Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
20. 5. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,66

2

Natisni članek

Natisni članek

Dalila Jakupović

Sreda, 20. 5. 2020, 4.00

4 leta, 4 mesece

Dalila Jakupović, pogovor

Izkušnja slovenske športnice, ki živi v Švici #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,66

2

Dalila Jakupović | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Dalila Jakupović je ena naših najboljših slovenskih teniških igralk, ki že deset let živi v Švici, kjer so močno občutili koronavirus. V pogovoru nam je zaupala svojo izkušnjo preživljanja v karanteni. Dotaknili smo se tudi letošnjega dogodka iz OP Avstralije, ko se je zaradi onesnaženega zraka sesedla in plačala visok davek zdravja.

Dalila Jakupović že dolga leta živi v Švici, kjer večinoma tudi trenira. Švica je bila ena izmed tistih držav, ki je močno občutila koronavirus. Okužilo se je več kot 30 tisoč ljudi, umrlo pa je nekaj več kot 1.800 ljudi (vir: worldometers.info). In kako je to obdobje občutila naša sogovornica?

Bilo je nekaj strahu, da bi se okužili … | Foto: Getty Images Bilo je nekaj strahu, da bi se okužili … Foto: Getty Images V njihovem območju na srečo ni bilo veliko okuženih

"Srečo imamo, ker živimo v nemškem delu in tukaj ni bilo veliko okužb. Moja mama je inženir radiologije in je skoraj vsak dan v bolnici. Bilo je nekaj strahu, da bi se okužili … Lahko rečem, da smo imeli srečo, saj je bilo v našem kantonu okuženih le 700 ljudi. Najhuje je bilo pri mejah s Francijo in Italijo. Na srečo številke obolelih padajo," nam je povedala Jakupovićeva, ki je dejala, da nošenje mask in rokavic v Švici ni obvezna.

"Pravzaprav je bila to osebna odločitev, če si želel nositi masko. Odprte so bila samo trgovine za prehrano, prejšnji ponedeljek pa se je odprlo vse. Prav tako tudi teniška igrišča. Še zmeraj  je treba držati distanco in ljudje se ne smejo zbirati v velikih skupinah."

Zdaj so vsi na istem

Tudi ona je bila ena izmed tistih, ki kar nekaj časa ni smela stopiti na teniško igrišče. Pravzaprav ne pomni, kdaj je bila toliko časa odsotna z igrišč, razen takrat, ko je imela težave s poškodbami in je morala počivati šest mesecev.

"Tokrat je drugače. Cel svet se je soočal s temi težavami in nihče natančno ne ve, zakaj gre. Ko si poškodovan, je drugače, ker veš da drugi trenirajo, ti pa ne moreš. Zdaj smo vsi na istem. Seveda, pogrešam turnirje in vse ostalo, ampak zdravje je na prvem mestu. To je najbolj pomembno."

Z očetom sta bila tri tedne v karanteni

Zadnji letošnji turnir je igrala v Mehiki. Ta je bil sredi tedna prekinjen in imela je kar nekaj težav, da je prišla domov. Z očetom sta morala čez več letališč, da sta lahko prišla do doma. Zaradi tega sta bila pozneje tri tedne v karanteni, a k sreči nihče od njiju ni zbolel. Dalila od prejšnjega ponedeljka trenira tudi na teniškem igrišču.

"Zdaj je vse bolj počasi, ampak vseeno treniram že štiri ure na dan. Volje za trening ne manjka, vendar vseeno ni enostavno, ker ne vemo, kdaj se bodo začeli turnirji. Nenavadno je, ker se pripravljaš na nekaj, ko ne veš, kdaj se bo začelo."

"Škoda, da se je potem vse skupaj prekinilo, ker sem mi zdi, da bi bila v tednu ali dveh v pravi formi."  | Foto: Gulliver/Getty Images "Škoda, da se je potem vse skupaj prekinilo, ker sem mi zdi, da bi bila v tednu ali dveh v pravi formi." Foto: Gulliver/Getty Images Ne želi tvegati svojega zdravja in zdravja njenih najbližjih

Letošnja sezona se zanjo ni začela najbolje. Sredi dvoboja na OP Avstralije se je sesedla in morala predati dvoboj. (Dalila je morala zaradi onesnaženega zraka predati dvoboj op. p.). Še dolgo časa je čutila posledice.

"Ko sem prišla domov iz Avstralije nisem mogla niti pet minut skakati s kolebnico. Bila sem zadihana oziroma nisem prišla do zraka. Čutila sem posledice, po tistem, kar se je zgodilo v Avstraliji. Mislila sem si, da bo trajalo dva dni ali največ en teden, vendar se je vse skupaj zavleklo."

"Na turnirju v Monterreyju, v začetku marca, sem šele prišla k sebi. Škoda, da se je potem vse skupaj prekinilo, ker se mi zdi, da bi bila v tednu ali dveh v pravi formi. Zdaj je, kar je in iz tega poskušam vzeti najboljše. Velikokrat se športniki pritožujemo, da ne vidimo svoje družine in prijateljev. Zdaj imamo čas, ki ga lahko izkoristimo za to," je povedala 29-letna teniška igralka, ki si težko predstavlja, da bodo letos sploh še igrali na najvišji ravni.

"Ne vem, če bi si sama želela potovati, dokler se položaj ne bo povsem umiril. To bi bilo veliko tveganje zame in  mojo družino. Še enkrat bi rada poudarila, da je zdravje vseeno na prvem mestu. Raje vidim, da se počaka še kakšen mesec …"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ItTakesEnergy #ItTakesWTA #WTA

A post shared by Dalila Jakupovic (@dalilajakupovic) on

Lažje ji je, ker še živi pri starših

Različna teniška združenja (ITF, ATP in WTA ter vodilni štirih največjih turnirjev) so se odločila, da bodo finančno pomagala nižje uvrščenim igralcem. Dalila, ki je med posameznicami trenutno uvrščena na 230. mesto, nekdaj pa je bila že 68. igralka sveta, verjame, da s tem želijo pomagati čim večjemu številu igralcev. In koliko bo ona občutila finančni primanjkljaj, potem ko se je teniška sezona povsem ustavila?

"Pozna se vsem. Poskušam normalno živeti naprej. Še vedno živim pri starših, tako da imam na račun tega manj stroškov. Če bi bila sama, bi bilo verjetno težje. Treba je vedeti, da nismo samo teniški igralci tisti, ki smo žrtve nastale situacije. Torej ne moremo gledati samo nase."

Đoković prvo ime prvenstva vzhodne Evrope z Jakupovićevo

Nekdanji srbski teniški igralec Janko Tipsarević bo v Beogradu s svojo akademijo organiziral prvenstvo vzhodne Evrope, ki se bo začelo 15. junija. Kot je za srbski Sport Klub povedal Goran Ivanišević, trener teniškega asa Novaka Đokovića, bo na turnirju bržčas nastopil tudi prvi igralec sveta. Nastop je na Instagramu potrdila tudi Dalila Jakupović.

Koronavirusna pandemija je prečrtala načrte tudi teniškim igralcem, profesionalni turnirji pod okriljem združenj ATP, WTA in ITF so prepovedani do konca julija. Zato številni igralci iščejo alternative, da ohranjajo pripravljenost za jesenski del sezone.

Med številnimi znanimi imeni svetovnega tenisa, Ivanišević je dejal, da se bo v Beogradu verjetno predstavil tudi najboljši igralec sveta Đoković, bo zaigrala tudi slovenska igralka Jakupovićeva.

Nastop na tako imenovanem prvenstvu vzhodne Evrope so poleg Jakupovićeve že potrdili tudi Dušan Lajović, Damir Džumhur, Danka Kovinić, Nikoloz Basivašvili, Patricia Maria Tio, Viktor Troicki, Dimitar Kuzmanov, Jasmine Paolini, Laslo Đere, Miomir Kecmanović, Irina Camelia Begu, Jana Fett in drugi.

Sportal Jih bo po kolapsu naše igralke končno srečala pamet? #video
Sportal Oglasila se nam je igralka, ki se je zgrudila na igrišču #video
Ne spreglejte