Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2022,
18.23

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Martina Trevisan Coco Gauff Iga Swiatek Daria Kasatkina WTA Roland Garros OP Francije

Četrtek, 2. 6. 2022, 18.23

1 leto, 10 mesecev

OP Francije (WTA), 12. dan, polfinale

Neverjeten niz Poljakinje se nadaljuje, v finalu jo bo izzvala Američanka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Iga Swiatek | Poljakinja Iga Swiatek se je uvrstila v veliki finale. Na Roland Garrosu je slavila že leta 2020. | Foto Reuters

Poljakinja Iga Swiatek se je uvrstila v veliki finale. Na Roland Garrosu je slavila že leta 2020.

Foto: Reuters

Prva igralka sveta, Poljakinja Iga Swiatek, in 18-letna Američanka Coco Gauff sta finalistki drugega letošnjega turnirja za grand slam, odprtega prvenstva Francije v Parizu. Poljakinja je v polfinalu s 6:2 in 6:1 odpihnila Rusinjo Darjo Kasatkino, ki je sicer prvič nastopila v polfinalu grand slam turnirja. Swiatkova je svoj zmagovalni niz podaljšala že na 34 dvobojev. V drugem polfinalu pa je Coco Gauff s 6:3 in 6:1 odpravila Italijanko Martino Trevisan, ki je v karieri bila hudo bitko z anoreksijo, zdaj pa živi sanje.

Roland Garros četrtfinale Čilić
Sportal Hrvat Čilić v 17. poskusu prvič v polfinale Roland Garrosa

Poljakinja Iga Swiatek je neustavljiva. Prva igralka sveta, ki je v torek dopolnila 21 let, je svoj niz zmag z današnjo podaljšala na 34. To je tretji najdaljši niz v tem stoletju. Če bo osvojila Roland Garros, na pariškem pesku je bila že najboljša leta 2020, bo izenačila rekord Serene Williams, ki se je v tem stoletju lahko pohvalila s 35 zaporednimi zmagami. Swiatkova je za zmago nad Darjo Kasatkino, ki je nastopila v svojem krstnem polfinalu na kateremkoli izmed štirih grand slam turnirjev, potrebovala le uro in štiri minute. Poljakinja je dobila še njun četrti medsebojni dvoboj v tej sezoni. Pred tem je izgubila še na OP Avstralije, v Dubaju in Dohi.

Če bi Poljakinji uspelo in bi osvojila Roland Garros, bi postala prva igralka po Moniki Seleš (1991), ki bi se lahko pri 21 letih pohvalila z vsaj dvema naslovoma v Parizu. Swiatkova letos na pesku še ni izgubila (15-0), na najpočasnejši podlagi v teniškem svetu pa je v karieri odigrala 47 dvobojev, tekmici pa za zmago čestitala zgolj šestkrat (41-6).

"Srečna sem zaradi zmage in hvaležna, da sem zdrava in da lahko igram. Vsak dvoboj poskušam dojeti enako. Če bi si govorila, da me čaka najpomembnejši dvoboj sezone, bi stres negativno vplival na mojo igro," je po zmagi v polfinalu dejala Poljakinja.

Američanka prvič v finalu turnirja za grand slam

Prvič v karieri pa bo v finalu turnirja za grand slam zaigrala 18-letna Coco Gauff. Pariz je njen najljubši kraj, saj je tu pred štirimi leti postala zmagovalka mladinskega OP Francije, lani pa je tu dosegla tudi do zdaj največji uspeh na najmočnejših turnirjih, četrtfinale.

Osemnajstletna Coco Gauff je s 6:3 in 6:1 slavila proti deset let starejši tekmici Martini Trevisan. | Foto: Reuters Osemnajstletna Coco Gauff je s 6:3 in 6:1 slavila proti deset let starejši tekmici Martini Trevisan. Foto: Reuters

Američanka zaseda 23. mesto na lestvici WTA, v karieri je osvojila dva turnirja WTA (Linz 2019, Parma 2021), njena najljubša podlaga pa je prav pesek. Lani je imela na primer na pesku razmerje zmag in porazov 16-4. Gauffova letos v Parizu še ni izgubila niza in je hkrati druga najmlajša finalistka Roland Garrosa v tem stoletju po Kim Clijsters (2001).

"Sem kar malce v šoku. Sploh nisem vedela, kaj storiti, ko je bilo konec dvoboja," je uvodoma povedala mlada Američanka, nato pa sproščeno nadaljevala: "Tu v Parizu se počutim odlično. Vse stvari gredo v pravo smer in komaj čakam, da se začne finale. Tako kot nisem bila nič nervozna pred današnjim dvobojem, mislim, da tudi v soboto ne bom. To je samo en dvoboj več v karieri."

Osemnajstletna finalistka je danes s 6:3 in 6:1 slavila proti deset let starejši tekmici Martini Trevisan, rojeni v Firencah. Obe tekmovalki bosta zaigrali v svojem prvem polfinalu na grand slam turnirju. Italijanka, ki je dobila ime po legendarni teniški zvezdnici Martini Navratilovi, je imela v karieri ogromno zdravstvenih težav (anoreksija), zaradi katerih ni nastopala kar štiri leta. 

Danes so podelili prvi naslov na letošnjem turnirju. Med mešanimi pari sta Japonka Ena Šibahara in Nizozemec Wesley Koolhof premagala norveško-belgijski par Ulrikke Eikeri/Joran Vliegen s 7:6 (5), 6:2.

Martina Trevisan
Sportal Anoreksija: pretresljiva zgodba teniške igralke

OP Francije (WTA), 12. dan, polfinale:

Četrtek, 2. junij:
Iga Swiatek (Pol/1) - Darja Kasatkina (Rus/20) 6:2, 6:1;
Coco Gauff (ZDA/18) - Martina Trevisan (Ita) 6:3, 6:1.

Ne spreglejte