Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
2. 3. 2017,
21.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Celje Pivovarna Laško Branko Tamše liga prvakov Borut Mačkovšek Luka Žvižej Blaž Janc

Četrtek, 2. 3. 2017, 21.34

6 let, 6 mesecev

Po tekmi med Celjem in Rhein-Neckarjem

Zvezdniški nemški prvak jo je v Celju pošteno dobil po prstih #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
celje pivovarna laško rhein-neckar | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Rokometni državni prvaki iz Celja so v svoji dvorani Zlatorog pokorili še drugo veliko evropsko ime zapored. Po Kielcah je konkretno padel še nemški prvak Rhein-Neckar Löwen. Bilo je kar 37:31 (20:13). Zadnja tekma v Zagrebu bo odločala o potniku v osmino finala.

Nova domača tekma v ligi prvakov, novo presenečenje. Po evropskem je v celjski dvorani Zlatorog padel še nemški prvak Rhein-Neckar Löwen (37:31) s kopico reprezentantov različnih držav, ki je imel pred srečanjem kar deset točk več od pivovarjev. Trdna obramba, natančna igra v napadu in hitra tranzicija so komponente igre, ki so jih tokrat slovenski prvaki zložili v posrečeno sestavljanko.

To je bila po Zagrebu in Kielcah tretja celjska zmaga v ligi prvakov, ki še nekoliko bolj odpira vrata najboljše 16-erice v ligi prvakov. Nekoliko bolj, a ne povsem.

Proti Nemcem je Borut Mačkovšek zabil devet golov, Blaž Janc in Miha Zarabec sta jih dodala po osem. Vsi so vse gole dosegli iz igre. Urban Lesjak je imel deset obramb. Olimpijski prvak Mads Mensah Larsen je za Rhein-Neckar zadel šestkrat, islandski reprezentant Gudjon Valur Sigurdsson pa petkrat.

Pogled: Žiga Mlakar, rokometaš Celja:

Urban Lesjak je ustavil deset žog. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Urban Lesjak je ustavil deset žog. Foto: Urban Urbanc/Sportida V četrtek v Zagrebu na kocki vse

Ne glede na žlahtno zmago bodo morali Celjani podobno igro pokazati tudi v četrtek v Zagrebu. To bo tekma za biti ali ne biti, kar zadeva osmino finala.

Če Zagreb v soboto izgubi z madžarskim Pickom, bo v gotovo vroči Areni Celjanom zadostoval že minimalen poraz. Spomin na prvo tekmo: v Zlatorogu so septembra pivovarji hrvaške prvake, ki jih je tedaj še vodil Veselin Vujović, premagali s 30:28.

S trenerske klopi:

Branko Tamše, trener Celja:
"To je bila velika reklama za rokomet. Ekipi gojita podoben slog igre oziroma si želimo gojiti podobnega kot Rhein-Neckar. Izvedli smo tisto, za kar sem bil prepričan, da smo sposobni. V vseh segmentih smo bili na visoki ravni, zato sem še posebej vesel. Zavedam se, da je tako treba nadaljevati iz dneva v dan. Nimamo vsak dan takih priložnosti, nismo vedno na tako visoki ravni, da bi bili skorajda vsi razigrani. Hvala občinstvu, ki nas spodbuja vso sezono. Čestitke navijačem in fantom, danes je lepo biti trener Celja."


Nikolaj Jacobsen, trener Rhein-Neckarja:
"Čestitam Celjanom. Igrali so zelo dobro, v višjem tempu kot mi. Imeli smo težave z Zarabcem, Jancem, Mačkovškom. V napadu smo začeli dobro, do 7:7 je bilo izenačeno, nato smo naredili nekaj napak, ki so jih domači kaznovali s hitrimi protinapadi. Približali smo se na štiri gole. Preobrat nam je preprečilo nekaj zapravljenih priložnosti. Celjani so bili vso tekmo boljši od nas."

Fotogalerija
1 / 34

Prvi polčas za petico

Celjani so odigrali morda najboljši prvi polčas sezone. Brez kakršnihkoli kompleksov so se postavili po robu nemškim prvakom, ki so imeli v ekipi le 13 igralcev. Napad je deloval, izgubljenih žog ni bilo veliko. Pri Nemcih pač. Ti so do odmora naredili sedem tehničnih napak, Celjani pa so dosegli prav toliko lahkih golov.

Kar 13 so jih dodali na postavljeno obrambo. Pivovarski napad je vodil Borut Mačkovšek, ki je po dveh neuspelih poskusih naslednjih pet žog samozavestno poslal v polno. Celjani so opeko za opeko gradili zid prednosti. Bliskoviti Luka Žvižej je uspešno končal protinapad za 18:11 v 26. minuti. Nemci so odgovorili z dvema zaporednima goloma. Za to, da so slovenski prvaki odšli na odmor z zelo otipljivo prednostjo,  je poskrbel Blaž Janc. 20:13 je bilo po neverjetnih 30 minutah, v katerih je Branko Tamše po tradiciji "ogrel" večino moštva.

Žiga Mlakar je prispeval gole od daleč, ko je v napadu zaškripalo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Žiga Mlakar je prispeval gole od daleč, ko je v napadu zaškripalo. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Niso jim pustili blizu

Po odmoru je bilo pričakovati udarni val nemških napadov, obenem pa bi bili Celjani težko konstantno tako učinkoviti kot v večini prvega dela. A njihova obramba je bila zelo gibljiva in trdna, ohranili pa so tudi natančnost v napadu. Čeprav so si krčevito prizadevali – razpoložena sta bila Mads Mensah Larsen in Rafael Baena  –, razen enkrat bližje kot na pet golov zaostanka Nemci niso mogli.

Mačkovšku je v napadu najbolj pomagal Blaž Janc. Potem ko je eden najbolj navdušujočih mladih igralcev na svetu ob popolnem nemškem tveganju dva zadetka zabil v prazno mrežo, se je celjska prednost povzpela že na osem golov. To je bilo več kot dovolj. Celjani niso popuščali, zadnji dve minuti pa je na igrišču odigrala druga postava.

Zmaga za optimizem in samozavest, bog ne daj za lahkomiselnost in ležernost, saj bo treba v hrvaški prestolnici podobno predstavo ponoviti.

Celje Pivovarna Laško : Rhein-Neckar Löwen 37:31 (20:13)

Dvorana Zlatorog, gledalcev 3800, sodnika: Cacador in Nicolau (oba Portugalska).

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (10 obramb), Gajić, Malus 1, Babarskas, Janc 8, Razgor, Suholežnik, Marguč, Grošelj, Poteko 1, Zarabec 8, Kodrin, Mačkovšek 9, Mlakar 6, Žvižej 3, Bečiri 1.

Rhein-Neckar Löwen: Appelgren (7 obramb), Palicka (2 obrambi), Schmid 3, Sigurdsson 5 (3), Baena Gonzalez 2, Steinhauser 2, Larsen 6, Pekeler 3, Groetzki 2, Reinkind 2, Guardiola, Petersson 3, Ekdahl Du Rietz 3.

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško -, Rhein-Neckar Löwen 3 (3).
Izključitve: Celje Pivovarna Laško 6, Rhein-Neckar Löwen 6 minut.
Rdeči karton: /.
Ne spreglejte