Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
30. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Matic Verdinek Patrik Leban Staš Skube Dean Bombač slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca Veselin Vujović

Torek, 30. 5. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Selektor ima besedo

Veselin Vujović med herojem in pokojnikom

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
veselin vujović vujovic | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Za rokometno reprezentanco, ki brani ugled tretje na svetu, prihajata ključni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2018. To bo gostila Hrvaška, zato je želja po uvrstitvi še potencirana. Selektor Veselin Vujović se srečuje z odpovedmi in zaostruje kriterije telesne pripravljenosti.

"V tekmo z Nemci v polnih Stožicah smo šli preveč sproščeno, s čustvi svetovnega prvenstva, z blagim tonom. Tudi jaz nisem bil na običajni ravni strogosti in napetosti. Nosim velik del krivde.

Prišel sem precej čustveno prazen, nisem dal potrebne moči, čvrstosti in resnosti, češ, saj smo vzeli medaljo, ne morem vselej daviti igralcev, ampak jih kdaj tudi pocrkljati. Pokazalo se je, da ne gre tako," je rokometni selektor Veselin Vujović za uvod pred novinarskimi mikrofoni priznal sokrivdo za poraza proti evropskim prvakom Nemcem v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2018 na Hrvaškem.

Vujoviću počasi začenja zmanjkovati organizatorjev igre, zato je poklical člana Ribnice Patrika Lebana. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Vujoviću počasi začenja zmanjkovati organizatorjev igre, zato je poklical člana Ribnice Patrika Lebana. Foto: Morgan Kristan / Sportida

"V Nemčiji smo igrali malo boljše, a še vedno nismo bili pravi. Po prstih so dobili tako igralci kot jaz. Stisnili bomo pesti, odigrali čvrsto, da bomo zmagovalno odšli na Hrvaško. Ne želim, da nam uspe na podlagi nekaterih drugih rezultatov. Še vedno smo odvisni sami od sebe."

Sama odloča o sebi, a potrebuje zmagi

Slovenija je v dobrem položaju v kvalifikacijski skupini 5, a mora za zanesljivo pot k sosedom - spodletela uvrstitev na tako mamljivo tekmovanje bi bila za tretjo reprezentanco sveta prava polomija - premagati Švico na gostovanju (14. junij) in Portugalsko v Kopru (17. junij).

Po dolgih in napornih sezonah so igralci utrujeni. Za slovensko reprezentanco je bil junijski termin različnih kvalifikacij že večkrat zelo spolzek. Na primer leta 2013, ko je tedaj četrta reprezentanca z zadnjega svetovnega prvenstva izgubila z Belorusi. Vujović je zato zaostril kriterije.

Selektor o novincih

"Mislim, da bi lahko imeli koristi od tega, da je Patrik Leban igral skupaj z Nikom Henigmanom in Janom Grebencem. Zanima me, kaj zmore Matic Verdinek. Po mojih informacijah Igor Žabić v Sportingu igra zelo dobro. Daj Bog, da bi bil na ravni, ki je potrebna za reprezentanco."

Proti Nemcem je Slovenija pokazala, kako se ne igra. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Proti Nemcem je Slovenija pokazala, kako se ne igra. Foto: Morgan Kristan / Sportida Na tnalu izločilnega testa

"Po tekmi z Nemci so dobili igralci program za ohranitev fizične pripravljenosti, ki ga morajo individualno izpolniti. Konec sezone je, nekateri igralci menjajo klube, drugi so sproščeni, razmišljajo o drugih stvareh. Zbor reprezentance je 5. junija, tedaj bo na sporedu le testiranje. Kdor ga ne bo opravil zadovoljivo, bo šel iz reprezentance.

Če bomo fizično dobro pripravljeni in bodo igralci na ravni svoje kakovosti, ne bomo imeli nikakršnih težav. Če pa bomo kot proti Nemcem izgubljali dvoboje in ne bomo delali prekrškov, se nam ne piše dobro. Ne dvomim, da bo dvorana v Kopru polna in da bodo dali vsi vse od sebe, da premagamo Portugalce," opozarja Črnogorec, ki mu je prav s temi Portugalci zmaga ušla na gostovanju.

Slovenija je novembra remizirala. Ne le to, za las se je izognila porazu, potem ko v končnici ni znala zadržati prednosti. Vsaka najmanjša lahkomiselnost bi bila zato lahko boleča zaušnica.

Januarja je bil Vujović slovenski superjunak. Morebitna neuspela uvrstitev na evropsko prvenstvo bi lahko sliko precej spremenila. | Foto: Vid Ponikvar Januarja je bil Vujović slovenski superjunak. Morebitna neuspela uvrstitev na evropsko prvenstvo bi lahko sliko precej spremenila. Foto: Vid Ponikvar

Črno-beli svet

Ob vseh drugih razpletih z izjemo dveh zmag Slovenci ne bi bili več odvisni le od sebe. Posebej pomembno bo pokoriti Portugalce v Kopru, kjer se reprezentanca v polni Bonifiki tradicionalno dobro počuti.

"Če jih v takšnem vzdušju ne moremo premagati, potem si Vujović ne zasluži biti selektor, igralci pa ne reprezentanti. Naj pridejo neki novi. Če se ne bomo uvrstili na evropsko prvenstvo, bom ponudil odstop. A zdaj je o tem absurdno govoriti. Na enem tekmovanju sem heroj, na drugem pa pokojni? Hudičevo težko je biti selektor," je večno črno-belo trenersko usodo obudil Vujović.

Darko Cingesar trenutno za Zagreb ne igra, njegovo zdravstveno stanje pa ni povsem jasno. Gre za enega najpomembnejših igralcev reprezentance. | Foto: Martin Metelko/Sportida Darko Cingesar trenutno za Zagreb ne igra, njegovo zdravstveno stanje pa ni povsem jasno. Gre za enega najpomembnejših igralcev reprezentance. Foto: Martin Metelko/Sportida

Seznam odsotnih in vprašljivih

Reprezentance še zdaleč ni mogel sestaviti po željah. Iz zdravstvenih razlogov sta vprašljiva člana prve postave Matej Gaber in Darko Cingesar, Vid Kavtičnik se bo z rehabilitacije vrnil v prihodnji sezoni, Dean Bombač se je poškodoval na zadnji tekmi, ne bo niti Vida Poteka, Mihe Žvižeja in Staša Skubeta. Razlogi za odsotnosti so različni, odhodov iz reprezentance pa se je v dveh letih, odkar je za krmilom Vujović, nabralo precej.

"Z nobenim igralcem glede odpovedi nimam nobenega slabega priokusa. Vsi imajo splošne človeške ali zdravstvene težave, ki jih je treba spoštovati. Rad bi videl, da bi bil kdo od vas v mojem položaju, ko je treba skrčiti seznam na primer na 16 igralcev. To je izjemno zapleteno in težko. Potem bi jaz vas vprašal, zakaj ste prečrtali to osmerico, ne tiste. Ni lahko. Trudim se, da delo opravljam pošteno. Kako dobro delam? Vsak, ki dela, greši. Nikoli pa namenoma," je odločen Vujović, ki je povabil nekaj novih imen.

Selektor o odsotnih

dean bombač kielce | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Dean Bombač:
"Dean Bombač je bil v najožji konkurenci za sestavo reprezentance. Pogovarjala sva se, po tekmi z Wislo mi je takoj sporočil za poškodbo. To sem sprejel čustveno in težko. Sicer sva ves čas v stiku. Prihaja v Slovenijo, čakajo ga še neki pregledi. Poglejte, morda bo kdo spet rekel, da sem brutalen, ampak …

On ima poškodbo mezinca. Če s trakom poveže mezinec s prstancem, mu še vedno ostajajo štirje prsti. Tisti, ki stisnejo zobe, lahko igrajo za reprezentanco.

To, da je dlančnica zlomljena, ni pomembno. Rokometaši imamo vsi krive prste. Spoštujem tudi to, da igralci ščitijo sebe, zdravje in kariero, a ko se lomiš pri določenih odločitvah, se spomniš, kako se kdo odziva v kateri situaciji."

Opomba: Vujović v času izjave (še) ni vedel, da mora Bombač na operacijo

trening rokometna reprezentanca vojašnica | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Staš Skube:
"Pogovarjal sem se s Stašem Skubetom. Dejal mi je, da se v Nemčiji ni najbolje znašel.

Da je reprezentanca skupina, ki je že uigrana, močna, da se boji, da v njej ne vidi svojega mesta. Misli, da je ta trenutek bolj potreben družini, zaradi česar je odpovedal že priprave na svetovno prvenstvo.

Dogovorila sva se, da tokrat počiva in da je premlad, da bi reprezentanci rekel ne. Evropsko, svetovno prvenstvo, olimpijske igre so velik motivi za vse. S tem se je strinjal in dejal, da je nekaj podobnega tudi sam razmišljal."

miha zvizej žvižej | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Miha Žvižej:
"Računam na Miho Žvižeja. Z njim sem opravil dolge pogovore. On je v težkem in čustvenem trenutku. Ločen je od družine, to je obdobje, ko je lahko s hčerko in ženo.

Po dolgem premisleku se je odločil, da tokrat ne sprejme vabila, kar pa nikakor ne pomeni, da v prihodnje ne bo na voljo, ko ga bom poklical.

Pravi, da je to zanj najtežji trenutek v karieri. Gre za človeški motiv, ki ga spoštujem."

Seznam slovenske reprezentance za tekmi s Švico in Portugalsko:

Vratarji: Urh Kastelic (Pick Szeged), Matevž Skok (Zagreb), Klemen Ferlin (Gorenje Velenje) in Primož Prošt (Göppingen);

Krila: Blaž Janc, Tilen Kodrin (oba Celje Pivovarna Laško), Mario Šoštarič (Pick Szeged), Darko Cingesar (Zagreb), Gašper Marguč (Veszprem) in Matic Verdinek (Maribor Branik);

Zunanji igralci: Marko Bezjak (Magdeburg), Jure Dolenec (Montpellier), Jan Grebenc, Nik Henigman, Patrik Leban (vsi Riko Ribnica), Miha Zarabec, Borut Mačkovšek, Žiga Mlakar (vsi Celje Pivovarna Laško), David Miklavčič (Zagreb) in Nejc Cehte (Gorenje Velenje);

Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Igor Žabič (Sporting)

Rezerve: Saša Barišić (Nexe Našice), Dean Bombač (Kielce), Simon Razgor (Meškov), Gregor Potočnik (Gorenje Velenje), Urban Lesjak (Celje Pivovarna Laško)
Ne spreglejte