Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 3. 2017,
16.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

2

Natisni članek

inovacija zložljive turne smuči Elan Slovenska vojska

Petek, 31. 3. 2017, 16.42

6 let, 7 mesecev

Na Pokljuki so predstavili slovensko inovacijo: zložljive turne smuči

Slovenska smučarska inovacija za zdaj le za vojake in Karničarja, civilisti bomo počakali na leto 2019

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,73

2

Zložljiva turna smučka | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenska vojska in begunjski Elan sta danes na obrobju Komne plastično predstavila funkcionalnost novih zložljivih turnih smuči, ki predstavljajo popolno novost na trgu. Pripadniki Slovenske vojske imajo trenutno v uporabi deset prototipov zložljivih smuči, za vzpon in smučanje z osemtisočaka K2 jih preizkuša tudi ekstremni smučar in alpinist Davo Karničar. Za civilno uporabo naj bi bile smuči pripravljene leta 2019. Cena? Približno dva tisoč evrov.

Slovenska vojska je v projekt, ki so ga v celoti razvili v Elanu in je plod slovenskega znanja, vložila 99 tisoč evrov, kar je dobra polovica sredstev. Prvih deset parov smuči so pred dvema dnevoma razdelili pripadnikom 132. gorskega polka Slovenske vojske, ki so bili že prej udeleženi v različnih fazah testiranja smuči, kar pomeni, da jim nova zložljiva turna smučka nikakor ni več tuja. Med drugim jim omogoča lažji transport (smuči se zložijo na vsega 90 centimetrov) in večjo gibljivost.

Zložljivo turno smučko so vojaki predstavili na planini Govnač, na robu visokogorske planote Komne, pod grebenom Spodnjih Bohinjskih gora na nadmorski višini 1.500 metrov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Zložljivo turno smučko so vojaki predstavili na planini Govnač, na robu visokogorske planote Komne, pod grebenom Spodnjih Bohinjskih gora na nadmorski višini 1.500 metrov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Proizvajalec računa, da bo smučka zanimiva tudi za turne smučarje, saj jim bo bistveno olajšala transport smuči navkreber, pa tudi pri spustu ima, kot je poudaril Vinko Avguštin, vodja razvoja zložljive turne smuči pri Elanu in tudi sam ljubitelj turnega smučanja, presenetljivo dobre vozne lastnosti.

Video: Prikaz zlaganja turnih smuči

Prispevek Planet TV:

Vinko Avguštin je vodja razvoja v begunjskem Elanu, kjer so v sodelovanju s Slovensko vojsko razvili prve zložljive turne smuči na svetu. Avguštin, ki je tudi sam ljubitelj turnega smučanja, je nove smuči prvič preizkusil konec leta 2015 na nočni smuki v Kranjski Gori. Njihova funkcionalnost mu je vlila dodatnega zagona pri razvoju smuči. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Vinko Avguštin je vodja razvoja v begunjskem Elanu, kjer so v sodelovanju s Slovensko vojsko razvili prve zložljive turne smuči na svetu. Avguštin, ki je tudi sam ljubitelj turnega smučanja, je nove smuči prvič preizkusil konec leta 2015 na nočni smuki v Kranjski Gori. Njihova funkcionalnost mu je vlila dodatnega zagona pri razvoju smuči. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Razvoj inovacije je v begunjskem Elanu potekal pod taktirko vodje razvoja Vinka Avguština. Kot je povedal, so idejo za razvoj zložljive smučke na enega od razpisov ministrstva za obrambo prijavili že leta 2008, a takrat niso bili uspešni. Dve leti pozneje so prijavili prvi patent, patent za tehnologijo, ki so jo uporabili pri razvoju smučke, ki so jo na Pokljuki in na planini Govnač na obrobju Komne predstavili danes, pa so prijavili leta 2013.

Zložljiva turna smučka | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Maja 2015 so s Slovensko vojsko podpisali pogodbo o skupnem razvoju zložljivih turnih smuči, kar pomeni, da so celoten razvoj vodili skupaj. Osnovno idejo so pripeljali skozi pet razvojnih faz, po vsaki so pregledali stanje.

Prelomnica: nočna smuka na zložljivi smučki

Prelomen trenutek se je zgodil konec leta 2015, ko je Avguštin na nočni smuki v Kranjski Gori prvič stopil na zložljivo turno smučko, z njo opravil prve zavoje in ugotovil, da je še bolj funkcionalna, kot so pričakovali.

"Naš cilj je bil, da mora smučka ohraniti vsaj del funkcionalnosti nezložljive smuči, izkazalo pa se je, da je ta še bolj vozna kot smučka brez sistema za zlaganje," je navdušen Avguštin, ki priznava, da so se v fazi razvoja srečevali s številnimi dvomljivci.

Smučka je plod slovenskega znanja.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Smučka je plod slovenskega znanja. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vojakom bo olajšala določene manevre

Nova smučka bo vojakom bistveno olajšala izvedbo nekaterih manevrov, od plezanja, do plazenja, skokov iz helikopterja in podobno.

Zložljiva turna smučka | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida "Idejo smo poleti 2015 predstavili na sejmu v Parizu, kjer je zanjo vladalo ogromno zanimanje. Takrat smo dobili potrditev, da trg tako idejo nedvomno potrebuje.

Smučko smo od takrat še dodatno izboljšali. V preteklosti je bilo že nekaj idej za razvoj zložljive (tudi) turne smuči, a so se končale na ravni prototipa," je povedal Avguštin.

Kot pravi so odzivi s trga spodbudni. Nove smuči trenutno preizkušajo v italijanski in avstrijski vojski, čakajo pa tudi na certifikat za uporabo v desantih iz helikopterja. Kot je še dodal, imajo v skoraj vseh ključnih državah na svetu podeljen patent.

Avguštin z zložljivo turno smučko, ki jo razvijajo za civilno rabo in naj bi na trg prišla leta 2019. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Avguštin z zložljivo turno smučko, ki jo razvijajo za civilno rabo in naj bi na trg prišla leta 2019. Foto: Žiga Zupan/Sportida

'Civilne' za dva tisočaka, za vojake bistveno cenejša

Smučka naj bi bila za širšo javnost na voljo leta 2019 (februarja letos so jo že predstavili na sejmu v Munchnu), okvirna cena pa naj bi se gibala okrog dva tisoč evrov.

"Demo proizvodnja bo stekla letos jeseni, ko jo bomo predstavili naši prodajni mreži, temu sledi naročanje in proizvodnja v letu 2018. Pričakujemo, da se bo smučka na prodajnih policah pojavila leta 2019," je napovedal Avguštin.

Foto: Na planini Govnač so predstavniki Slovenske vojske predstavili nove turne smuči

Fotogalerija
1 / 16

Pridobitev tudi za turne smučarje

Avguštin je prepričan, da bo smučka zanimiva tudi na turne smučarje. "Glede na to, da jih večina smučanje kombinira s plezanjem, bodo zanje vsekakor zanimive. Ne računamo, da bo ta segment ljudi velik, bo pa to prodajna niša, ki se bo s tem projektom ustvarila na novo," je prepričan.

Zložljiva turna smučka | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Predstavitve smuči se je udeležila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, ki računa, da bodo glede na vložek vojske v projekt smuči, za njihove pripadnike na voljo po ugodnejši ceni.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je na predstavitvi izpostavila pomen sodelovanja Slovenske vojske s slovenskimi podjetji, ki da jim takšna podpora prinaša pomembno referenco, povečanje prihodkov in nova delovna mesta. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ministrica za obrambo Andreja Katič je na predstavitvi izpostavila pomen sodelovanja Slovenske vojske s slovenskimi podjetji, ki da jim takšna podpora prinaša pomembno referenco, povečanje prihodkov in nova delovna mesta. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Video: Kaj prinaša zložljiva turna smučka vojaškim gornikom? Pojasnjuje Iztok Racman.

Z novo smučko tudi na K2

Smuči že nekaj časa preizkuša tudi ekstremni smučar in alpinist Davo Karničar, ki naj bi z njimi smučal z druge najvišje gore na svetu, K2. Vtisi? Pozitivni. Več pa si oglejte v videu.

 

Ne spreglejte