Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
3. 2. 2014,
8.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Blaž Kavčič Grega Žemlja Davisov pokal Blaž Trupej

Ponedeljek, 3. 2. 2014, 8.47

6 let, 7 mesecev

''Hvala mu. Za državo je tvegal zdravje in osebno kariero''

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vsaka zmaga Slovenije v Davisovem pokalu je sladka, ta nad Portugalsko pa še toliko bolj, saj je nastopila z zdesetkano postavo. Vprašanje je, kaj bi se zgodilo, če se ne bi pridružil Grega Žemlja.

Ambiciozni projekt Teniške zveze Slovenije, ki je leto 2014 začrtala kot primerno odskočno desko za zgodovinski preboj v elitno svetovno skupino Davisovega pokala, se je po odpovedih Aljaža Bedeneta in Blaža Role znašel v resnih težavah. V Kranj je prišla Portugalska in to v postavi, s katero je na podlagi uvrstitev na svetovni jakostni lestvici veljala za odkrito favoritinjo.

Možnost napredovanja, ki bi zagotavljala dvoboj drugega kroga z Izraelom, za nameček še pred domačim občinstvom, ni bila velika. Na samo zaradi tega, ker se je Blaž Kavčič spopadal z izjemnim pritiskom, saj je v odsotnosti močnejše druge slovenske violine moral dobiti tako rekoč oba posamična dvoboja, ampak tudi zaradi tega, ker je Grega Žemlja, ki bi slovenski izbrani vrsti prišel še kako prav, ostal talec zahrbtne bolezni. Zaradi nje na igrišču še ne more ponuditi vsega, česar je bil zmožen še pred kratkim. Denimo v času lanskoletne rekordne uvrstitve na lestvici, ko je s 43. mestom postavljal nove mejnike slovenskega moškega tenisa.

Žemlja zdaj ne bo mogel zamrzniti uvrstitve

Ko pa je Gorenjec v petek ocenil, da lahko v kranjski dvorani, ki jo pozna kot lasten žep (tako Grega kot Blaž sta člana teniškega kluba Triglav), ponudi toliko, da pomaga reprezentanci, se je Sloveniji odprla pot do tako želene zmage.

"Dejstvo je, da bi verjetno zelo težko prišli do zmage, če Grega v soboto ne bi zaigral. Zahvaljujem se mu v imenu celotne ekipe, saj vemo, s kakšnimi težavami z zdravjem se srečuje. Odločitev zagotovo ni bila lahka. Za državo je tvegal zdravje, predvsem pa osebno kariero, saj zdaj ne bo mogel zamrzniti uvrstitve in si vzeti časa za popolno rehabilitacijo,'' je Kavčič, nesporni junak slovensko-portugalskega obračuna (dobil je obe posamični tekmi ter še tisto v dvojicah), opozoril na hrabro odločitev dolgoletnega sopotnika v reprezentančnem dresu, ki se je bil pripravljen, če bi bilo potrebno, v nedeljo predstaviti tudi v igri posameznikov. Vse za državni dres.

Njegova vrnitev k svetovni teniški karavani ostaja žal še nedorečena. Ne ve še točno, kdaj bi se lahko zgodila. Najprej želi odpraviti vse težave in poskrbeti, da bi lahko na vsakem dvoboju ''zadihal s polnimi pljuči'', nato pa šele hitel obračunavati z najboljšimi. Zdaj ko je padla v vodo možnost zamrznitve rankinga, bo še toliko težje na turnirjih. Vedno bolj se oddaljuje od najboljše stoterice, v času neigranja pa bo nadaljnji padec neizbežen.

Blaž in Grega sta dobro voljo širila že v začetku tedna, ko sta s pomočjo Sportala iskala partnerja in v Kranju odigrala zanimivo ekshibicijsko srečanje. Tisto je bilo za zabavo, konec tedna pa je šlo zares, a sta dolgoletna vlečna konja slovenskega moškega tenisa ohranila sproščenost in z zmago v dvojicah pozdravila pomembno točko, ki jo je nato Kavčič nadgradil s skalpom najboljšega Portugalca. "Priznati moram, da sem bil ta teden pod velikim pritiskom. Novinarji ste od mene pričakovali dve točki, vsi pa ste videli, kako težko je bilo priti do njih," si je po zmagi Slovenije oddahnil Kavčič, ki je upravičil sloves prve slovenske violine.

Kavčič: V zadnjih dveh mesecih sem v vrhunski formi

Blestel je predvsem v nedeljo, ko je nadigral 51. igralca sveta. "Zmagal sem, ker sem igral fantastično, ne pa zato, ker je on igral slabo. V zadnjih dveh mesecih sem res v vrhunski formi. Splačalo se je garati v pripravljalnem obdobju, saj so zdaj sadovi dela toliko slajši. Še vedno pa se s trenerjem zavedava, da imam prostor za napredek, zato bom z veseljem delal naprej in skušal že na naslednjih turnirjih potrditi napredek,'' je izpostavil Kaljut, ki je z zmago najbolj osrečil kapetana, pa tudi osebnega trenerja Blaža Trupeja, saj je v nedeljo praznoval ravno 42. rojstni dan. Po zmagi so kar deževale čestitke na račun izjemnega vzdušja, ki kraljuje v slovenski ekipi. Če ga bodo slovenski mušketirji ohranili tudi na dvoboju z Izraelom, lahko moška reprezentanca pričakuje nov podvig.

Razigranemu Kavčiču Portugalci niso mogli vzeti niti niza. Niti v petek, soboto oziroma nedeljo. ''Zahvaljujem se celotni ekipi, ki je poskrbela, da je vse potekalo v najlepšem redu in da smo se lahko igralci popolnoma osredotočili na igro," je 26-letni Ljubljančan pohvalil prireditelje, ki so v času, ko se Slovenija spopada z ledenim peklom, omogočili nemoteno izvedbo teniškega spektakla. In dočakali lepo nagrado v režiji Blaža in Grege.

Ne spreglejte