Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 11. 2022,
15.35

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

EP v rokometu za ženske 2022 evropsko prvenstvo slovenska ženska rokometna reprezentanca

Četrtek, 3. 11. 2022, 15.35

1 leto, 5 mesecev

EP v rokometu za ženske 2022

Zdaj gre zares: "Za Slovenke je to krona v njihovih karierah"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Prijateljska tekma Slovenija - Madžarska, slovenska ženska rokometna reprezentanca | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Le še en dan loči slovenske rokometašice od uvodne tekme evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji. V dvorani Zlatorog jih v petek ob 18. uri čaka obračun z izjemno močnimi Dankami, ki so za mnoge rokometne strokovnjake ene glavnih kandidatk za najvišja mesta na letošnjem zaključnem turnirju stare celine.

Izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića so po dveh prijateljskih tekmah s Hrvaticami v nedeljo dobile prost dan, od ponedeljka pa v Rimskih Toplicah pilijo zadnje podrobnosti pred začetkom velikega tekmovanja v Celju, Ljubljani, Podgorici in Skopju.

Po petkovem ognjenem krstu proti Dankam jih v nedeljo čaka obračun s prav tako zelo kakovostnimi Švedinjami, bržkone odločilna tekma za preboj v drugi del tekmovanja pa bo na sporedu v torek, ko se bodo v knežjem mestu pomerile s Srbkinjami, ki jih vodi nekdanji slovenski selektor in strateg Krima Uroš Bregar. V glavni del tekmovanja se bodo prebile tri najboljše izbrane vrste iz skupine B, ki se bodo nato preselile v slovensko prestolnico, četrtouvrščena pa bo končala nastope na evropskem prvenstvu.

Slovenke za uvod čaka obračun z Dankami. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenke za uvod čaka obračun z Dankami. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenske rokometašice so v generalkah za veliko tekmovanje proti Hrvaticam obakrat ostale praznih rok. Na prvi medsebojni tekmi so si usodni zaostanek priigrale v prvem polčasu, kljub boljšemu nadaljevanju pa nato izgubile s 24:27. Na drugi tekmi je bila njihova podoba veliko boljša, po izenačeni predstavi, kjer so odločali detajli, so nato klonile z 22:23.

Adžić: Ponosen in presrečen sem

"Za vse moje varovanke je nastop na domačem evropskem prvenstvu krona v njihovih karierah. Ponosen in presrečen sem, da sem del te zgodbe. Pripravljeni smo za velik izid, čeravno se vsi zavedamo, da je pred nami zelo čustveno in zahtevno tekmovanje. Na vseh tekmah pričakujem zelo motivirano Slovenijo, z velikim srcem in znanjem. Upam, da nas bo vse to odpeljalo v drugi del tekmovanja v Stožice," je pred začetkom evropskega prvenstva dejal selektor Adžić.

"Vse nestrpno pričakujemo začetek evropskega prvenstva. Iz dneva v dan se čuti vse večja nervoza, ampak v pozitivnem smislu. Gre za velik športni dogodek in vse igralke smo presrečne, da lahko zastopamo barve naše države pred domačimi gledalci. V imenu soigralk lahko obljubim naše maksimalne predstave na vseh tekmah," je na današnjem zadnjem medijskem druženju pred začetkom evropskega prvenstva dejala prva dama slovenskega rokometa v zadnjem desetletju Ana Gros.

Ana Gros obljublja boj do zadnje sekunde. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ana Gros obljublja boj do zadnje sekunde. Foto: Grega Valančič/Sportida

Na letošnjem zaključnem turnirju stare celine bo nastopilo 16 reprezentanc. Poleg slovenske skupine B v Celju se bodo v skupini A v Ljubljani pomerile Norveška, Madžarska, Hrvaška in Švica, v skupini C v Skopju Francija, Nizozemska, Severna Makedonija in Romunija, v skupini D v Podgorici pa Poljska, Črna gora, Nemčija in Španija.

V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance iz vseh štirih skupin, križata pa se skupini A in B ter C in D. Glavni del tekmovanja bo med 10. in 16. novembrom v ljubljanski dvorani Stožice, kjer bodo nastopile reprezentance iz skupine A in B, ter skopski dvorani Boris Trajkovski, kjer bodo tekmovale izbrane vrste iz skupine C in D. Obe polfinalni tekmi ter tekme za peto, tretje in prvo mesto bodo med 18. in 20. novembrom v Ljubljani.

Presenečenja so že bila

Na preteklih petih velikih tekmovanjih je Slovenija vselej priredila po eno senzacijo. Na evropskem prvenstvu na Švedskem 2016 je padla domača reprezentanca, v Franciji 2018 Rusija, še odmevnejše podvige je uprizorila na zadnjih treh svetovnih prvenstvih. V Nemčiji 2017 je na kolena spravila Francijo, dve leti kasneje na Japonskem še Nizozemsko (obe reprezentanci sta kasneje osvojili tudi zlati kolajni), na lanskem svetovnem prvenstvu v Španiji pa je igrala neodločeno z Rusijo.

Slovenke bodo skušale izboljšati deveto mesto iz leta 2004. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenke bodo skušale izboljšati deveto mesto iz leta 2004. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenija je do zdaj sedemkrat nastopila na evropskih prvenstvih. Največji uspeh je dosegla na Madžarskem leta 2004, ko je osvojila deveto mesto. Dve leti pred tem je na Danskem zasedla deseto mesto. Zaključni turnir v Franciji leta 2018 je končala na 13., na Švedskem leta 2016 na 14., na Danskem in Norveškem leta 2010, na Danskem leta 2020 pa na zadnjem, 16. mestu.

Širok krog favoritinj

Krog favoritinj za končno zmago na 15. evropskem prvenstvu je izjemno širok. Rokometni strokovnjaki v odsotnosti kaznovane Rusije in kljub določenim pomladitvam pri nekaterih izbranih vrstah po lanskih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu največ možnosti za končno zmago na prvem evropskem prvenstvu v treh državah pripisujejo Francozinjam, Norvežankam, Švedinjam, Nizozemkam, Špankam in Dankam.

Norvežanke so do zdaj osemkrat osvojile evropski naslov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Norvežanke so do zdaj osemkrat osvojile evropski naslov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Najboljše tri izbrane vrste na letošnjem evropskem prvenstvu si bodo izborile vozovnice za svetovno prvenstvo 2023 na Danskem, Norveškem in Švedskem, zmagovita reprezentanca pa si bo zagotovila tudi nastop na poletnih olimpijskih igrah v Parizu 2024.

Na dozdajšnjih zaključnih turnirjih so prevladovale Norvežanke, ki so do zdaj osemkrat osvojile prvo mesto. Norvežanke so bile najboljše na Nizozemskem leta 1998, na Madžarskem leta 2004, na Švedskem leta 2006, v Makedoniji leta 2008, na Danskem in Norveškem leta 2010, na Hrvaškem in Madžarskem leta 2014, na Švedskem 2016 in na Danskem 2020. Ob tem imajo v svojih vitrinah še tri srebrne in eno bronasto kolajno.

Po uspešnosti so daleč za njimi Danke, ki so trikrat zmagale na evropskih prvenstvih, enkrat v Nemčiji (leta 1994) ter dvakrat na Danskem (v letih 1996 in 2002), po enkrat pa so slavile Francozinje leta 2018, Madžarke leta 2000 in Črnogorke leta 2012.

Preberite še:

RK Celje Pivovarna Laško : Barcelona
Sportal Celjani iz Skandinavije praznih rok
RK Krim Mercator : Vipers Kristiansand, liga prvakinj Dragan Adžić
Sportal Slovenke v drugo veliko boljše, Hrvaški pa zmaga z golom razlike
Prijateljska tekma Slovenija - Madžarska, slovenska ženska rokometna reprezentanca Dragan Adžić
Sportal Slovenke v Laškem izgubile proti Hrvaticam
Ne spreglejte