Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
4. 2. 2016,
11.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Uroš Šerbec rokomet evropsko prvenstvo Veselin Vujović

Četrtek, 4. 2. 2016, 11.52

8 let

Uroš Šerbec: Vedno smo bili čustveni in vedno smo preživeli

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Spodobi se in pravično je, da dobi besedo. Tako ali drugače je Uroš Šerbec v rokometni reprezentanci ali blizu nje skoraj četrt stoletja, od leta 1992. Ozrl se je v njeno preteklost in prihodnost.

V reprezentanci je bil od njene prve tekme do olimpijskih iger leta 2000. Igralec, pozneje strokovni komentator na nacionalni televiziji. Zdaj je Uroš Šerbec pomočnik selektorja Veselina Vujovića. Slovenija ni navdušila na evropskem prvenstvu (EP) na Poljskem. Daleč od tega. Iz sicer zahtevne skupine se ni prebila v nadaljevanje in je zasedla skromno 14. mesto.

Stari znanki z evropskega prvenstva

Še bistveno pomembnejši kot januar pa bodo prihodnji meseci, ko bodo slovenski reprezentanti odločali o svoji vozovnici v olimpijski Rio in na svetovno prvenstvo v Francijo. Kvalifikacije za OI so na sporedu aprila, tekmeci pa so Španija, Švedska in Iran. Napredujeta prvi ekipi.

"S Španci smo pokazali, da se da igrati (ekipi sta na Poljskem remizirali, op. a.). Tudi Švedom lahko pariramo, upam, da se dva poraza na treh tekmah ne bosta poznala na psihi. Ne smemo pozabiti na Iran, ki je zelo dobra reprezentanca. Seveda je oteževalno, da je turnir na Švedskem, doma bi imeli zelo velike možnosti. Vseeno pričakujem da bo vse na korektni ravni, da bo o napredovanju odločala kakovost, ne kaj drugega. Zavedamo pa se, da moramo pokazati veliko več kot na Poljskem," je stvaren Šerbec.

Dva meseca po olimpijskih kvalifikacijah čakata Slovence še bitki za svetovno prvenstvo. Tekmeci so Norvežani, fantje, ki so na evropskem prvenstvu vse šokirali s prebojem v polfinale. Ni pa manjkalo prav veliko, da bi bili celo finalisti.

"Gre za težak žreb, za katerega pa smo krivi sami, saj se nismo uvrstili v nadaljevanje EP. Norvežani so odigrali nekaj odličnih tekem. Gre za mlado, poletno ekipo, željno dokazovanja. Odvisno bo, v kakšnem stanju bomo junija tako mi kot oni. Vmes je še kvalifikacijski turnir za OI. Možnosti so polovične. Pričakujem odkrit boj, prva tekma bo pri nas. Mislim, da je to v redu. Lažje je začeti pred domačim občinstvom in si pridobiti samozavest," nekoliko drugače kot večina strokovnjakov, ki imajo rajši povratno tekmo doma, razmišlja nekdanji reprezentančni kapetan.

Palec gor za obrambo, dol pa za napad

V Vroclavu je prvič sedel na reprezentančni klopi, ne da bi bil igralec. "Vsi smo razočarani, sposobni smo bili doseči več. Splet okoliščin ni šel v naš prid. Ne želim iskati izgovorov, a v naši majhni bazi se pozna vsak igralec. Tik pred prvenstvom sta se poškodovala Klemen Cehte in Jure Dolenec. Bili smo v zelo težki skupini, vse tri ekipe so objektivno igrale boljši rokomet od nas. Nemčija je evropski prvak, Španija v polfinalu, Švedska si je izborila olimpijske kvalifikacije. Stopnjevanja forme na prvenstvu nismo nadgradili, ampak smo šli celo kakšno stopničko nižje. To ni naša realnost, kot ni niti medalja. Pokazali smo napredek v obrambi, v napadu pa smo nazadovali."

Oh, ti Nemci

Vse je bilo na kocki na zadnji tekmi z Nemčijo. Če bi jo Slovenija dobila, bi v nadaljevanje prinesla tri točke, kar bi ji dalo lepe možnosti za polfinale. A poznejša evropska prvakinja je igrala zelo navdahnjeno, Slovenci pa precej neprepoznavno in vsekakor ne na ravni odločilna tekme EP.

"Igra in zgradba nemške ekipe Sloveniji ne ustrezata. To so mladi, dokazovanja željni fantje z zanosom, ki so dobro vodeni. Imajo več kilogramov in centimetrov kot mi. Da, so v podobnem položaju kot mi leta 2012. Za sabo imajo obsežno mašinerijo. Naši fantje igrajo po vsej Evropi. Srečujejo se z reprezentanti iz drugih držav, Francije, Danske, Nemčije, ki pripovedujejo, kaj vse dobijo v reprezentanci. Od dnevnic do opreme in vse logistike. Ne gre za izgovor. Ne sme biti, ampak fantje o tem vseeno razmišljajo," meni Šerbec.

V iskanju razpoloženih

Še vedno je prepričan, da Slovenija lahko poseže po visokih uvrstitvah, tudi po kolajni, če ji bo šlo vse na roko, da bodo vsi igralci prikazali res vse, česar so sposobni. Na Poljskem seveda ni bilo tako. Tudi zaradi tega, ker na igrišču ni bilo izrazitega vodje?

"Ni bilo tistega, na katerem bi slonela igra, iskali smo idealno sedmerico. V obrambi smo jo našli, v napadu ne. Iskali smo strelca od daleč, nismo ga našli. Borut Mačkovšek je vedel, da bo po poškodbi Klemena Cehteta vse na njem. Poskušal je še Vid Kavtičnik. Na pripravah je igra veliko bolj razširjena, precej je bilo menjave mest, prenosa žoge. Na nobeni tekmi nismo našli šestih razpoloženih igralcev. Nismo našli zanesljivosti, zatekali smo se k preverjenim rešitvam, ustavljanju, da ne bi delali napak, ekipe so se postavile na šestmetrsko črto, zato je bilo krožnega napadalca težko najti," analizira nekdanji trener Drave.

"Bilo je veliko zmag in porazov"

Ne glede na to, da je 14. mesto najslabša uvrstitev v zgodovini desetih slovenskih EP, je Vujovićev pomočnik odločen, da je pogled treba usmeriti v prihodnost. "Delati tragedije in katastrofe se mi ne zdi smiselno. Bilo je veliko zmag in porazov. Vedno smo na stvari gledali čustveno in vedno preživeli. Začrtana pot ni slaba. Želja na pripravah je bila zelo pozitivna," je analizo sklenil Šerbec.

Ne spreglejte