Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
31. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Patrik Leban Matic Verdinek Igor Žabič slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca

Sreda, 31. 5. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Rokometna reprezentanca z novo podobo

Sveži rokometni reprezentanti

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
patrik leban reli | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Patrik Leban, Matic Verdinek in Igor Žabič bodo prvikrat sodelovali na pripravah rokometne reprezentance. Kdo so ti fantje in kakšne so njihove odlike?

Novi rokometni reprezentanti. Tokrat bomo njihovo predstavitev obrnili na glavo in začeli z zadnjo črko abecede. Ž kot Žabič, V kot Verdinek in L kot Leban. Krožni napadalec, levo krilo in srednji zunanji, ki bodo prvikrat sodelovali na pripravah reprezentance.

Ta se bo 14. junija pomerila s Švico, 17. junija pa s Portugalsko. Oboje v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2018. Slovenija bolj ali manj nujno potrebuje dve zmagi, da bi si zagotovila napredovanje oziroma o njem odločala sama.

Kdo so novinci v reprezentanci?

Igor Žabič, 24 let, krožni napadalec, 201 cm, Sporting (Portugalska)

Igor Žabič je s portugalskim Sportingom, kjer brani tudi Aljoša Čudič, osvojil pokal challenge. Foto: profil na Instagramu I. Žabiča. | Foto: Igor Žabič je s portugalskim Sportingom, kjer brani tudi Aljoša Čudič, osvojil pokal challenge. Foto: profil na Instagramu I. Žabiča. Otrok Celja, za katerega se zdi, da je v Sloveniji nekoliko pozabljen. Pri pivovarjih je prebil skoraj vso kariero. Pod Vladanom Matićem je z Blažem Blagotinškom in Vidom Potekom sestavljal trojico krožnih napadalcev domače izdelave.

V sezoni 2014/15 je odšel na posojo v Maribor, redno destinacijo Celjanov. Predlansko jesen ga je kariera prvič ponesla v tujino. V poljskem Vroclavu se nista cedila med in mleko. Pozneje se je preselil na Madžarsko k Oroshaziju.

Poleti je podpisal za portugalski Sporting. Tam ima zelo dobro sezono – njegova ekipa je osvojila pokal challenge. Žabič, njegov mlajši brat igra za celjski naraščaj, je na dveh finalnih tekmah dosegel pet golov, skupaj v evropski sezoni pa 32.

Matic Verdinek, 23 let, levo krilo, 188 cm, Maribor Branik

Matic Verdinek (levo) je bil v načrtih za prihodnost tudi pri prejšnjem selektorju Borisu Deniču. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Matic Verdinek (levo) je bil v načrtih za prihodnost tudi pri prejšnjem selektorju Borisu Deniču. Foto: Urban Urbanc/Sportida Tudi on je zrasel v Celju, s katerim se je pred leti razšel in po krajšem premoru podpisal za Maribor. Z njim ima pogodbo še za prihodnjo sezono.

Čeprav je sam (po)trdil, da se zanj zanimata tako njegov matični klub kot Gorenje, trenutno kaže, da bo tudi v prihodnji sezoni nosil vijolični dres.

Veselin Vujović si želi videti, kaj zmore. Tudi v obrambi, saj imajo zaradi fizionomije slovenske igre leva krila v tem segmentu zahtevnejše naloge kot v kateri drugi zasedbi. V letošnji sezoni je na 40 srečanjih povprečno dosegel skoraj štiri gole. Z Mariborom je zaigral tudi v finalu pokala.

Patrik Leban, 27 let, srednji zunanji, 187 cm, Riko Ribnica


Patrik Leban ima zelo zanimiv in predvsem hiter hobi: reli. | Foto: Vid Ponikvar Patrik Leban ima zelo zanimiv in predvsem hiter hobi: reli. Foto: Vid Ponikvar Poleg Nika Henigmana in Jana Grebenca že tretji ribniški mušketir v reprezentanci. Selektor se je z imenom Patrika Lebana v mislih poigraval že pred pripravami na svetovno prvenstvo. A je tedaj dobil prednost David Razgor zaradi več izkušenj z evropske ravni.

Teh si je nekaj v letošnji sezoni nabral tudi bodoči član hrvaškega podprvaka Nexeja in tudi v pokalu EHF potrdil, da slovensko prvenstvo, v katerem je eden od najboljših srednjih zunanjih, nikakor ni zgornja omejitev njegovega delovanja. Na slovenskih igriščih je na 32 tekmah dosegel 155 golov, v Evropi pa na petih 29 zadetkov.

Kdo ve, morda bi Dolenjcem, če se spomladi ne bi poškodoval, v težki skupini uspelo ujeti kakšno točko ali dve. Zanimivost: Primorec, nekdanji član Cola, Ajdovščine, Sežane in Krke, je strasten zaljubljenec v reli. In ne le to, tekmuje celo v državnem prvenstvu, in sicer z legendarnim yugom.
Ne spreglejte