Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2019,
9.02

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Davo Karničar pogreb

Petek, 20. 9. 2019, 9.02

4 leta, 7 mesecev

Zadnje slovo od Dava Karničarja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

V četrtek so na Jezerskem na zadnjo pot pospremili v začetku tedna tragično umrlega vrhunskega slovenskega alpinista in ekstremnega alpskega smučarja Dava Karničarja. Spomin nanj je počastila množica. 

Z ganljivimi besedami sočutja so se od legendarnega slovenskega alpinista, ki je v ponedeljek umrl med podiranjem drevesa na zasebnem zemljišču na Jezerskem, poslovili najbližji, pogreba so se udeležili gorniki, prijatelji iz Planinske zveze Slovenije (PZS), smučarski kolegi, občani in drugi, ki se jih je 56-letni Karničar močno dotaknil.

"Davo mi je ostal v spominu kot eden od Karničarjev, čudovite družne, ki je nedvomno dala pečat temu kraju. In lahko rečemo obratno. Te gore so oblikovale Jezerjane," je povedal predsednik PZS Jože Rovan, Tone Škarja, legenda slovenskega alpinizma, pa je dodal: "To je največja izguba za družino, velika izguba za kraj, Jezersko, pa tudi za alpinizem."

Lokalna skupnost je stopila skupaj. Glede na to, da je bil velik Jezerjan, ki je pustil velik pečat tako na Jezerskem kot Sloveniji, so se pri krajevni enoti Rdečega križa odločili pomagati družini (Karničar je za seboj pustil osem otrok). Odprli so TRR, na katerega lahko posamezniki ali društva prispevajo prostovoljne prispevke.

davo karničar | Foto:

Pisal zgodovino slovenskega alpinizma

Davo Karničar | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Šestinpetdesetletni Davo Karničar je bil alpinist, alpinistični smučar, alpinistični inštruktor, gorski reševalec, učitelj in trener smučanja. Izhajal je iz znane družine na Jezerskem, ki že dolga leta skrbi za Češko kočo na Spodnjih Ravneh. Od leta 1980 je opravil več kot 1.800 plezalnih vzponov, pristopov in strmih smučanj.

Z bratom Drejcem sta kot prva Slovenca smučala z osemtisočaka (z Anapurne, 8.091 m). Bil je prvi človek na svetu, ki je neprekinjeno smučal z vrha 8.848 metrov visokega Everesta (leta 2000). Presmučal je tudi vrhove vseh sedmih celin.

Preberite še:

Davo karničar
Sportal Davo Karničar je sanjal o tem, da bi mejnike podiral prvi
Davo Karničar
Novice Umrl je vrhunski alpinist Davo Karničar
Davo karničar denali 4000 m
Sportal "Smrt ga je dohitela ob delu za gorniški center in ob skrbi za številno družino."
Ne spreglejte