Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2017,
12.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

Davo Karničar

Sreda, 14. 6. 2017, 12.10

6 let, 6 mesecev

SKI K2

Davo Karničar na poti k svojemu najdrznejšemu projektu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Davo Karničar | Foto STA

Foto: STA

54-letni alpinist in ekstremni smučar Davo Karničar je danes naredil nov korak proti uresničitvi svojih dolgoletnih sanj, vzponu in smučanju z vrha himalajskega osemtisočaka K2. Če mu bo uspelo uresničiti svoj cilj (in sanje), bo prvi Zemljan s takšnim dosežkom, tako kot je bil prvi, ki je smučal z vrha Everesta. Proti Pakistanu je odletel v družbi alpinista Borisa Repnika in zdravnika Nejca Kurinčiča.

Davo Karničar | Foto: STA , Foto: STA , "Moja šibka točka je od nekdaj poslavljanje, odhajanje in zavezovanje temu, da se pride nazaj. Danes ni nič drugače," je za STA danes dopoldne strnil misli 54-letnik Jezerjan, ki so ga na Brnik pospremili družinski člani, prijatelji in predstavniki sedme sile.

Kako zahtevno je poslavljanje, je razkril tudi v intervjuju za Siol.net -> Karničar: Najtežje je otrokom pogledati v oči in jim povedati kam greš in kaj boš tam počel #intervju

"Osnovna pomoč pri tem razmišljanju je tisto, kar je glavna misel, ki me spremlja zadnje leto in me bo spremljala prihodnja dva meseca, torej da si želim, da bo toliko dobrega vremena, da lahko dam od sebe najboljše. Seveda sem odločen, da v nemogoče razmere ne bom silil. Zraven tega je ena velika olajševalna misel, tolažba, da kljub vsemu vidim, da je veliko ljudi, ki mi iskreno privoščijo, da mi uspe tisto najvišje, torej priti nazaj domov."


Preberite še:

Davo Karničar bo skušal uresničiti dolgoletne sanje: vzpon in smučanje s K2


Davo Karničar | Foto: STA , Foto: STA , "Zgolj drobna smetka, ki potrebuje pomoč"

Kot je dejal, je odlično pripravljen, se pa zaveda, da je v vsem skupaj "zgolj drobna smetka, ki potrebuje še kakšno bistveno večjo pomoč, da bo pripravljenost tudi dokazal".

"Nameravam paziti nase in opraviti tisto, za kar grem na pot. Na začetku me čaka bolj monotoni del, Islamabad, Skardu, iz Skarduja bom najbrž potreboval deset dni do baze, potem pa začetek dela na gori, prvi, drugi in tretji višinski tabor, ki bodo med seboj čim bolj povezani zaradi možnosti umika, hitrega pristopa nazaj na višino nad 7000 metrov, potem pa ... Držite pesti, da bo vremenske luknje vsaj pet dni, da bo sonček, brezvetrje, tako bomo lahko na vrhu odsmučali in se hitro vrnili domov," je povzel strategijo.

Neprekinjena smuka na revolucionarnih smučeh

Z vrha K2 si želi smučati neprekinjeno. To pomeni, da bo smučanje izpeljal brez snemanja smuči in brez spuščanja ob vrvi. Smučal bo z revolucionarnimi zložljivimi turnimi smučmi, ki so jih v begunjskem Elanu razvili v sodelovanju s Slovensko vojsko.

S K2 bo smučal na novih zložljivih turnih smučeh, ki so jih v sodelovanju s Slovensko vojsko razvili v Elanu.   | Foto: Osebni arhiv S K2 bo smučal na novih zložljivih turnih smučeh, ki so jih v sodelovanju s Slovensko vojsko razvili v Elanu. Foto: Osebni arhiv

Na poti proti Pakistanu sta se mu pridružila alpinist Boris Repnik in zdravnik Nejc Kurinčič, medtem ko se bo novinar David Stropnik ekipi pridružil julija. V odpravi bodo še štirje alpinisti iz Pakistana, trije že imajo izkušnje s plezanjem na K2, ki velja za eno najzahtevnejših gora.

Karničarju se bo prihodnji mesec pridružil tudi novinar David Stropnik, ki bo v sliki in besedi popisal ekstremen podvig. | Foto: Žiga Zupan/ Sportida Karničarju se bo prihodnji mesec pridružil tudi novinar David Stropnik, ki bo v sliki in besedi popisal ekstremen podvig. Foto: Žiga Zupan/ Sportida


Na K2 so se do zdaj povzpeli trije Slovenci. Prvi je bil Zvonko Požgaj, ki je zaradi ozeblin ostal brez prvih členkov na vseh prstih na rokah, drugi pa Viki Grošelj, Slovenec z največ izkušnjami v Himalaji. Oba sta bila člana slovenske odprave iz leta 1993, v kateri je zaradi višinske bolezni življenje izgubil alpinist Boštjan Kekec, Davo Karničar, prav tako član odprave, pa se je bil zaradi tragične smrti alpinističnega kolega in nenadnega vremenskega preobrata, ki mu je odpihnil smuči, na višini 7800 metrov prisiljen obrniti proti baznemu taboru.

Z osvojitvijo vrha se lahko pohvali tudi Zamejski Slovenec Roman Benet, ki se je na K2 z ženo Nives Meroi povzpel leta 2006.

Preberite še:

Zvonko Požgaj, prvi Slovenec, ki se je povzpel na K2

 

Ne spreglejte