahara
Sportal Japonsko-nizozemsko zmagoslavje na OP Francije
Rafael Nadal
Sportal Rafael Nadal tvegal, da je sploh prišel v Pariz

 

Ne spreglejte