Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
2. 6. 2021,
18.45

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,59

8

Natisni članek

Naomi Osaka

Sreda, 2. 6. 2021, 18.45

2 leti, 10 mesecev

Odzivi na odhod Naomi Osake

Koliko življenj je rešila s svojim dejanjem?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,59

8

Naomi Osaka | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Dan po odhodu teniške igralke Naomi Osaka iz OP Francije je prinesel izjemen odziv. Tokrat so bili komentarji v veliki večini pozitivni. Združenje turnirjev za grand slam je stopilo korak nazaj, v bran sta igralki med drugim stopila tudi Novak Đoković, prvi igralec sveta, in Michael Phelps, nekdanji vrhunski plavalec.

Naomi Osaka, Serena Williams
Sportal Odšla je: kako krut je lahko vrhunski šport? #video

Naomi Osaka je še pred OP Francije sporočila, da se ne bo udeleževala novinarskih konferenc. Sprva so bili odzivi javnosti mešani, združenje turnirjev za grand slam pa je celo razmišljalo, da bi Japonko izključili s turnirja. Osaka je njihove namere prehitela in odšla raje kar sama. Ob tem je še razkrila, da je imela od leta 2018 daljša obdobja depresije.

Novak Đoković | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Đoković jo podpira in razume

Dan po njenem odhodu so tudi pri združenju stopili korak nazaj. V svoji izjavi so navedli, da ji v prihodnosti želijo vse dobro in da si želijo, da se čim prej vrne na teniška igrišča. Večina teniških igralcev se ni mogla izogniti vprašanju o tej tematiki. Tudi Novak Đoković ne. Srb se je Japonki odločno postavil v bran.

"Naomi je mlada, razumem jo in sočustvujem z njo, saj sem v svoji karieri z mediji velikokrat potegnil krajši konec. Podpiram jo in mislim, da je bila zelo pogumna. Žal mi je, da preživlja težko obdobje. Želim ji vse najboljše in upam, da si bo opomogla. Zelo je pomembna za naš šport in potrebujemo jo. To je bilo zelo hrabro in ona najbolje ve, kako se počuti. Če potrebuje čas, da napolni baterije, naj to tudi naredi. Podpiram jo in upam, da se bo vrnila še močnejša," je uvodoma povedal 33- letni Beograjčan.

Danes imajo športniki tudi družbena omrežja Novak Đoković | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Spregovoril pa je tudi o odzivu organizatorjev, ki so ji grozili s kaznijo. Osako so organizatorji OP Francije najprej kaznovali z 12 tisoč evri, namigovali pa so, da bi jo lahko tudi izključili s turnirjev za grand slam. Novak meni, da grand slami ščitijo svoj posel.

"Vedno bodo upoštevali svoja pravila in poskrbeli bodo, da boste to storili. Sploh me ne čudi njihov odziv. Navadili smo se, da po vsakem dvoboju delamo intervjuje. To je del športa in mediji so brez dvoma pomembni. To nam daje možnost, da komuniciramo z navijači na tradicionalen način. To je bil eden in edini način, a zdaj imamo družbena omrežja in tudi na ta način komuniciramo z njimi," je še povedal 18-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Michael Phelps se je svoj čas boril z depresijo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Michael Phelps se je svoj čas boril z depresijo. Foto: Guliverimage/Getty Images

Michael Phelps je prepričan, da bo prišlo do sprememb

Zelo jasno sporočilo je dal tudi nekdanji plavalec Michael Phelps in dobitnik 23 zlatih olimpijskih medalj. Kljub njegovim izjemnim uspehom nobena zmaga ni preprečila depresije in razmišljanja o samomoru. Phelps je bil eden tistih, ki je javno spregovori o svojih težavah, že nekaj časa pa se trudi pomagati ljudem z depresijo.

Ko je prebral sporočilo Naomi Osake, je bil zadovoljen, ker "kaže svojo ranljivost. Kaže svojo drugo stran, ki je še nismo videli. In to je nekaj velikega." Phelps je prepričan, da bo po tem prišlo do sprememb pri duševnem zdravju.

"Vsakdo gre lahko skozi to. To je realnost." | Foto: Reuters "Vsakdo gre lahko skozi to. To je realnost." Foto: Reuters "Lahko rešimo še več življenj"

Sprva je bil šokiran, ko je videl izjave proti Osaki, a že naslednji dan je bilo izkazane vse več podpore 23-letni Japonki. "Ob tem se mi prikrade nasmeh na obraz. Razumemo namreč, da se to dogaja.  Ne glede na to, ali ste številka ena na svetu ali pa ste 'povprečni Joe'. Vsakdo gre lahko skozi to. To je realnost. Upam, da je to tista prelomna točka, ko se lahko resnično odpremo in rešimo še več življenj," je Phelps povedal za Time.

Naomi Osaka
Sportal Naomi Osaka se umika z OP Francije
Naomi Osaka
Sportal Ko je molk igralke veliko glasnejši od vsake besede
Ne spreglejte