Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 5. 2017,
13.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Natisni članek

Borut Pahor Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca Marko Bezjak Vid Kavtičnik Veselin Vujović

Torek, 2. 5. 2017, 13.35

6 let, 6 mesecev

Nagrada za bron s svetovnega prvenstva

Borut Pahor odlikoval slovenske rokometaše z redom za zasluge #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Rokometno SP Slovenija Hrvaška | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenski rokometaši, ki jih v naslednjih dneh čakata dve kvalifikacijski tekmi z Nemčijo za EP 2018, so prejeli odlikovanje red za zasluge, ki ga je izbrancem selektorja selektorja Veselina Vujovića izročil slovenski predsednik Borut Pahor.

Rokometaši so priznanje red za zasluge prejeli na slovesnosti v veliki dvorani predsedniške palače. Predsednik države Borut Pahor jim je red za zasluge podelil za prispevek k uspešnemu razvoju slovenskega skupinskega športa.

Kot so v obrazložitvi nagrade pojasnili v uradu predsednika, je pomlajena slovenska rokometna reprezentanca januarja na svetovnem prvenstvu v Franciji postavila nov mejnik slovenskega skupinskega športa v zgodovini samostojne države.

Pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića, ki se je pri Pahorju "oglasil" že pred kratkim, in kapetana reprezentance Vida Kavtičnika je moštvo na nepozabni tekmi osvojilo prvo slovensko medaljo na svetovnih prvenstvih v skupinskih športih. S svojo igro je očaralo rokometne in športne navdušence, z borbenostjo in zmagovito športno držo osvojilo srca slovenske javnosti, hkrati pa z bronasto medaljo napisalo novo, posebno poglavje v zgodovini slovenskega športa.

Najtrofejnejši slovenski ekipni šport

Slovenski rokometaši so do zdaj sodelovali na trojih olimpijskih igrah, osmih svetovnih prvenstvih in desetih evropskih prvenstvih. Izjemen uspeh moške rokometne reprezentance je bila srebrna medalja na evropskem prvenstvu leta 2004 v Sloveniji.

V zgodovinski spomin Slovencev bo trajno zapisano tudi prvo slovensko odličje za skupinski šport po osamosvojitvi, ki so ga osvojili prav rokometaši na sredozemskih igrah leta 1993. Bili so tudi prvo slovensko športno moštvo, ki se je uvrstilo na olimpijske igre. Rezultat iz Sydneyja 2000, ko so osvojili osmo mesto, so v Riu de Janeiru 2016 še izboljšali in osvojili šesto mesto.

Slovenski rokomet s svojimi dosežki navdušuje tudi v mlajših selekcijah. Z osvojenimi medaljami na svetovnem in evropskem prvenstvu ter olimpijskih festivalih evropske mladine vztrajno dokazuje svojo svetovno konkurenčnost.

Slovence je do brona popeljal selektor Veselin Vujović. | Foto: Vid Ponikvar Slovence je do brona popeljal selektor Veselin Vujović. Foto: Vid Ponikvar

Zmagoviti duh

Teh uspehov seveda ne bi bilo brez dobrega dela široke mreže klubov, ki uspešno popularizirajo rokomet v Sloveniji, tudi med mladimi nadobudneži, ki se bodo po bronasti medalji na svetovnem prvenstvu s toliko večjim navdušenjem mojstrili v rokometnih veščinah. Tako izjemnih rezultatov zagotovo ne bi bilo brez vrhunske športne pripravljenosti rokometašev, morda najpomembnejši pa je zmagoviti duh celotnega moštva, ki si je zastavilo visok cilj, skupaj garalo zanj in se znalo za njegovo uresničitev uigrano boriti do zadnjih atomov moči.



Z izjemnimi dosežki, ki so plod skupne vizije, visoko zastavljenih ciljev, ustreznega vodenja in trdega skupnega dela, so se rokometaši, predstavniki slovenskega skupinskega športa, proslavili tudi kot vzor in navdih za družbo kot celoto, so v utemeljitvi odlikovanja še zapisali.

"Zahvaljujem se predsedniku za to priznanje, za veliko čast. Obljubljam, da bo ekipa na igrišču še vedno lepo zastopala Slovenijo, pa tudi izven igrišča bodo lahko vsi ponosni na nas," je po podelitvi priznanja dejal Marko Bezjak, ki bo na teh tekmah kapetan reprezentance.

Dvakrat z Nemci

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je sicer v teh dneh zbrala v Ljubljani, kjer bo po krajših pripravah opravila še dve kvalifikacijski tekmi z Nemčijo za uvrstitev na evropsko prvenstvo na Hrvaškem 2018. Prva tekma bo v sredo, 3. maja, v Ljubljani, druga v gosteh pa v soboto, 6. maja, v Halleju.

Ne spreglejte