Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 10. 2018,
19.50

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Latvija Veselin Vujović Rokometna reprezentanca

Torek, 23. 10. 2018, 19.50

5 let, 5 mesecev

Pred tekmo z Latvijo

Veselin Vujović: Smo favoriti, a to moramo dokazati še na igrišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Veselin Vujović | Vujović bo 16 igralcev za dvoboj z Latvijo obelodanil v sredo dopoldne, že zdaj pa je jasno, da bo vlogo kapetana opravljal Jure Dolenec (Barcelona). | Foto Mario Horvat/Sportida

Vujović bo 16 igralcev za dvoboj z Latvijo obelodanil v sredo dopoldne, že zdaj pa je jasno, da bo vlogo kapetana opravljal Jure Dolenec (Barcelona).

Foto: Mario Horvat/Sportida

Dvorana Lukna v Mariboru bo v sredo prizorišče prve tekme slovenske moške rokometne reprezentance v okviru kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2020. Oslabljeni Sloveniji bo na nasprotni strani igrišča stala Latvija, tekma pa se bo začela ob 20.15.

Veselin Vujović
Sportal Štirje že prečrtani: selektorju Vujoviću je žal, da ga ne bo

Slovenski selektor Veselin Vujović na obeh tekmah v tem tednu - v nedeljo, 28. oktobra, bodo gostovali še v Estoniji - ne bo mogel računati na kopico svojih varovancev.

Že pred časom je bilo jasno, da bosta na tej akciji manjkala Marko Bezjak (Magdeburg) in Vid Kavtičnik (Montpellier), z Vujovićevega prvotnega seznama pa so zaradi poškodb naknadno odpadli Borut Mačkovšek (Veszprem), Žiga Mlakar (Wisla Plock), Vid Poteko (Meškov Brest) in Matic Grošelj (Celje Pivovarna Laško). Nastalo vrzel sta zapolnila Jaka Malus (Celje Pivovarna Laško) in Nejc Cehte (Hannover).

Luknjo ob vseh poškodbah sta zapolnila Jaka Malus (na sliki) in Nejc Cehte. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Luknjo ob vseh poškodbah sta zapolnila Jaka Malus (na sliki) in Nejc Cehte. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenija je ne glede na vse kadrovske težave papirnati favorit obeh dvobojev v tem tednu, že pred začetkom kvalifikacij je dala jasno vedeti, da je uvrstitev na evropsko prvenstvo 2020 le eden od etapnih ciljev do kvalifikacijskega turnirja za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu 2020. Prva priložnost za četrti preboj na olimpijske igre v deželo vzhajajočega sonca - pred tem je nastopila v avstralskem Sydneyju 2000, grških Atenah 2004 in brazilskem Rio de Janeiru 2016 - je zapravila v junijskih kvalifikacijskih tekmah z Madžarsko za nastop na svetovnem prvenstvu v začetku prihodnjega leta na Danskem in v Nemčiji.

Vujović: Imamo obrambo, ki lahko ustavi Krištopansa

"V naši skupini smo favoriti, a to moramo dokazati na igrišču." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "V naši skupini smo favoriti, a to moramo dokazati na igrišču." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Sloveniji bo na uvodni kvalifikacijski tekmi na nasprotni strani igrišča stala Latvija, ki se v svoji zgodovini še nikoli ni prebila na evropsko ali svetovno prvenstvo ter olimpijske igre. A to ne pomeni, da jo v dvorani v Ljudskem vrtu čaka "lahko delo", glavna nevarnost pa bo zagotovo 215 centimetrov visoki Dainis Krištopans, nekdanji zvezdnik beloruskega Meškova iz Bresta, zdaj pa makedonskega Vardarja iz Skopja.

"V naši skupini smo favoriti, a to moramo dokazati na igrišču. Časa za pripravo na tekmeca nismo imeli veliko, v tem kratkem obdobju smo predvsem osvežili obstoječe zadeve in obnovili naloge v obrambi, hkrati pa v naš sistem vpeljali nove igralce," je dejal Vujović, glede glavne nevarnosti v litovski igri pa dejal: "Imamo obrambo, ki lahko ustavi Krištopansa. Litovce spoštujemo, še vedno pa smo tretjeuvrščena reprezentanca z zadnjega svetovnega prvenstva in tako se tudi moramo vesti na igrišču."

Na EP se bosta uvrstili prvouvrščeni ekipi

Slovenija bo drugi sklop kvalifikacij igrala spomladi prihodnje leto. Najprej bo 11. aprila gostovala na Nizozemskem, 13. ali 14. aprila pa gostila Nizozemsko, zadnji sklop pa jo čaka v začetku junija. Tedaj bo najprej gostovala v Latviji (12. ali 13. junij), na zadnji tekmi pa gostila Estonijo (15. ali 16. junij).

Na Vujovićevem seznamu za tekmo z Latvijo so:

- vratarji: Klemen Ferlin (Celje Pivovarna Laško), Urh Kastelic (Zagreb) in Urban Lesjak (Hannover);

- krilni igralci: Darko Cingesar (Aix), Blaž Janc (Vive Kielce), Mario Šoštarič (Pick Szeged) in Matic Verdinek (Gorenje);

- zunanji igralci: Dean Bombač, Nik Henigman (oba Pick Szeged), Jure Dolenec (Barcelona), Rok Ovniček, Jaka Malus (oba Celje Pivovarna Laško), Gregor Ocvirk (Vardar), Miha Zarabec (Kiel) in Nejc Cehte (Hannover);

- krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Matic Suholežnik (Dunkerque).

Ne spreglejte