SiolNET. Sportal Sportal +
3,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Sergi Mingote Moreno (1971–2021)

Nova žrtev na K2: izkušeni alpinist omahnil v smrt

3,32

termometer

Iz Pakistana prihajajo izjemne novice o prvem zimskem vzponu na K2, obenem pa tudi tragične novice o smrti izkušenega alpinista Sergija Mingote, ki se je ponesrečil pri sestopu v bazni tabor na osemtisočaku K2. Katalonec je omahnil 700 metrov globoko in zaradi posledic hudega padca umrl. Pred leti si je obljubil, da ga zlovešča gora ne bo več videla ...

49-letni španski alpinist Sergi Mingote, ki je v svoji karieri že 11-krat stal na vrhu osemtisočaka, je bil eden od vodij odprave, ki se je pod vodstvom agencije Seven Summit Treks lotila zimskega vzpona na K2, sam pa se je pripravljal na vzpon brez pomoči kisika.

Po poročanju španskih medijev je danes med sestopom s tabora C1 v bazni tabor, nekje na višini 6.000 metrov, omahnil 700 metrov globoko in umrl zaradi posledic padca. Nesreča se je zgodil danes ob 16. uri o lokalnem času oz 12. uri po slovenskem. 

Unfortunately we lost Sergi ! Best climber and very good friend of us. While descending from C1 to Basecamp he suddenly...

Objavil/a Chhang Dawa Sherpa dne Sobota, 16. januar 2021

Novico o njegovi smrti, ki je javnost dosegla kmalu po razveseljivi informaciji, da je odpravi, ki jo je vodil, kot prvi v zgodovini uspel zimski vzpon na K2, je na Twitterjevem profilu sporočil španski minister za zdravje Salvador Illa.

16 Jan 2021 🇳🇵🏔🇵🇰 WE DID IT, BELIVE ME WE DID IT- JOURNEY TO THE SUMMIT NEVER DONE BEFORE 🦾The Karakorum's 'Savage...

Objavil/a Chhang Dawa Sherpa dne Sobota, 16. januar 2021

Zapisal je, da je ob novici, da je v nesreči umrl izjemen športnik, nekdanji župan in njegov prijatelj, pretresen. S sporočilom na Twitterju se je poslovil tudi španski premier Pedro Sánchez.

Novico o tragediji je delil tudi španski košarkar Pau Gasol:

Pred odhodom: Nikoli več

Mingote je pred odhodom v Pakistan v pogovoru za španski ABC dejal, da vrnitev na K2 ni bila del njegovih načrtov, saj si je poleti 2018, ko je tam že plezal, obljubil, da se tja ne bo več vrnil. "Ampak mi športniki smo pač taki in spet sem tukaj," se je pošalil.

8.611 metrov visok K2 je druga najvišja gora na svetu, in zaradi številnih smrti, ki so se zgodile med vzponom nanjo, velja za eno najbolj smrtonosnih. 

Preberite še:

Latok Sportal "Alpinisti ne prodajamo športnih dosežkov, ampak zgodbe o vzponih" #intervju Davo karničar Sportal Davo Karničar je sanjal o tem, da bi mejnike podiral prvi Colin Haley Sportal "Če zato, ker plezam tam, kjer si sam želim, zaslužim manj denarja in nisem tako znan, pa naj bo." #intervju
delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin