Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2019,
6.40

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

1

Natisni članek

teniški globus OP ZDA Matteo Berrettini Grigor Dimitrov Daniil Medvedev Rafael Nadal

Sobota, 7. 9. 2019, 6.40

4 leta, 7 mesecev

OP ZDA, 12. dan (ATP)

Sprehod Rafaela Nadala do finala OP ZDA, brez težav tudi mladi Rus #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

1

Rafael Nadal | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

V moškem delu teniškega OP ZDA sta znana finalista. To sta Rafael Nadal, ki je gladko premagal Mattea Berrettinija. Prav tako se je brez večjih težav v veliki finale prebil Daniil Medvedev. Mladi Rus je bil boljši od Grigorja Dimitrova. Zmaga v konkurenci moških dvojic je romala v Kolumbijo. Juan Sebastian Cabal in Robert Farah sta v dveh nizih pred številnimi kolumbijskimi navijači s 6:4, 7:5 premagala špansko-argentinsko kombinacijo Marcel Granollers/Horacio Zeballos.

Serena Williams
Sportal Serena Williams v finalu proti 18 let mlajši igralki: Ne pričakujem preveč #video

Daniil Medvedev | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Mladi Rus zdaj ve, kako se zmaguje v petih nizih

Daniil Medvedev je to poletje najbolj vroč igralec. Najprej se je uvrstil v finale turnirja v Washingtonu in Montrealu, nato pa je zmagal v Cincinnatiju. Je pripravljen osvojiti še OP ZDA, kjer je le še korak oddaljen od velikega podviga? V polfinalu proti Grigorju Dimitrovu se je sprehodil, saj slavil po treh nizih 7:6 (5), 6:4, 6:3 in v zadnjih letih postal najmlajši igralec (23 let), ki se je uvrstil v finale turnirja za grand slam. To pa je zanj tudi prvi finale na turnirjih velike četverice.

"Pred tem je bil moj najboljši rezultat četrti krog. Težko sem zmagal dvoboj v petih nizih, ampak sem vedel, da sem na pravi poti in da se moram boriti za vsak niz in vsako točko. Pred tem to ni delovalo, a ta teden je. Dobil sem veliko dvobojev v štirih ali petih nizih, kar samo kaže, kako sem psihološko in fizično pripravljen," je po zmagi povedal Medvedev.

Rafael Nadal | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Nadal se je mučil le v prvem nizu, nato pa je šlo zelo gladko

Rafael Nadal bo v nedeljo lovil svojo 19. lovoriko na turnirjih za grand slam in bi bil tako le še eno zmago oddaljen od velikega Federerja, ki ima do zdaj 20 zmag na največjih turnirjih. Njegov nasprotnik v polfinalu je bil Italijan Matteo Berrettini, ki pa ni bil dorasel nasprotnik Špancu. Italijan je resno zapretil le v prvem nizu, potem pa smo bolj kot ne gledali enosmerni promet Rafe, za katerega je to že 28. finale na turnirjih velike četverice. Dvoboj se je končal z izidom 7:6 (5), 6:4, 6:1 in je trajal dve uri in 35 minut.

Začel je igrati bolj mirno in agresivno

"Prvi niz je ni bil v redu. Imel sem veliko žogic za break, on pred podaljšano ni imel nobene priložnosti. V podaljšani igri sem imel srečo, da sem se lahko vrnil, saj je imel že vodstvo 5:2 in 4:0, ampak mi je uspelo. V drugem nizu mi je končno uspelo vzeti servis in takrat se je dvoboj spremenil. Začel sem igrati bolj mirno in bolj agresivno. Zares sem vesel, da sem spet v finalu OP ZDA," je po zmagi povedal Nadal, ki bo v nedeljo lovil četrto zmago v New Yorku. Nazadnje je tukaj zmagal leta 2017.

Rafael Nadal in Daniil Medvedev sta do zdaj igrala le en dvoboj. Letos je bil v Montrealu boljši Španec.

Nogometno vzdušje ob premierni zmagi Kolumbijcev na OP ZDA

Se je pa medtem že končal finale v konkurenci moških dvojic. Zmaga je pripadla Kolumbijcema Juanu Sebastianu Cabalu in Robertu Farahu, ki sta v nocojšnjem finalu v dveh nizih pred številnimi kolumbijskimi navijači na stadionu Arthurja Asha s 6:4, 7:5 premagala špansko-argentinsko kombinacijo Marcel Granollers/Horacio Zeballos.

Vzdušje na tribunah osrednjega stadiona na igriščih Flushing Meadows je bilo nogometno. Tribune so napolnili navijači v rumenih kolumbijskih nogometnih dresih, gre za kolumbijske izseljence, ki so goreče in strastno navijali za prva nosilca turnirja dvojic.

Kolumbijca Juan Sebastian Cabal in Robert Farah sta zmagovalca teniškega turnirja za grand slam v New Yorku v konkurenci moških dvojic. | Foto: Getty Images Kolumbijca Juan Sebastian Cabal in Robert Farah sta zmagovalca teniškega turnirja za grand slam v New Yorku v konkurenci moških dvojic. Foto: Getty Images

Cabal in Farah sta teniško zgodovino Kolumbije spisala že tostran Atlantika, ko sta prvič osvojila svoj premierni grand slam v Wimbledonu. Za svoj prvi naslov na odprtem prvenstvu Združenih držav Amerike pa sta premagala izkušeno špansko-argentinsko navezo, osma nosilca turnirja moških dvojic. Postala sta prva Južnoameričana, ki sta dvignila pokal zmagovalcev na US Opno v moderni dobi teniškega športa.

Kolumbijca sta postala šele tretja moška dvojica po letu 2003, ki je v istem koledarskem letu osvojila turnirja za grand slam v Wimbledonu in New Yorku.

Juan Sebastian Cabal in Robert Farah US open | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Lani je ta podvig uspel Američanoma Miku Bryanu in Jacku Socku, leta 2003 pa sta lovoriki v Wimbledonu in US Opnu v sezoni vzela Šved Jonas Björkman in Avstralec Todd Woodbridge.

Kolumbijca sta za zmago prejela ček v skupni vrednosti 740 tisoč dolarjev.

* Izid, finale:
Juan Sebastian Cabal/Robert Farah (Kol/1) : Marcel Granollers/Horacio Zeballos (Špa/Arg/8) 6:4, 7:5.

Ne spreglejte