SiolNET. Sportal Sportal +
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Afera Aderlass

Zagovorniki predlagajo skorajšnjo svobodo prvoobtoženega v aferi Aderlass

0,03

termometer

doping
Foto: Getty Images

Zagovorniki in tožilstvo so danes na sodišču v Münchnu imeli zaključne besede v dopinški aferi Aderlass. Prvoobtoženi zdravnik Mark S. je že septembra priznal krivdo, njegovi zagovorniki zdaj zanj predlagajo triletno zaporno kazen, s tem pa skorajšnjo svobodo. Tožilstvo predlaga kazen petih let in pol zapora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče je napovedalo, da bo sodbo predstavilo 15. januarja.

Triletna kazen za zdravnika iz Erfurta bi sicer pomenila, da je kriv prepovedanih dopinških dejanj v športu, kar je sicer priznal 29. septembra. Ker v Nemčiji velja praksa, da obsojeni ob vzornem obnašanju praviloma odsedijo le dve tretjini izrečene kazni, bi lahko tako bil na svobodi že februarja. V preiskovalnem zaporu je namreč od izbruha afere februarja 2019.

Strožjo kazen zagovarja tožilstvo, ki za Marka S. zahteva zapor v dolžini petih let in pol. Razlog za zahtevo po višji kazni je predvsem dejstvo, da je zdravnik leta 2017 dal eni od športnic potencialno nevarno snov, kar tožilstvo vrednoti kot hudo telesno poškodbo.

Njegovi odvetniki nasprotno trdijo, da je šlo pri tem osamljenem primeru le za pomoto in je dejanje moč ovrednotiti le kot telesno poškodbo iz malomarnosti. V njegov prid govori tudi dejstvo, da športnica dejanja ni prijavila.

Njegovi zagovorniki še poudarjajo, da je obtoženi sodeloval s preiskovalci, da se je pokesal za svoja dejanja in da je del svoje medicinske opreme dal na razpolago družbi za potrebe cepljenja proti okužbi z novim koronavirusom. Po njihovem se je zavzel tudi za soobtožene, na katere ni prenašal bremena svojih dejanj, ampak javno priznal, da so mu le pomagali.

Obenem so zagovorniki ocenili, da je doping sestavni del vrhunskega športa. V primeru Marka S. pa so zatrdili, da postopki niso bili pošteni, saj je tožilstvo z načrtnim obsežnim posredovanjem informacij medijem poskrbelo za zahtevo javnosti po strogi kazni. Zaradi tega je sodnik že pred tem okaral tudi tožilstvo.

Preberite še:

Dajana Jastremska Sportal Ukrajinka zaradi dopinga začasno suspendirana doping Sportal Razsodba sojenja v dopinški aferi Aderlass sredi januarja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin