Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2017,
16.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

2

Natisni članek

SKI K2 Davo Karničar

Četrtek, 11. 5. 2017, 16.00

6 let, 7 mesecev

Projekt SKI K2

Davo Karničar bo poleti skušal uresničiti dolgoletne sanje: vzpon in smučanje z vrha K2 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

2

Davo Karničar SKI K2 | Foto Žiga Zupan/ Sportida

Foto: Žiga Zupan/ Sportida

54-letni Davo Karničar, ki je v zgodovino in Guinnessovo knjigo rekordov zapisan kot prvi človek, ki je neprekinjeno smučal z najvišje gore na svetu, Mt. Everesta, bo podoben podvig poleti skušal izpeljati še na drugi najvišji gori sveta, K2. Ta slovi po svoji zahtevnosti in neizprosnosti, na njenem vrhu pa sta do zdaj stala le dva Slovenca.

Obsežnejši intervju z Davom Karničarjem bomo na Sportalu objavili jutri dopoldne.

K2, 8611 metrov visoka gora v Kašmirju na meji med Pakistanom in Kitajsko, je druga najvišja gora na svetu. Slovi po svoji neizprosnosti in ostaja edini osemtisočak brez zimskega vzpona.

Na K2 sta se do zdaj povzpela le dva Slovenca. Prvi je bil Zvonko Požgaj, ki je zaradi ozeblin ostal brez prvih členkov na vseh desetih prstih na roki, drugi pa Viki Grošelj, Slovenec z največ izkušnjami v Himalaji.

Oba sta bila člana slovenske odprave iz leta 1993, v kateri je zaradi višinske bolezni življenje izgubil alpinist Boštjan Kekec, Davo Karničar, prav tako član odprave, pa je bil zaradi tragične smrti alpinističnega kolega in nenadnega vremenskega preobrata, ki mu je odpihnil smuči, na višini 7800 metrov prisiljen obrniti proti baznemu taboru.

54-letni Karničar čuti, da je napočil čas, da uresniči dolgoletno željo. V odpravi SKI K2 bodo sodelovali štirje Slovenci, poleg Karničarja še alpinist Boris Repnik, zdravnik Nejc Korinčič in novinar David Stropnik, ter štirje pakistanski alpinisti. | Foto: Osebni arhiv 54-letni Karničar čuti, da je napočil čas, da uresniči dolgoletno željo. V odpravi SKI K2 bodo sodelovali štirje Slovenci, poleg Karničarja še alpinist Boris Repnik, zdravnik Nejc Korinčič in novinar David Stropnik, ter štirje pakistanski alpinisti. Foto: Osebni arhiv

Na K2 sta do zdaj stala le dva Slovenca, Zvonko Požgaj, ki je na gori ostal brez prvih členkov na vseh desetih prstih, in Viki Grošelj. | Foto: Osebni arhiv Na K2 sta do zdaj stala le dva Slovenca, Zvonko Požgaj, ki je na gori ostal brez prvih členkov na vseh desetih prstih, in Viki Grošelj. Foto: Osebni arhiv 24 let pozneje čuti, da je napočil pravi trenutek

24 let pozneje Karničar čuti, da je pripravljen, da uresniči dolgoletno željo. Kot je povedal na današnji razgrnitvi načrtov v Kranju, verjame, da sta mu vzpon in smučanje z vrha K2 namenjena (do zdaj je gora dočakala samo tri resne smučarske poskuse, nobeden od njih ni bil izpeljan do konca).

"Ne gre za samovšečnost, ampak za to, da globoko v sebi čutim, da mi je ta stvar namenjena in da je glede na mojo starost zdaj skrajni čas, da jo izpeljem. Od leta 1993 sem se o gorah marsikaj naučil in doživel, K2 pa sem ves ta čas v mislih nosil s seboj," je priznal Karničar, ki se bo projekta SKI K2 lotil z novimi revolucionarnimi zložljivimi turnimi smučmi, ki so jih v sodelovanju s Slovensko vojsko razvili v begunjskem podjetju Elan.

Kdo je Davo Karničar?

Karničar je alpinist, alpinistični smučar, alpinistični inštruktor, gorski reševalec, učitelj in trener smučanja. Izhaja iz znane družine na Jezerskem, ki že dolga leta skrbi za Češko kočo na Spodnjih Ravneh. Od leta 1980 je opravil več kot 1800 plezalnih vzponov, pristopov in strmih smučanj.

Z bratom Drejcem sta kot prva Slovenca smučala z osemtisočaka (z Anapurne, 8091 m) in je prvi človek na svetu, ki je neprekinjeno smučal z vrha 8868 metrov visokega Everesta (leta 2000). Presmučal je tudi vrhove vseh sedmih celin.

Video: Karničar pojasnjuje, po kateri smeri bo potekal vzpon na K2 in po kateri spust?

S K2 bo smučal na novih zložljivih turnih smučeh, ki so jih v sodelovanju s Slovensko vojsko razvili v begunjskem Elanu. | Foto: Žiga Zupan/ Sportida S K2 bo smučal na novih zložljivih turnih smučeh, ki so jih v sodelovanju s Slovensko vojsko razvili v begunjskem Elanu. Foto: Žiga Zupan/ Sportida V višave znova na 'elankah'

"Z novimi smučmi je vzpenjanje precej lažje, saj se vzpenjam tako, da smuči zložim in pripnem na nahrbtnik in me med samo hojo ne ovirajo. Svobodno lahko zamahujem s cepinom, tudi sunki vetra v tem primeru niso več tako problematični, kot so pri daljših smučeh.

Odlično se obnesejo tudi pri spustu, saj plošča, ki smučko ob zlaganju poveže, to tako učvrsti, da imaš občutek, kot da se prilepiš na podlago," je opisal občutek na novih smučeh (tudi z Everesta je smučal na Elanovih smučeh), ki jih je s svojimi izkušnjami pomagal sooblikovati. "Na K2 si želim predvsem trdih podlag, nikakor ne mehkih," je povedal.

Četverec iz Slovenije in četverec iz Pakistana

S Karničarjem se v Himalajo odpravlja majhna skupina ljudi. Trije iz Slovenije, poleg Karničarja še alpinist Boris Repnik, ki bo s Karničarjem na odpravo odpotoval sredi junija, zdravnik Nejc Kurinčič in novinar David Stropnik pa se jima bosta pridružila julija. V odpravi bodo še štirje alpinisti iz Pakistana, trije so že okusili vrh K2.

Davo Karničar SKI K2 | Foto: Žiga Zupan/ Sportida Foto: Žiga Zupan/ Sportida

"Težava je ves hrib"

Na vprašanje, kateri del bo najbolj zahteven, izstreli kot iz topa: "Celoten hrib bo težava in ne samo posamezni odseki. Že sam vzpon bo zahteven," se zaveda Karničar, ki bo tako kot v projektu Ski Everest sledil etičnemu pristopu smučanja. To pomeni, da bo skušal smučati neprekinjeno smučati, četudi zelo počasi, brez snemanja smuči in brez spuščanja ob vrvi.

Veselje in strah

Priznal je, da se podviga veseli in se ga hkrati boji. "Dejstvo je, da nas bolj potegnejo stvari, ki se jih veselimo in bojimo. Strah me je predvsem nepredvidljivih situacij in morebitnih težav z zdravjem. Malo strahu in veliko pazljivosti … vse to mora biti," je dodal.

Davo Karničar SKI K2 | Foto: Žiga Zupan/ Sportida Foto: Žiga Zupan/ Sportida

Viki Grošelj popolnoma zaupa v sposobnosti Dava Karničarja. Če lahko komu uspe, lahko to uspe Karničarju, je prepričan. | Foto: Žiga Zupan/ Sportida Viki Grošelj popolnoma zaupa v sposobnosti Dava Karničarja. Če lahko komu uspe, lahko to uspe Karničarju, je prepričan. Foto: Žiga Zupan/ Sportida Grošelj je prepričan: slovenski smučarski Hillary lahko presmuča tudi K2

Zaskrbljen in vesel hkrati pa je tudi Karničarjev alpinistični kolega Viki Grošelj, ki je prepričan, da je "K2 mogoče presmučati, če si Davo Karničar".

Da bo klenemu Jezerjanu podvig uspel, verjame iz treh razlogov: ker je bil Karničar v mladosti izredno dober tekmovalni smučar (republiški prvak in balkanski podprvak v alpskem smučanju), ker je vrhunski serviser in vrhunski alpinist.

"Rad se pohvalim, da imamo Slovenci smučarskega Hillaryja (Edmund Hillary je bil prvi, ki se je skupaj s šerpo Tenzingom Norgayem 29. maja 1953 povzpel na Everest, op. a.). Njegovo smučanje z Everesta je bil smučarski spust za zgodovino," je Grošelj projekt Ski Everest umestil v zgodovinski okvir.

Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko ocenjuje, da je smučanje s K2 eden največjih izzivov na področju alpinističnega smučanja. | Foto: Žiga Zupan/ Sportida Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko ocenjuje, da je smučanje s K2 eden največjih izzivov na področju alpinističnega smučanja. Foto: Žiga Zupan/ Sportida Primerjava smučanja z Everesta in K2?

To dvoje je neprimerljivo, če pa že, se je Grošelj odločil za naslednjo primerjavo: pri smučanju z Everesta je šlo za manj zahteven slalom, smučanje s K2 pa bo tehnično zahtevnejši superveleslalom.

Projekt SKI K2 podpira tudi Planinska zveza Slovenije. Po besedah generalnega sekretarja zveze Mateja Planka gre za enega največjih izzivov na področju alpinističnega smučanja.

Ne spreglejte