Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
9. 9. 2011,
10.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

navijači košarka Litva

Petek, 9. 9. 2011, 10.52

7 let, 12 mesecev

Biti navijač v Litvi je drag "špas"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vse od leta 2005 ima slovenska košarkarska reprezentanca ob sebi trume navijačev, ki vložijo dobršen del svojih prihodkov, da so v veliko podporo izbrani vrsti. A prišli so tudi v Litvo!

Vse skupaj se je začelo z "domačim" evropskim prvenstvom v Srbiji leta 2005. Takrat je okoli 6000 slovenskih navijačev romalo v Beograd, ki so povsem obarvali srbsko prestolnico v slovenske barve. Tistega leta se je ustvaril košarkarski navijaški kult.

Prihodnje leto je bila razumljivo nekoliko manj obljudena oddaljena Japonska, kjer je Slovenija premierno zaigrala na svetovnem prvenstvu, nato pa se je trend obiskanosti prvenstev začel vnovič eksponentno dvigovati. V Španiji je bilo zeleno-belih navijačev že okoli 1500. Sledili pa sta pravi invaziji na Poljsko, kjer je Slovenija s četrtim mestom dosegla najvišjo uvrstitev na evropskih prvenstvih, in lani v Turčijo. V obeh državah se je zbralo po pet tisoč enotnih slovenskih privržencev, ki so za zgled vsem navijačem po Evropi.

Nekoliko manj jih je letos v Litvi – številka naj bi se v celotnem prvenstvu gibala okoli 2000 ali morda še kaj več. Razlogov je več, da se jih ni zbralo še v večjem številu, poglaviten pa je zagotovo recesija, kar je poudaril tudi slovenske selektor Božidar Maljković: "Zahvaljujem se vsem navijačem, ki so v teh časih prišli spodbujati reprezentanco. Zaslužijo si priznanje."

Cene aranžmajev za odhod v Litvo namreč niso nizke in so težko dostopne vsakemu slovenskemu žepu. Za primerjavo: za prvi del v Klaipedi, kjer je bilo pet tekem, je bilo potrebno odšteti dobrih 800 evrov za letalo+hotel s tremi zvezdicami in 1000 za tistega s štirimi. K temu je treba dodati še znesek petih vstopnic, ki pa so bile različnega cenovnega razreda – 154 evrov (4. kategorija), 226 (3. kategorija), 284 (2. kategorija), 327 (1. kategorija).

Tudi za ogled drugega dela evropskega prvenstva se cene letalskega prevoza in nastanitve gibljejo približno v podobnih številkah kot za uvodni del v Klaipedi - torej dobrih 800 evrov. A tudi tukaj je treba doplačati še za vstopnice za tri dni - 127 evrov (4. kategorija), 170 (3. kategorija), 222 (2. kategorija), 257 (1. kategorija).

V kolikor so se navijači odločili za ogled prvega in drugega dela evropskega prvenstva, je cena letala ter nastanitve stala dobrih 1100 evrov. Če izberemo zadnjo možnost, bi torej za enega navijača prišel ogled prvega in drugega dela evropskega prvenstva v Litvi vključno z vstopnicami približno 1400 evrov. Ob predpostavki, da bi izbrali najcenejše vstopnice.

Na koncu lahko pridemo do zaključka, da biti navijač ni poceni. Zato je treba res ceniti tiste, ki so prišli v Litvo bodriti kapetana Jako Lakoviča in soigralce.

Ne spreglejte