Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
30. 4. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

1

Natisni članek

Roger Federer Rafael Nadal Blaž Trupej

Nedelja, 30. 4. 2017, 8.00

6 let, 6 mesecev

Hrvat si je drznil spremeniti Federerjevo igro #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

1

Roger Federer in Rafael Nadal sta se v letošnji sezoni dvignila kot feniks iz pepela. Veliko jih je menilo, da je njuna kariera v zatonu in da je čas za novo generacijo. Sproščena "starčka" sta v tej sezoni pokazala ravno nasprotno in marsikateremu kritiku zaprla usta. Svoje mnenje so razkrili tudi nekateri slovenski teniški strokovnjaki.

Ljubitelji tenisa so se (ne)upravičeno spraševali, ali bodo lahko sploh še kdaj spremljali velik dvoboj med Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom. Po enoletni suši sta se letos srečala že trikrat. Prvič v finalu OP Avstralije, nato pa še na turnirju serije masters v Indian Wellsu in Miamiju. Vse dvoboje je dobil zimzeleni Švicar.

Roger Federer je letos dobil tri pomembne turnirje. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer je letos dobil tri pomembne turnirje. Foto: Guliverimage/Getty Images O taki vrnitvi Federer ni upal niti sanjati

Baselčan, ki si je po zmagi v Miamiju vzel nekaj odmora, ima neverjetno razmerje zmag in porazov. Federer je do zdaj dobil 19 dvobojev, izgubil pa le enega. V tem obdobju pa je osvojil tri velike turnirje. Vrnitev, na katero še sam ni računal.

"Prvič sem se vračal po večji poškodbi, kar je bilo zame razmeroma lahko. Bil sem doma s svojo družino, tako da treningi niso bili tako težki. Ne vem, kaj se bo dogajalo, ko se bom vrnil na igrišča," je še oktobra razlagal 18-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam. Danes ima v svoji vitrini tri nove lovorike. Njegov pohod proti vrhu lahko pričakujemo tudi v prihodnje, potem ko sta Novak Đoković in Andy Murray že nekaj časa v rezultatski krizi.

Nadal ne pomni, kdaj je igral brez bolečin Rafael Nadal je imel v svoji karieri že veliko poškodb. | Foto: Rafael Nadal je imel v svoji karieri že veliko poškodb.

Rafael Nadal, ki je svoj prvi turnir za grand slam osvojil že pri 19 letih,  je imel v karieri veliko več slabih izkušenj s poškodbami. Zelo kmalu je imel težave s stopalom, nato se je nadaljevalo s koleni, hrbtom, operirali smo tudi slepič, lani pa je imel še težave z zapestjem. "Že dolgo, dolgo časa nisem igral brez bolečin," je po prvem krogu OP Avstralije povedal Španec. Majorčan, je letos še desetič osvojil turnir v Monte Carlu, trikrat pa je turnir končal v finalu. V prihodnjih tednih je na sporedu njegov del sezone (pesek) in je eden izmed glavnih favoritov za zmago na OP Francije.

Vse priznanje Ivanu Ljubičiću

O vrnitvi obeh glavnih akterjev smo vprašali tudi nekatere slovenske teniške strokovnjake. Med njimi Blaža Trupeja, dolgoletnega slovenskega kapetana, ki pravi, da so ljudje še pred enim letom govorili, da jima ne more več uspeti.

"Tako Roger kot Rafa sta prestala težko obdobje, kot ga verjetno zdaj prestaja Novak Đoković. Dejstvo je, da se je Federer v zadnjih štirih letih zavestno odločil za izboljšavo svoje igre. S tem je angažiral dva nekdanja igralca, ki sta imela najboljši enoročni beckend na svetu."

Ivan Ljubičić si je upal spreminjati igro 18-kratnega zmagovalca turnrijev za grand slam. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ivan Ljubičić si je upal spreminjati igro 18-kratnega zmagovalca turnrijev za grand slam. Foto: Guliverimage/Getty Images

V mislih je imel Šveda Stefana Edberga in Hrvata Ivana Ljubičića. Trupej veliko zaslug daje prav Hrvatu, ki je imel pogum, da se je lotil Federerjeve igre. "Po domače povedano, moraš si drzniti, da igralcu, ki ima 18 zmag na turnirjih za grand slam, predlagaš, da igra na drugačen način. Tukaj dajem vse priznanje Ljubičiću. Sam sem imel vedno imel občutek, da so v preteklosti trenerji Rogerju glede na njegov talent samo sledili, niso ga pa usmerjali ali pa predlagali česa novega. Ivan Ljubičić si je to upal."

Nadal ga še ni prepričal

Slovenskega trenerja Rafael Nadal še ni prepričal. "Za zadnji turnir, ki ga je dobil (Monte Carlo), ne moremo reči, da je igral superiorno. Mislim, da je še daleč od tega in da nikoli več ne bo igral na tako visoki ravni. Vseeno pa bo z veliko večjim trudom in naporom dosegal rezultate. Na roko mu gre tudi to, da gre Nole skozi težko življenjsko obdobje, kar sta doživljala tudi onadva."

Že od nekdaj drug drugega spoštujeta. | Foto: Guliverimage/Getty Images Že od nekdaj drug drugega spoštujeta. Foto: Guliverimage/Getty Images

Federer se je sprostil

Za drugo mnenje smo prosili še Robija Cokana, trenerja Kaje Juvan, trenutno ene od najbolj perspektivnih mladih igralk na svetu. Cokan meni, da vrnitve Federerja in Nadala ne moremo enačiti, saj sta imela različne težave.

"Za Federerja bi lahko rekel, da je imel največji motiv, ko so ga skoraj vsi že odpisali. Želel je dokazati, da lahko še vedno igra. Sprostil se je in, kot je videti, je znova začel uživati. Velik preskok je naredil tudi Ljubičić, ki mu je izboljšal enoročni beckend, s katerim je imel pred tem težave. Beckend zdaj igra veliko bolj agresivno kot prej."

Španca bo težko premagati na pesku

Po njegovih besedah je tudi Rafael Nadal spremenil slog svoje igre in se premaknil bližje k osnovni črti. Igra bolj agresivno, prav tako je popravil svoj servis. "Rekel bi, da je Nadal taktično odrasel. Včasih je igral samo na vračanje žogico in kondicijo, zdaj pa so nekatere stvari taktično dodelali. Mislim, da ga bo zelo težko premagati na pesku."

Novak Đoković ima že nekaj časa krizo. Kaj je vzrok temu, verjetno ve samo on. | Foto: Reuters Novak Đoković ima že nekaj časa krizo. Kaj je vzrok temu, verjetno ve samo on. Foto: Reuters Še kar nekaj časa bo trajalo, da se Đoković vrne

Velika neznanka je letos Novak Đoković, ki se od lanske zmage na OP Francije nikakor ne more vrniti. Boris Becker, njegov nekdanji trener, meni da ima Đoković psihične težave. Tako Trupej kot tudi Cokan menita, da se srbski zvezdnik letos po vsej verjetnosti ne bo pobral.

"Sprva mora razčisti stvari sam s seboj. Mislim, da se trenutno ukvarja z napačnimi stvarmi in malo pozablja, zakaj igra tenis. V vrhu svetovnega tenisa bo še vedno, da bi zmagal turnir za grand slam, to pa ne, vendar lahko se zgodi karkoli," pravi.

"Vidi se, da si želi, čeprav govorijo, da trenira manj in da ima druge prioritete. Nole se bori, vendar so trenutki, ko odločajo dve ali tri žogice. S tem upada samozavest in v igri ni več predrznosti in odločnosti. To so majhne malenkosti, ki odločajo. Ko se začnejo porazi enkrat kopičiti, je to čedalje večja težava," je povedal kapetan slovenske reprezentance.

Statistika Rogerja Federerja in Rafaela Nadal  vletu 2017:

Roger Federer, Rafael Nadal statistika | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Ne spreglejte