Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
9. 9. 2019,
3.12

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

2

Natisni članek

teniški globus OP ZDA Daniil Medvedev Rafael Nadal

Ponedeljek, 9. 9. 2019, 3.12

4 leta, 7 mesecev

OP ZDA, finale (ATP)

Nadal po zmagi v solzah, a to je bil finale, ki ga bomo še dolgo pomnili

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

2

Rafael Nadal | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Zmagovalec letošnjega OP ZDA je Rafael Nadal, potem ko je po izjemnem dvoboju in petih nizih premagal Daniila Medvedeva. Končni izid je bil 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4. To je bil obračun, ki se ga bodo ljubitelji tenisa zagotovo dolgo spominjali.

Rafael Nadal | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Rafael Nadal je upravičil vlogo favorita in osvojil še 19. zmago na turnirjih za grand slam. Zdaj za velikim Rogerjem Federerjem zaostaja le še eno zmago, saj ima Švicar v svoji vitrini 20 lovorik. Za kralja peska, kot ga kličejo, je to že druga lovorika za grand slam v letošnji sezoni. Letos je že dvanajstič v karieri zmagal na OP Francije, medtem ko je v nedeljo v New Yorku zmagal četrtič.

Daniil Medvedev je bil zelo trd oreh za 33-letnega Nadala in pokazal, da je igralec, ki ga ne smemo nikoli odpisati. Mladi Rus je zaostajal dva niza. Ko je že kazalo, da bo Nadal dokaj zlahka zmagal, pa je začel Medvedev igrati vrhunski tenis ter dobil tretji in četrti niz. Na koncu so vendarle odločale dolgoletne izkušnje Nadala, ki je zmagal po štirih urah in 54 minutah, po zmagi pa so ga premagala čustva in oblile solze. 

Daniil Medvedev se je v prvem nizu dobro upiral drugemu nosilcu turnirja. | Foto: Gulliver/Getty Images Daniil Medvedev se je v prvem nizu dobro upiral drugemu nosilcu turnirja. Foto: Gulliver/Getty Images Prvi niz je trajal več kot eno uro

Servirati je začel Rafael Nadal, ki je imel že takoj nekaj težav. Medvedev je že imel žogico za odvzem servisa, a se je Špancu uspelo izvleči iz težav in povesti z 1:0. Veliko lažje je do prve servisne igre prišel Rus. Sledila je tretja igra, v kateri je imel Rafa znova težave. Medvedev je spet prišel do žogice za "break", jo izkoristil in povedel z 2:1. Veselje Rusa ni trajalo dolgo, saj je Nadalu v naslednji igri uspelo izenačiti na 2:2. Na koncu je bila za prvi niz odločilna sedma igra. Rafa si je ustvaril dve žogici za "break" (15:40), izkoristil je drugo in zasluženo dobil prvi niz s 7:5. Prvi niz je trajal kar eno uro in štiri minute.

Rafael Nadal | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Daniil Medvedev | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Medvedev tudi v drugem nizu nemočen

Daniil je zelo dobro začel tudi drugi niz, ko je imel možnost nasprotniku odvzeti servis. Rafi se je še enkrat uspelo izvleči in v drugem nizu je povedel z 1:0. Veliko lažje je nato do svoje igre prišel Medvedev in izenačil na 1:1. V četrti igri se je v velikih težavah znašel Medvedev. Majorčan je povedel že z 0:40, imel je celo štiri žogice za odvzem servisa, a se je Rusu uspelo rešiti. Dobil je četrto igro in izenačil na 2:2. Če Nadalu ni uspelo v četrti igri, pa mu je zato v šesti. Znova je prevzel pobudo na servis nasprotnika in vodil s 15:40. V tem primeru je že takoj izkoristil priložnost in povedel s 4:2. V naslednji igri je potrdil "break" in povedel s 5:2. Nadal tega vodstva ni zapravil in drugi niz dobil s 6:3. Ta je trajal 48 minut. V tem nizu je tudi dvignil odstotek prvega servisa. Ta je znašal 59 odstotkov, medtem ko je bil v prvem nizu 47-odstoten.

Tretji niz je po vrhunski igri dobil Medvedev. | Foto: Gulliver/Getty Images Tretji niz je po vrhunski igri dobil Medvedev. Foto: Gulliver/Getty Images

Izjemen tretji niz, ki ga je po vrhunski igri dobil Medvedev

Tretji niz se je začel bolj izenačeno. V uvodnih igrah sta oba igralca dobivala igre na svoj servis. V peti igri je znova udaril Rafa, Daniilu odvzel servis in povedel s 3:2. Kazalo je že, da ima Nadal vse v svojih rokah, a se je mladi Rus že v naslednji igri vrnil. Nadalu je vzel servis in izenačil na 3:3. V naslednji igri je že vodil s 4:3.

Deveta igra tretjega niza je bila izjemna. Medvedev je sprva naredil dve nepotrebni napaki, tako da je Nadal povedel z 0:30. Nekaj trenutkov pozneje si je po izjemni točki priigral žogico za "break", a je ni izkoristil. Prav tako ne druge, ko je Nadal zgrešil lahko žogo. Za tem je peti nosilec turnirja odigral dve izjemni točki, povedel s 5:4 in ostal v igri.

V tretjem nizu se je razživelo tudi občinstvo. Skandiralo je 23-letnemu Rusu, ki v prejšnjih dvobojih ni našel skupnega jezika z ameriškimi navijači. V dvanajsti igri je Medevedev takoj povedel z 0:40, izkoristil drugo zaključno žogo in tretji niz dobil s 7:5.

Rafael Nadal | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Medvedev dobil tudi četrti niz

Izjemno vzdušje se je nadaljevalo tudi v četrtem nizu, ko so vzklikali tako navijači Nadala kot navijači Medvedeva. Medvedev je še naprej kazal izjemno igro, v drugi igri četrtega niza že takoj zapretil na servis Nadala in povedel 0:30. Ne samo to, imel je celo žogico za vodstvo z 2:0. V tistem trenutku pa so na dan prišel izkušnje Nadala. Temu je uspelo spreobrniti rezultat in izenačiti na 1:1. Rafa je zapretil v peti igri, ko je imel priložnost, da odvzame servis, a mu ni uspelo. V četrtem nizu je bila odločilna deseta igra. Nadal je vodil 40:15. Ko se je zdelo, da bo Španec izenačil na 5:5, je Medvedev odigral nekaj vrhunskih točk in četrt niz dobil s 6:4.

sodnik | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images V petem nizu je sodnik Nadalu dvakrat vzel prvi servis

Na začetku petega, odločilnega niza so gledalci začeli žvižgati Nadalu, potem ko si je ta vzel precej časa za pripravo na točko. V drugi igri je imel Nadal velike težave, da je bila mera polna, pa mu je glavni sodnik vzel prvi servis, ker si je jemal preveč časa za pripravo na servis. Španca tudi to ni zmotilo. Rešil je tri žogice za "break" in izenačil na 1:1. Nato je prišla na vrsto peta igra. Rafi je uspelo odvzeti servis nasprotniku in povesti s 3:2. Nato je naredil "break" še v sedmi igri in povedel s 5:2. A drame še ni bilo konec. V naslednji igri je serviral za zmago, a mu ni uspelo. Medvedev mu je odvzel servis in znižal na 5:3. V odločilni točki je sodnik Nadalu znova vzel prvi servis zaradi predolge priprave. Ta je nato zgrešil drugi servis in izgubil igro (5:4). Zelo napeto je bilo tudi v deseti igri, ki jo je Rafa dobil zelo težko, a zasluženo.

Rafael Nadal
Sportal Sprehod Rafaela Nadala do finala OP ZDA, brez težav tudi mladi Rus #video
Bianca Andreescu
Sportal Kanadska teniška senzacija: Ne sprašujte me, kaj bom z denarjem #video
Bianca Andreescu
Sportal Senzacija kanadske najstnice, ki je preprečila zgodovinski trenutek Serene Williams #video
Ne spreglejte