Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 12. 2021,
18.59

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

Natisni članek

Norveška Francija Španija Danska finale SP v rokometu 2021

Nedelja, 19. 12. 2021, 18.59

2 leti, 4 mesece

SP v rokometu za ženske, finale

Norvežanke še četrtič do naslova svetovnih prvakinj!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

SP v rokometu za ženske 2021 - Norvežanke | Norvežanke so svetovne prvakinje! | Foto Guliverimage

Norvežanke so svetovne prvakinje!

Foto: Guliverimage

Norveške rokometašice so letošnje zmagovalke svetovnega prvenstva v Španiji, potem ko so na današnji finalni tekmi v španskem Granollersu premagale Francozinje z 29:22 (12:16). V tekmi za tretje mesto je bila Danska boljša od Španije s 35:28 (16:13).

Norveške rokometašice so velike zmagovalke svetovnega prvenstva na Pirenejskem polotoku. Na finalni tekmi so bile v prvem polčasu v podrejenem položaju, v drugem polčasu pa so varovanke islandskega strokovnjaka na norveški klopi Thorirja Hergeirssona zaigrale naravnost sijajno in Francozinjam odčitale pravo učno uro rokometa ter slavile z 29:22.

Norveška je osvojila četrto zlato kolajno na svetovnih prvenstvih. Najboljša je bila tudi na Norveškem in Danskem 1999, v Braziliji 2011 in na Danskem 2015.

Francozinje so v prvem polčasu imele vse niti igre v svojih rokah. Z obrambo 5-1 so povsem razorožile Norvežanke in si v 26. minuti priigrale prednost šestih golov (14:8), na veliki odmor pa odšle z vodstvom 16:12.

V prvem polčasu "nebogljene" Norvežanke so v začetku drugega pokazale svoje rokometne mišice. Z granitno obrambno in bliskovitimi nasprotnimi napadi so že v uvodnih desetih minutah naredile delni izid 10:3 in v 40. minuti povedle z 22:19.

Stine Bredal Oftedal je zmagi prispevala šest golov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Stine Bredal Oftedal je zmagi prispevala šest golov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Francozinje je preobrat povsem paraliziral, v njihovi igri je curljalo in kapljalo na vse strani, kar so njihove tekmice iz nordijske države znale kaznovati in si deset minut pred koncem priigrale kar šest golov prednosti (26:20).

V končnici tekme so imele vse niti igre v svojih rokah, z "nasmehom na obrazu" so Francozinjam, ki so naskakovale tretjo zmago na svetovnih prvenstvih na Hrvaškem 2003 in v Nemčiji 2017, primazale bolečo zaušnico.

V norveški reprezentanci je bila na finalni tekmi najbolj učinkovita Henny Reistad s šestimi goli, enega manj so dosegle Nora Mork, Stine Bredal Oftedal in Kari Brattset Dale. Izkazala se je tudi vratarka Silje Solberg z 12 obrambami.

V francoski vrsti je igralka Krima Allison Pineau dosegla štiri gole, vse po izvajanju sedemmetrovk. Pauletta Foppa je dosegla tri, še ena igralka Krima Oceane Sercien Ugolin pa je prispevala dva zadetka.

Dankam bron

Mali finale v Španiji se je končal z zmagoslavjem Danske, ki je bila za razred boljša od domače reprezentance. Igralke iz Hamletove dežele so osvojile svojo šesto kolajno na svetovnih prvenstvih in tretjo bronastega leska po zaključnih turnirjih v Avstriji in na Madžarskem 1995 ter v Srbiji 2013, v svojih vitrinah pa imajo tudi zlato odličje iz Nemčije 1997 ter dve srebrni iz Romunije 1962 in Norveške 1993.

Danke so si temelje za zmago postavile v drugi polovici prvega polčasa, ko so pri izidu 10:10 naredile delni izid 4:0 in povedle s 14:10. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Danke so si temelje za zmago postavile v drugi polovici prvega polčasa, ko so pri izidu 10:10 naredile delni izid 4:0 in povedle s 14:10. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Osmoljenka današnje tekme za tretje mesto ostaja pri dveh odličjih na svetovnih prvenstvih. Španija je pred dvema letoma na Japonskem osvojila srebrno, v Braziliji 2011 pa bronasto kolajno.

Danke so si temelje za zmago postavile v drugi polovici prvega polčasa, ko so pri izidu 10:10 naredile delni izid 4:0 in povedle s 14:10. V začetku drugega polčasa so zaigrale še bolj udarno. V 45. minuti je njihova prednost znašala že sedem golov (25:18), tega velikega kapitala pa v zadnjih petnajstih minutah niso zapravile.

V danski reprezentanci je bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Louise Burgaard s sedmimi, v španski pa Carmen Martin s šestimi goli.

SP v rokometu za ženske, finale:

Francija : Norveška 22:29 (16:12)
Pineau 4, Foppa 3; Reistad 6, Mork, Bredal Oftedal in Brattset Dale po 5

Tekma za tretje mesto:

Danska : Španija 35:28 (16:13)
Burgaard 7, Hansen in Jorgensen po 6; Martin 6, Campos 5, Barbosa 4

Preberite še:

Rokometno SP: Francija - Danska
Sportal Za naslov svetovnih prvakinj Francozinje in Norvežanke
Norveška rokomet, Nora Mork
Sportal Znani še drugi dve polfinalistki

 

 

Ne spreglejte