Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 1. 2020,
21.45

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

Natisni članek

Darko Cingesar Borut Mačkovšek slovenska rokometna reprezentanca Ljubomir Vranješ

Petek, 3. 1. 2020, 21.45

4 leta, 3 mesece

Prijateljska tekma

Ljubomir Vranješ je svojo zgodbo na klopi Slovenije začel z zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02
Ljubomir Vranješ | Ljubomir Vranješ je svojo zgodbo v vlogi selektorja slovenske rokometne reprezentance začel z zmago. | Foto Grega Valančič/Sportida

Ljubomir Vranješ je svojo zgodbo v vlogi selektorja slovenske rokometne reprezentance začel z zmago.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska moška rokometna je na današnji pripravljalni tekmi v Slovenj Gradcu premagala Severno Makedonijo s 33:28 (19:12). Slovenija se bo v soboto v Trbovljah v okviru priprav za nastop na evropskem prvenstvu pomerila s Črno goro. To je bila prva tekma Slovencev pod vodstvom novega selektorja Ljubomirja Vranješa.

Slovenska reprezentanca je uspešno prestala prvi preizkus pred evropskim prvenstvom, prvega pod vodstvom novega selektorja Ljubomirja Vranješa. V Slovenj Gradcu je navdušila nabito polne tribune rokometnih navdušencev in Severno Makedonijo odpravila s 33:28.

Izmed preostale dvajseterice kandidatov za nastop na Euru je Slovenija proti tekmecem iz nekdanje skupne države nastopila brez nekaterih pomembnih členov - selektor je izven ekipe pustil Miho Zarabca, Jureta Dolenca, Klemna Ferlina in Blaža Janca -, a kljub temu brez večjih težav dobila obračun.

Do 18. minute (8:7) so se slovenskim fantom še nekoliko poznale posledice napornih treningov v Zrečah, nato pa so prestavili dve prestavi višje. Po zaslugi hitre igre so do sredine 26. minute pripravili delni niz 7:1, po katerem so proti Severni Makedoniji povedli že s sedmimi zadetki naskoka (15:8).

Najboljši strelec Slovenije je bil Darko Cingesar. | Foto: Vid Ponikvar Najboljši strelec Slovenije je bil Darko Cingesar. Foto: Vid Ponikvar

Lepe prednosti Slovenci nato do konca niso izpustili iz rok, obenem pa tekmecem niso dali najmanjše možnosti za preobrat. Za največ so povedli v 41. minuti, ko je Mario Šoštarič zabil za 26:17. Za tem je Vranješ v igro poslal tudi najmlajšega člana reprezentance. Dvajsetletni debitant Kristjan Horžen se je za izkazano zaupanje oddolžil z dvema goloma.

V slovenski izbrani vrsti je bil sicer na koncu s petimi zadetki najuspešnejši Darko Cingesar, po štiri so dodali Nik Henigman, Gašper Marguč in Borut Mačkovšek. Na drugi strani je sedem golov prispeval Dejan Manaskov.

Do odhoda na evropsko prvenstvo - Slovenija bo tja odpotovala v sredo popoldne - bo Vranješ s seznama prečrtal še štiri imena. Že to soboto njegove izbrance čaka še drugi pripravljalni preizkus. V Trbovljah se bodo ob 17. uri pomerili s Črno goro.

"Odigrali smo korektno tekmo, vseskozi smo imeli nadzor nad tekmeci. Pozna se, da se pri nekaterih stvareh še lovimo. Čaka nas še tekma s Črnogorci, nekaj treningov in podrobnosti še lahko izpilimo, da bomo pripravljeni za evropsko prvenstvo. Naši cilji so še višji od makedonskih, zato smo hoteli pokazati, da smo boljša ekipa. Hočemo tekmovati z najboljšimi in verjamem, da imamo na Švedskem realne možnosti za odmeven izid," je po današnji tekmi na Koroškem dejal krilni igralec Gašper Marguč.

Kaj so povedali po tekmi?

Kristjan Horžen | Foto: IHF.com Kristjan Horžen Foto: IHF.com Ljubomir Vranješ, selektor Slovenije: "Po dobrem dopoldanskem treningu smo prikazali še dobro igro. Zadovoljen sem z nekaterimi stvarmi, ki so jih prikazali naši fantje. To je v tem trenutku najbolj pomembno. Proti koncu smo sicer nekoliko popustili, padla je raven osredotočenosti, a to je za ta del priprav povsem običajno. Priložnost za igro so dobili vsi moji igralci."

Darko Cingesar, slovenski reprezentant: "Pred tekmo je bila večina dogovorov posvečena obrambi, saj smo na treningih na njej najbolj delali. Morda smo v napadu nekatere stvari še skrili, a tudi tu dobro izpeljali dogovorjeno. V drugem polčasu je morda raven naše igre nekoliko padla, a nič ne de. Lahko smo zadovoljni!"

Kristjan Horžen, slovenski reprezentant: "Cilj na dosedanji športni poti je bil, da nekoč zaigram za člansko reprezentanco. Izjemno sem vesel, da se je to tudi zgodilo ter da sem dosegel tudi prva zadetka. Proti Severni Makedoniji smo prikazali dobro igro in kako se bori za slovenski grb. Kljub temu je prostora za napredek še precej."

Slovenija : Severna Makedonija 33:28 (19:12)

Športna dvorana, gledalcev 1100, sodnika Sok in Lah (oba Slovenija).

Slovenija: Lesjak, Kastelic, Blagotinšek 3, Henigman 4, Marguč 4, Kavtičnik 1, Cingesar 5, Cehte 2, Kodrin 1, Šoštarić 2, Horžen 2, Žabić 2, Ovniček 2, Bombač 1, Mačkovšek 4, Mlakar.
Severna Makedonija; S. Makedonija: Ristovski, Mitrevski, Tomovski, D. Manaskov 8, Velkovski 1, Stoilov 4, K. Lazarov, Taleski 4, V. Markoski, N. Markoski, Kuzmanovski 3, Kosteski, Tankoski 2, Georgievski, Krstevski, Popovski, Peševski 2, Mađovski 2, Serafimov 2, Miševski.
Ljubomir Vranješ
Sportal Vranješ: Potrebujem igralca, kakršen je Kavtičnik #video
top10
Sportal Od prve in zadnje mineva že 16 let
Slovenska rokometna reprezentanca
Sportal V Zreče prispeli tudi Bombač, Cehte, Lesjak, Kastelic in Zarabec
Blaž Janc
Sportal Pred mesecem dni izpolnil otroško željo, zdaj bije bitko s časom
Ljubomir Vranješ
Sportal Vranješ črtal četverico: Čaka nas še kar nekaj dela
Jure Dolenec
Sportal Slovenski ostrostrelec z menjavo selektorja dobil dodaten zagon
Ljubomir Vranješ
Sportal Vranješ po prihodu v Slovenijo: Nekaj stvari bom zagotovo spremenil #video
Ne spreglejte