Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
11.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Roger Federer

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 11.40

6 let, 6 mesecev

Tragedija Rogerja Federerja, o kateri se malo ve

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Roger Federer | Foto Reuters

Foto: Reuters

Roger Federer je imel v svoji dolgoletni karieri kar nekaj trenerjev. Najbližji mu je bil Peter Carter, na katerega se je Baselčan zelo navezal. Pozneje se je zgodila tragedija, po kateri si Roger dolgo ni mogel odpustiti.

Rogerja Federerja ni treba posebej predstavljati. V svoji karieri je osvojil vse, z 18 zmagami na turnirjih za grand slam je na vrhu večne lestvice. Znan je po izjemnem občutku za teniško igro, pravzaprav ob njegovem igranju ni videti nič težko.

Federer v zadnjih letih ni bil več tako dominanten. Vrh lestvice sta prevzela Novak Đoković in Andy Murray. V tem času so ga mnogi odpisali, saj so menili, da se počasi bliža konec njegove kariere. Federer je v letošnji sezoni pokazal ravno nasprotno. Lani si je vzel šest mesecev odmora, pozdravil svoje poškodbe in se vrnil še močnejši. V letu je 2017 je do zdaj dobil vse glavne turnirje. V vitrino je pospravil lovorike z OP Avstralije, iz Indian Wellsa in Miamija. V svoji športni karieri je doživel že veliko vzponov in padcev. Eden najtežjih trenutkov je bil zagotovo povezan z njegovim nekdanjim trenerjem Petrom Carterjem.

Roger Federer je letos osvojil OP Avstralije, prvi letošnji  turnir za grand slam. | Foto: Reuters Roger Federer je letos osvojil OP Avstralije, prvi letošnji turnir za grand slam. Foto: Reuters

Brez Carterja danes ne bi bilo tako dominantnega Federerja

Kdo je sploh bil Peter Carter? Nekdanji avstralski teniški igralec, ki je Federerja treniral v mladostniških letih. Letos sta v Melbournu Baselčana iz njegove lože spremljala starejša upokojenca, ki nista samo njegova navijača, ampak sta z njim veliko bolj povezana. To sta bila oče in mama Petra Carterja.

"Peter je tisti, ki mi je odprl oči."  | Foto: Twitter - Voranc "Peter je tisti, ki mi je odprl oči." Foto: Twitter - Voranc "Peter Carter je najbolj vplival na mojo tehniko, o kateri ljudje toliko govorijo. Leta sem jo izpopolnjeval, vendar je on postavil temelje. Zelo sem vesel, da so me njegovi starši spremljali, ko sem osvojil lovoriko. To mi res veliko pomeni. Nisem verjel, da lahko postanem tako dober igralec. Veste, kdo mi je pomagal verjeti v to? Peter je tisti, ki mi je odprl oči," je po zmagi na OP Avstralije dejal 35-letni igralec.

Peter Carter je bil zelo talentiran igralec, vendar na turnirjih ATP ni dosegel večjih uspehov. Pri tem so ga ovirale poškodbe, zato se je pozneje raje usmeril v trenersko delo. Po nekajletnem treniranju Rogerja je postal tudi kapetan švicarske reprezentance v Davisovem pokalu. V Švici je bil namreč zelo priljubljen.

Smrt, ki ga je zelo prizadela: "Takrat sem spoznal, kako nepomemben je tenis"

Carter je Federerju vcepil delavnost in že od nekdaj je Švicar govoril, da ima v sebi tudi nekaj avstralskega. Kot mlad igralec je bi Federer zelo negotov glede svojih sposobnosti, pri vsem tem pa mu je pomagal prav Avstralec, ki mu je iz njega uspelo narediti enega najboljših igralcev v zgodovini tenisa.

"Ni bil moj prvi trener, bil pa je moj pravi trener. Poznal je mene in mojo igro ter vedel, kaj je dobro zame." | Foto: Twitter - Voranc "Ni bil moj prvi trener, bil pa je moj pravi trener. Poznal je mene in mojo igro ter vedel, kaj je dobro zame." Foto: Twitter - Voranc

Njuno sodelovanje se je končalo tragično. Carterjeva žena Silvia se je dolgo borila z zahrbtno boleznijo. Na koncu ji je uspelo premagati tumor, kar je želela proslaviti s svojim možem. Na Federerjev predlog sta leta 2002 obiskala Južno Afriko, kjer sta v Johannesburgu šla tudi na safari. Peter in Silvia sta doživela avtomobilsko nesrečo, potem ko se je moral voznik avtomobila umakniti nasproti vozečemu kombiju. Njihov range rover je prebil ograjo mosta in padel v reko. Carter in voznik terenskega vozila sta umrla.

Med tekom po ulicah je jokal in kričal Takrat ga ni mogel nihče potolažiti. | Foto: Guliverimage/Getty Images Takrat ga ni mogel nihče potolažiti. Foto: Guliverimage/Getty Images

Federer je takrat igral na turnirju v Torontu. Ko je izvedel za tragično novico, je bil zelo prizadet. Tudi zato, ker jima je on predlagal to destinacijo. Ko so mu povedali, kaj se je zgodilo, je švicarski teniški igralec tekel po ulicah Toronta ter jokal in vpil. Takrat ga ni mogel nihče potolažiti.

Na turnirju v Kanadi je izgubil v prvem krogu, pozneje pa igral tudi v dvojicah, kjer je nosil črni trak. Kot pravijo, je večino dvoboja igral v solzah.

"Grozno … Toliko časa sva preživela skupaj, še od takrat, ko sem bil otrok. Bil je miren, zanimiv in duhovit. Nikoli se mu ne bom mogel zahvaliti za vse, kar naredil zame. Šele takrat sem spoznal, kako nepomemben je tenis v življenju," je po tistem dogodku povedal Federer, ki je potem odšel v Cincinnati. Čustven in povsem izpraznjen je v prvem krogu izgubil proti Ivanu Ljubičiću, svojemu današnjemu trenerju. Dvoboj v dvojicah je odpovedal ter odšel na pogreb svojega trenerja in prijatelja.

Še danes se večkrat spomni nanj. | Foto: Reuters Še danes se večkrat spomni nanj. Foto: Reuters

"Prijatelj, to je tebi v čast"

"To je bila prva smrt enega bližjih članov, ki je Rogerja prizadela. Bil je neutolažljiv, tako kot vsa naša družina. Zaradi tega dogodka je postal psihološko še močnejši," je razkrila mama Rogerja Federerja, ki ji je bil Carter zelo blizu.

Do konca tiste sezone se je Federerju uspelo toliko pobrati, da je zmagal na turnirja na Dunaju. V solzah je dvignil pokal, pogledal v nebo in rekel: "Prijatelj, to je tebi v čast."

Ne spreglejte