Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
3. 5. 2017,
22.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Veselin Vujović Uwe Gensheimer Slovenija Nemčija rokomet Marko Bezjak Primož Prošt Urban Lesjak Blaž Janc Gašper Marguč Miha Zarabec Borut Mačkovšek

Sreda, 3. 5. 2017, 22.34

6 let, 7 mesecev

Po tekmi med Slovenijo in Nemčijo

Veličastno vzdušje v Stožicah in trd pristanek Slovencev #video #foto

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83
Slovenija Nemčija rokomet | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Rokometna reprezentanca je na tretji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2018 prvič izgubila. Pred okrog 10 tisoč gledalci je bila od nje v Stožicah krepko boljša evropska prvakinja Nemčija (23:32). Ekipi se bosta znova srečali že v soboto, in sicer v nemškem mestu Halle.

To ni bil derbi. Prva reprezentanca Evrope in tretja na svetu nista bili enakovredni. Nemci so bili gospodarji Stožic, v katerih se je zbralo okrog 10 tisoč gledalcev, od začetka do konca. Največ so vodili celo za deset golov. Še kako se je poznala odsotnost poškodovanih obrambnih asov Darka Cingesarja in Mateja Gabra, a odpovedali so predvsem njuni namestniki. Slovencem se redko ponudi priložnost igrati pred tako številnim občinstvom, a so jo zapravili.

Pogled iz slovenskega gola: Primož Prošt #video

Nemci so bili boljši v vseh pogledih: hitrejši, agresivnejši in natančnejši, višji in močnejši pa so tako ali tako. A Slovenci niso nudili pravega odpora. Jure Dolenec je dosegel pet golov, Marko Bezjak štiri. Primož Prošt je imel sedem obramb. Za Nemce je bil sijajen Uwe Gensheimer, ki ob 11 golih ni zgrešil strela. Izjemni Andreas Wolff je imel 14 obramb. Evropsko prvenstvo s tem porazom ni vprašljivo. Bržkone bosta odločilni junijski tekmi s Švico in Portugalsko. Predvsem pa se bo treba v soboto zbrati za gostovanje pri Nemcih.

Brez prvega vratarja s svetovnega prvenstva

Že v zadnjih dneh je bilo jasno, da eden najboljših slovenskih obrambnih igralcev Matej Gaber zaradi poškodbe ne bo mogel nastopiti. Selektor Veselin Vujović se je tokrat odločil zunaj ekipe pustiti še Staša Skubeta, Urha Kastelica in Matevža Skoka. Predvsem posaditev zadnjega na tribuno je bilo presenečenje, saj je bil Velenjčan na svetovnem prvenstvu prvi vratar.

V tej vlogi ga je nadomestil povratnik Primož Prošt, poleg njega pa je Vujović začel še s Simonom Razgorjem, Borutom Mačkovškom, Miho Zarabcem, Juretom Dolencem, Gašperjem Margučem in Blažem Blagotinškom. V obrambi sta Dolenca in zarabca sprva menjala David Miklavčič in Nik Henigman.

Pri Slovencih sta manjkala poškodovana Darko Cingesar, še en obrambni mojster, in kapetan številka ena Vid Kavtičnik, pri Nemcih pa obolela Kai Häfner in Steffen Weinhold.

Fotogalerija Matica Klanška Veleja:

Fotogalerija
1 / 37

Spektakularna najava, igra pa pravo nasprotje tega

Začetek tekme se vsekakor ni odvil po slovenskih željah. Kot da bi Vujovićevi ekipi spektakularna predstavitev igralcev v zatemnjenem vzdušju z ognjeno in bobnarsko spremljavo povsem zvezala roke. Predvsem igra v napadu ni bila tekoča, vezana je bila predvsem na akcije posameznikov, temu pa se je pridružila še slaba realizacija s kril.

Vratar Andreas Wolff je blestel v Stožicah. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Vratar Andreas Wolff je blestel v Stožicah. Foto: Morgan Kristan / Sportida
Ob tem sta francoska sodnika sodnika ubrala izjemno nizek kriterij. Do 11. minute sta imeli ekipi tako že štiri izključitve in pet (!) sedemmetrovk. Slovenija ni imela pomoči vratarjev. Potem ko ni šlo Proštu, je Urban Lesjak prvo žogo ustavil v 16. minuti. Kratko zatem smo Andreasu Wolffu našteli že peto obrambo. V slovenskem golu je pristalo praktično vse, kar smo Nemci poslali tja. Temu pa je botroval tudi boren slovenski obrambni učinek, zato so gostje relativno enostavno prihajali do ugodnih položajev za strele.

Ganljivo slovo od Uroša Zormana

Sloveniaj Nemčija Stožice 2017 kvalifikacije za rokometno EP | Foto: Morgan Kristan / Sportida Foto: Morgan Kristan / Sportida
Čeprav ni bil poklican v reprezentanco, je rekorder po reprezentančnih nastopih Uroš Zorman vendarle doživel čustveno slovo. Pred tekmo je iz rok vodstva Rokometne zveze Slovenije dobil šopek rož. Gledalci pa so mu stoje zaploskali in skandirali njegovo ime. Po 18 letih reprezentančne kariere, med katero je osvojil evropsko srebro in bil četrti na svetu.

Tudi dve zaporedni minuti odmora nista pomagali

Vujović je vzel dve minuti odmora v razmiku le štirih minut. Najprej pri zaostanku štirih, nato pa že šestih golov. To pa še ni bilo najgloblje brezno, kamor je Slovenija padla. Nemci, ki so igrali hitro, enostavno in čvrsto – vse te tri odlike si želi tudi Slovenija, a jih ni prikazala -, so trikrat povedli za sedem golov. Tudi tik pred glavnim odmorom, ko je bilo 19:12.

V minutah pred tem se je sicer zdelo, da je prej na klopi sedeči Marko Bezjak ob pomoči Dolenca bolje tkal niti slovenskega napada, a je bilo veselje ob znižanju prednosti kratkotrajno. Tako obramba kot napad sta bila za tekmo takšne ravni pod kritiko.

Nemci so bili boljši v vseh prvinah. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Nemci so bili boljši v vseh prvinah. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Slovenija niti blizu preobrata

Nekaj začetnih minut drugega polčasa je nakazovalo več slovenske energije, nato pa je ekipa spet padla v podpovprečje. Obrambni odpor je bil slab. Žoge so letele iz rok, Wolff je še naprej branil zicerje. A navijači na tribunah se vseeno niso (v)dali, ampak so prijazno pozdravili vsako uspešno potezo, ki jih vsekakor ni bilo na pretek.

Bojevitosti Slovencem ne gre očitati, a napak je bilo preprosto preveč. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bojevitosti Slovencem ne gre očitati, a napak je bilo preprosto preveč. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Vujović je menjal in menjal, igralce in obrambe, a prebujenja slovenske igre ni bilo. Nemci so prek Patricka Wienceka četrt ure pred koncem povedli celo s 27:18. Slovenska želja je sicer obstajala, a vsekakor ni bila skladna z učinkom.

Za veliki finale je nekaj novih bravuroznih obramb prispeval Wolff, Proštovih zelo solidnih sedem v drugem polčasu ni prišlo tako do izraza. Nemška prednost pa je segla celo do desetih golov.

Nasvidenje v soboto

Ekipi se bosta spet srečali že v soboto, in sicer ob 16.00 v Halleju, kjer bo na sporedu povratna tekma. Na drugem srečanju skupine se bosta srečali Portugalska in Švica. Prvo so Slovenci novembra premagali, z drugo pa na gostovanju remizirali. S tema tekmecema se bo Slovenija znova pomerila junija.

Slovenija : Nemčija 23:32 (12:19)

Dvorana Stožice, gledalcev: 10.000, sodnika: Pichon in Reveret (oba Francija).

Slovenija: Prošt (7 obramb), Lesjak (3 obrambe), Blagotinšek 2, Henigman, Marguč 3 (3), Janc 2, Dolenec 5 (3), Poteko 1, Miklavčič, Kodrin 1, Bezjak 4, Grebenc 2, S. Razgor, Zarabec 2, Mačkovšek 1, Mlakar.

Nemčija: Wolff (14 obramb), Heinevetter, Gensheimer 11 (7), Lemke 1, Wiencek 3, Reichmann 2, Wiede, Pekeler 2, Fäth 2, Groetzki 4, Weber 4, Dahmke 2, Ernst, Pieczkowski, Kohlbacher, Drux 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 8 (6), Nemčija 7 (7).

Izključitve: Slovenija 6 minut, Nemčija 8 minut.
Ne spreglejte