SiolNET. Sportal Sportal +
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zmagale so bolečine, Karničar opustil življenjske sanje

10

termometer

Davo Karničar
Foto: STA

Alpinist in ekstremni smučar Davo Karničar ne bo plezal, niti smučal z druge najvišje gore na svetu, K2. Razlog za opustitev življenjskih sanj so bolečine v hrbtu, ki Jezerjanu onemogočajo varno smučanje, in neprimerne razmere na gori.

Po poročanju POP TV je Davo Karničar pri smučanju s T1 na višini 6000 metrov v bazni tabor ugotovil, da mu lažja poškodba hrbta, ki jo je staknil že na začetku odprave, ne omogoča aktivnega razbremenjevanja pri zavojih na strmini, druga najvišja gora na svetu, ki je v preteklosti že terjala krvav davek, pa ne priznava improvizacije in polovičarstva.


Že leta 2015 je v intervjuju za Sportal izjavil: Lahko dvomim o vsem, le o sebi ne. Smučanje s K2 bo moralo počakati. Intervju si lahko preberete na POVEZAVI.


K2 je druga najvišja gora na svetu (8611 m) in velja za eno najzahtevnejših. K2 je druga najvišja gora na svetu (8611 m) in velja za eno najzahtevnejših.

Drugi dejavnik, ki je pretehtal v prid odločitvi, da najboljši slovenski alpinistični smučar prekine odpravo in se brez zgodovinskega skalpa vrača domov, je tudi dejstvo, da je ključni prehod v južni steni kopen in da se K2 ne bi dalo presmučati brez snemanja smuči, tako kot si je 54-letni Karničar želel.

To je bila verjetno njegova zadnja priložnost, da uresniči svoje dolgoletne smučarske sanje, ki bi se zapisale v alpinistično zgodovino. Za vpis vanjo je poskrbel že leta 2000, ko je postal prvi človek na svetu, ki je neprekinjeno smučal z najvišje gore na svetu, 8848 metrov visokega Everesta.

Davo Karničar Foto: Osebni arhiv


Preberite še:

Davo Karničar: Najtežje je otrokom povedati, kam greš in kaj boš tam počel. #intervju


Kaj menite o odločitvi Dava Karničarja, da predčasno prekine odpravo SKI K2?

  • Modra odločitev. 907
  • Moral bi tvegati in vztrajati do konca. 40
  • Ne vem, ne spremljam. 36
Oddanih 983 glasov

Karničar se je projekta lotil z novimi revolucionarnimi zložljivimi turnimi smučmi, ki so jih strokovnjaki begunjskega Elana razvili v sodelovanju s Slovensko vojsko. Svoje je prispeval tudi smučarski inovator Peter Slatnar, ta je prevzel skrb za skakalne smuči slovenskih orlov, ki je v sodelovanju s Karničarjem poskrbel za izdelavo inovativnih vezi, ki so tako vzdržljive, da zdržijo tudi v najbolj ekstremnih pogojih.

Na K2 so se do zdaj povzpeli trije Slovenci, Viki Grošelj in Zvonko Požgaj, ta je pri sestopu utrpel hude ozebline in ostal brez prvih členkov na vseh desetih prstih na rokah, ter zamejski Slovenec Roman Benet, ki je plezal skupaj z ženo Nives Meroi.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 119
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin