Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
14. 2. 2012,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Novak Đoković Aljaž Bedene Blaž Kavčič Grega Žemlja

Torek, 14. 2. 2012, 12.07

8 let

Fenomenu Đokoviću bo spodrsnilo v Parizu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Srbski teniški as Novak Đoković je z zmago v Melbournu vrgel tekmecem rokavico. Lahko letos osvoji vse turnirje za nagrado grand slam? Najboljši slovenski teniški igralci menijo, da mu ne bo uspelo.

V Velenju, ki je konec tedna gostilo dvoboj Davisovega pokala, smo se družili z najboljšimi slovenskimi teniškimi igralci. Trije spadajo v skupino najboljših 200 igralcev na svetu, dva sta občutno bližje stotemu mestu. Stikov z svetovno teniško smetano jim ne manjka, zato smo jih povprašali o možnostih uresničitve drznega cilja, ki si ga je za letošnje leto zastavil Novak Đoković. Bi lahko Srb, ki se je v lanski sezoni poigraval s tekmeci, izjemen niz pa nadaljeval tudi minuli mesec v Melbournu, osvojil vse četverčke in izpolnil ''sveti'' cilj v teniškemu svetu, veliki grand slam? ''To mu bo zelo težko uspelo. Ostali igralci iz velike 'štirice' (Rafael Nadal, Roger Federer in Andy Murray, op. p.) so mu preveč blizu. Tudi na pesku v dvoboju na tri dobljene nize še ni premagal Nadala, tako da tega ne pričakujem,'' je Sportalu zaupal Blaž Kavčič. Edini Slovenec, ki se je že mudil v krogu najboljše stoterice, od ponedeljka dalje pa je na svetovni jakostni lestvici spet ''prvi slovenski lopar'', je navdušen nad Đokovićevo psihološko trdnostjo. ''V odločilnih trenutkih igra res neverjetno, zato je tudi številka ena. So mu pa igralci blizu. Murray in Nadal sta imela v Melbournu priložnost, a je nista izkoristila. Đoković je izvlekel nekaj težkih tekem, v kočljivih trenutkih pa ga je reševala njegova samozavest,'' je pohvalil svetovnega teniškega kralja.

O slednji je poln pohval tudi Aljaž Bedene. Mladi Ljubljančan izjemno rad spremlja dvoboje, kjer ima glavno vlogo Srb. ''Đoković je fenomen. V tem trenutku je premočan za tekmece. Ima vse. Vsega po malem, predvsem pa srbsko zmagovalno miselnost. Z užitkom ga gledam, saj se nenormalno bori za vsako žogo. Pri Nadalu je isto, a odloča mentalna moč, ki je na strani 'Noleta'. Vseeno pa menim, da letos ne bo osvojil vseh grand slamov. Nadal je bližje kot lani, Pariz bo verjetno njegov, sam pa upam tudi, da bo kakšen velik turnir dobil še Federer.'' Švicar mu je izmed vodilne četverice najbolj všeč, v teniškem cirkusu pa stiska pesti za Južnoameričana, Čilenca Fernanda Gonzaleza in Argentinca Davida Nalbandiana.

Žemlja: Konkurenca je le prehuda

Če je Kavčiču izmed najboljših igralcev na svetu najbolj všeč Nadal (zanj poreče, da mu je najbližje po značaju), pa Grega Žemlja ne skriva, da je njegov idol Roger Federer. Švicarju v zadnjih letih ne gre vse po načrtih. Odkar na svetovni lestvici kraljuje Đoković, še ni osvojil turnirja za nagrado grand slam. A tenis je znan po nepredvidljivosti, zato bi bilo lahko kmalu drugače. ''Đoković je res že nekaj časa na vrhu, a vseeno mislim, da mu bo letos veliko težje kot lani. Murray je zelo napredoval, tudi Nadal je pokazal več kot lani, tako da nas čaka zelo zanimiva sezona.'' Tudi Gorenjec deli mnenje, da Srbu letos ne bo uspelo osvojiti vseh štirih velikanov. ''Ima seveda vse možnosti, a v to ne verjamem. Konkurenca je le prehuda, ritem tekem pa tako hud, da mora igralec res izjemno izstopati, da to doseže,'' je pojasnil novopečeni slovenski rekorder po številu zmag v Davisovem pokalu (28).

Minuli teden je bil najvišje uvrščeni Slovenec na svetovni lestvici, v ponedeljek pa je primat znova vzel Kavčič. In priznal, da svetovnemu tenisu vlada najboljša štirica. ''So zasidrani na vrhu in jih bo zelo težko prehiteti. Med njimi in ostalimi obstaja velika kakovostna razlika. So razred zase. Včasih je bila skupina desetih igralcev na vrhu, zdaj pa so 'top 4' praktično nedosegljivi.'' Tako naj bi bilo še nekaj časa. In če lahko kdo spravi Đokovića s prestola, bodo lahko po mnenju najboljših slovenskih teniških igralcev to le najbližji zasledovalci. Del odgovora bo ponudil že naslednji ''grand slam''. Odprto prvenstvo v Franciji. Edini veliki turnir, ki ga ''Nole'' še ni osvojil. In ga po mnenju Žemlje, Kavčiča in Bedeneta tudi najbrž ne bo ...

Ne spreglejte