Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
7. 3. 2014,
13.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rokomet na mivki državno prvenstvo Rokometna zveza Slovenije

Petek, 7. 3. 2014, 13.40

8 let

Rokomet na mivki dobiva državno prvenstvo in reprezentanco

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Šport, ki je nekakšna poletna izpeljanka rokometa, je tudi v Sloveniji (končno) dobil uradne okvirje.

Velikokrat z veseljem (ali pa tudi kančkom zavisti) pogledamo čez planke, onstran meja, k sosedom. Dajmo še tokrat. Hrvaška reprezentanca je svetovni prvak v rokometu na mivki. In ne le to, naslov je osvojila trikrat zapored, zadnjič lani julija na Danskem. Pri nas pa je (bil) ta šport kljub nekaterim velikim zanesenjakom, ki so se v tujini tudi izobraževali za trenerje, nekako v senci, skorajda v ilegali, z občasnim prirejanjem turnirjev.

Pred dnevi pa je ta šport, ki lahko tako za igralce kot navijače predstavlja dobrodošlo tržno nišo v poletnem mrtvilu, blagoslovila tudi Rokometna zveza Slovenije (RZS). Ne povsem brez skeptičnosti, a vseeno je njeno predsedstvo prepričljivo potrdilo, da bo Slovenija že to poletje imela državno prvenstvo v rokometu na mivki in da bo pozneje osnovala tudi reprezentanco. Prvenstvo bo potekalo v obliki dveh kvalifikacijskih turnirjev z največ 12 ekipami. Odigrana bosta v Ajdovščini in Čatežu ob Savi. Tam bo tudi finalni turnir, ki bo dal prve uradne slovenske državne prvake.

"S podporo RZS bo rokomet na mivki vsekakor stopil na višjo organizacijsko raven, bolje bomo lahko predajali informacije. Zadali smo si dolgoročni načrt, da bomo tudi pri nas ta šport in reprezentanco dvignili na svetovno raven," smele načrte razkriva Marin Šebalj, eden od iniciativne skupine, ki je prevzela vlogo nekakšne lokomotive tega športa na Slovenskem. Ocenjuje, da je pri nas kakšnih 200 potencialnih rokometašev na mivki.

Ekspanzijo zanimanja za rokomet na mivki bi lahko sprožil tudi večji dogodek, revijalna tekma v središču katerega od večjih mest, kar pa je povezano tudi z obsežnejšim vložkom. A z nekaj dobre volje in poslovnega interesa bi bilo takšno prireditev vseeno verjetno mogoče izpeljati.

"V Sloveniji imamo ogromno prostora, da bi bili lahko uspešni tudi na tem področju. Imamo pogoje, navsezadnje obalo, ugodno podnebje. Zlasti na Primorskem bi lahko igrali in vadili od maja do septembra. Predvsem pa rokomet na mivki vidim kot zelo dobro dopolnitev dvoranskega. Mivka je naravna podlaga, sklepi se krepijo, ni vodenja, veliko je gibanja. Mnogo je tudi igre štiri na tri, zato se lahko izboljšuje tako obramba z igralcem manj kot napad z igralcem več," je o večplastnih pozitivnih učinkih tega športa prepričan trener Marko Čenčič iz Ajdovščine, kjer kot pomembno središče deluje rokometni klub Mivka.

Ne spreglejte