Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
13.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Portorož Grega Žemlja Aljaž Bedene

Četrtek, 4. 7. 2013, 13.36

8 let

Bedene zmlel Hrvata, Žemlja Slovaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Portorožu sta v četrtfinale napredovala oba Slovenca, ki sta še v igri za naslov. Aljaž Bedene je z lahkoto premagal Hrvata Filipa Vegerja, Grega Žemlja pa se je sprehodil mimo Slovaka Karola Becka.

Le malce po tem, ko je Nemka Sabine Lisicki zmagoslavno dvignila roke in se prvič v karieri uvrstila v veliki finale Wimbledona, je odlično predstavo na osrednjem igrišču ŠRC Marina v zmago pretopil Aljaž Bedene. Ljubljančan, ki ga je malce oviralo obolelo grlo, je upravičil vlogo favorita v dvoboju s hrvaškim najstnikom, kvalifikantom Filipom Vegerjem. V uvodnem nizu mu je dal vedeti, kdo je za okrog 700 mest uvrščen višje in mu z dovršenimi udarci ''zavezal kravato''. V nadaljevanju je 18-letni Hrvat le našel pot, kako na trenutke ponagajati nekoliko manj zbranemu Bedenetu, a je drugi najvišje uvrščeni Slovenec na jakostni lestvici (90. na svetu) ostal vladar igrišča in po 63 minutah izkoristil prvo zaključno žogico. ''Mlajši tekmec me je nekajkrat rešil z začetniškimi napakami in mi olajšal delo. S svojo igro sem zadovoljen,'' je priznal 23-letni Ljubljančan. Njegova želja ostaja enaka. Zaigrati v finalu in se potegovati za domačo lovoriko. Bedene je bil na delu dvakrat, saj se je v večernih urah predstavil še v igri dvojic, ter drugič na tem turnirju združil moči s Ptujčanom Rolo. Premagala sta tekmeca in se zaradi odpovedi številnih parov že prebila v finale.

Po Bedenetu se je med osem najboljših prebil še Grega Žemlja. Največji favorit za skupno zmago je na osrednjem igrišču ŠRC-ja Marina strl odpor Karola Becka, ki je na trenutke spomnil, zakaj je pred leti že zasedal 36. mesto na svetu. Zdaj je 31-letni Slovak zunaj najboljše dvestoterice, a je dobro namučil prvega nosilca. V prvem nizu je Žemlja pri 5:4 serviral za zmago, nato se je Becku, krvniku Blaža Role, kar petkrat ponudila priložnost za izenačenje na 5:5, a je Gorenjec ostal zbran in navdušil solidno napolnjene tribune. Zbralo se je več kot 500 ljubiteljev tenisa, ki so v drugem nizu spremljali še boljšo igro slovenskega rekorderja po najvišji uvrstitvi na lestvici. Grega je po uvodnem dvoboju v Portorožu priznal, da je zaradi visoke vlažnosti zraka pri daljših izmenjavah čutil nekaj težav s sapo. To je posledica zahrbtne mononukleoze, ki mu je prekrižala načrte na začetku teniškega leta 2013. Tudi tokrat so mu preglavice delale daljše izmenjave, po katerih se mu je nadpovprečno dvignil srčni utrip. To ga zelo skrbi. ''Utrip se mi do naslednje točke ne umiri. Na voljo imam 25 sekund, a je to premalo. Zato sem opravil nekaj preiskav in tem težavam posvečam veliko pozornosti,'' je dejal Gorenjec ter dodal, da rezultat 6:4 in 6:2 ne izžareva pravega razmerja moči na igrišču. ''Ni bilo tako lahko kot kaže rezultat,'' je prepričan prvi nosilec. Znal je ukrotiti tudi izjemno drzni in močni forehand Slovaka. V četrtfinalu ga čaka Čeh Michal Konecny, s katerim se še ni pomeril.

Ne spreglejte