Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
12. 6. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

1

Natisni članek

rokomet Nik Henigman Veselin Vujović Rokometna reprezentanca

Nedelja, 12. 6. 2016, 7.00

6 let, 6 mesecev

REPREZENTANČNI DEBITANT NIK HENIGMAN

Čeprav so mnogi zanj slišali prvič, je imel reprezentančni debi, o kakršnem je le sanjal

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

1

slovenija norveska nik henigman | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Nik kdo?" so se spraševali mnogi, potem ko je v širših rokometnih krogih dokaj anonimni mladenič na svoji prvi reprezentančni tekmi, ki je bila za nameček vse prej kot prijateljska, pokazal hrabro predstavo, zabeljeno s tremi goli.

Ena lastovka ne prinese pomladi, ena tekma ne naredi igralca in odličen debi ne dolgoročnega reprezentanta. A vseeno je bilo v igri Nika Henigmana ob zmagi slovenske reprezentance nad Norveško (24:18) v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo opaziti nekaj, kar daje namig, da bi Slovenija morda le lahko dobila standardnega igralca-strelca na levem zunanjem položaju, kjer v ekipi zija največja vrzel. Predvsem, kar zadeva pridevnik standarden.

Prvič na reprezentančnih pripravah, prvič v ekipi. Za mnoge sta bila obraz in priimek povsem neznana, za nas ne. Navsezadnje je Henigman soustvarjal tretji mesti Ribnice v prvenstvu in pokalu. S tremi goli iz petih poskusov, izsiljenima sedemmetrovko in izključitvijo ter odločnimi posredovanji v obrambi je bil 199 centimetrov visoki levi zunanji igralec prvovrstno presenečenje za Norvežane. Prvikrat je zadel le nekaj sekund za tem, ko je vstopil na igrišče. Pozneje pa dejavno pomagal širiti skandinavsko obrambo.

Krstni reprezentančni zadetek je dosegel le nekaj sekund po vstopu v igro. | Foto: Vid Ponikvar Krstni reprezentančni zadetek je dosegel le nekaj sekund po vstopu v igro. Foto: Vid Ponikvar

Rekel mu je, naj se počuti kot v Ribnici

"Selektor me je pred vstopom sprostil. Rekel mi je, naj se počutim, kot da sem v Ribnici. Da je parket enak, le drugi soigralci. Vesel sem, da sem dobil priložnost," je Vujovićeve motivacijske in pomirjevalne prijeme opisal Henigman. A zanj se, kot je modro dejal eden podrobnih opazovalcev, kariera šele začenja. Tokrat je bil as iz rokava, v prihodnje bodo obrambe in vratarji nanj gotovo bolje pripravljeni.

Z Ribnico ima pogodbo še za dve leti, a ni dvoma, da se bo kmalu začelo ribarjenje z različno velikimi palicami. A še prej se bo 20-letnik podal v boj za še eno vstopnico v zasedbo članske reprezentance. S prikazanim si jo je vsekakor zaslužil.

"Če ponovimo podobno igro tudi na Norveškem, drugo kot zmaga ne pride v poštev," pa Henigman napoveduje za sredino povratno tekmo. Če bodo Slovenci odigrali pametno, jim prvenstvo ne bi smelo pobegniti.

Ne spreglejte