Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
0.11

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Davo Karničar Everest

Petek, 18. 12. 2015, 0.11

5 let, 5 mesecev

Lahko dvomi o vsem, le o sebi ne. Smučanje s K2 bo moralo počakati.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenskemu alpinistu in ekstremnemu smučarju Davu Karničarju, ki je za leto 2016 napovedal smučanje z zlovešče gore K2, so se porušili načrti. Zaradi operacije je podvig prestavil na leto 2017.

Davo Karničar je bil leta 2000 prvi človek, ki je smučal z najvišje gore sveta, 8848 metrov visokega Everesta. Pred dobrima dvema letoma je napovedal, da se namerava lotiti novega podviga. V očeh mnogih še bolj tveganega. Kot prvi človek na svetu si želi smučati z vrha K2, druge najvišje gore na svetu, ki zaradi krvavega davka, ki ga je terjala med alpinisti, vzbuja mešane občutke.

Na pot je sprva nameraval maja 2016, a je moral podvig zaradi poškodbe desne rame prestaviti za leto dni.

Poškodba že dlje časa na vidiku

Poškodba se je po tihem nakazovala že dlje časa, je povedal v telefonskem pogovoru v času intenzivnih fizioterapij, ki jih opravlja na slovenski obali.

Piko na i je postavila letošnja poletna odprava na Gašerbrum, kjer je Karničar želel potipati teren in preizkusiti, kako se njegovo telo odziva na takih višinah.

Teh ni okusilo že vse od leta 2009, ko je na Manasluju v Himalaji ostal brez soplezalca in prijatelja Franca Oderlapa ter se odločil, da je alpinističnih smučarskih podvigov zanj konec.

"Med vzponom na Gašerbrum sem maksimalno obremenjeval telo in že takrat nekajkrat začutil pekočo bolečino v roki, a sem kljub temu vztrajal. Rentgenska slika v Sloveniji je pokazala, da so se pojavile raztrganine desne rotatorne manšete, kot temu strokovno rečejo, in da se lahko, če tega ne bomo pozdravili, obrabi sklep.

Med operacijo sredi novembra se je izkazalo, da je poškodba še hujša, kot so pričakovali, in da bom popolnoma okreval šele čez nekaj mesecev," je pripovedoval Karničar.

Stena K2 je bolj smučarska kot pred leti

Čeprav mu poletne vremenske razmere niso pustile do vrha Gašerbruma – še dobro, se spominja danes, saj je enega od Poljakov, ki sta vztrajala na poti, pod seboj pokopal snežni plaz –, pa je tam našel številne odgovore. Tudi o poteh, po katerih bi lahko smučal.

"Stena K2 je danes bistveno bolj smučarska, kot je bila pred leti, ko sem si ogledoval posnetke," je presodil. Če je za smučanje z Everesta potreboval štiri ure in 20 minut, bi za K2 porabil tri, pravi. "Linija je drugačna, hudičevo resna, ampak bi se dalo."

Čeprav nekaj grenkega priokusa ostaja, je Karničar prepričan, da mu bo dodatno leto še kako koristilo, saj bo imel več časa za pripravo. Poleg tega se bo ekipi (imen še noče razkriti) lahko pridružil tudi zdravnik in prijatelj Jurij Gorjanc, ki bi leta 2016 ponudbo za na pot zaradi službenih obveznosti moral zavrniti.

Na domačih smučeh

Tako kot pred 15 leti z Everesta bo tudi z vrha K2 smučal na Elanovih smučeh. S tem, da bo smučka zdaj bistveno krajša (z Anapurne sta z bratom Drejcem smučala s smučmi, dolgimi 190 centimetrov, zdaj se Davo pripravlja s skoraj tri decimetre krajšimi), lažja in čvrstejša kot leta 2000.

"Škoda bi bila, če teh materialov ne bi izkoristili," je povedal Karničar, "to je še en razlog, ki podpira mojo željo, da se lotim izziva."

Elanu je predlagal, da bi turno smučko poimenovali K2 (ali vsaj Čoguri, kot gori rečejo domačini), a za zdaj odgovorni še niso pokazali posluha.

Ne spreglejte