Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
26. 1. 2017,
16.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

1

Natisni članek

Blaž Janc Gašper Marguč Miha Zarabec Veselin Vujović Francija svetovno prvenstvo Pariz Slovenska rokometna reprezentanca

Četrtek, 26. 1. 2017, 16.45

6 let, 7 mesecev

Slovenija v očeh Francozov

Legendarni Francoz navdušen nad lepoto slovenske igre

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

1

Jackson Richardson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Čeprav se je Francija pred začetkom SP 2017 dvakrat pomerila s slovensko rokometno reprezentanco, Vujovićeva četa v določeni meri še vedno velja za neznanko. Na dan tekme je bilo v francoskih medijih zaslediti veliko lepega o slovenskem rokometu.

Francoska rokometna javnost je trdno prepričana v zmago galskih petelinov nad Slovenijo. Vse drugega kot nastop v nedeljskem finalu bi bil ocenjen kot velik neuspeh. Francozi ocenjujejo, da so tradicija, izkušnje in sloves na njihovi strani. Slovensko reprezentanco so deloma spoznali pred začetkom prvenstva, ko sta se ekipi pomerili na prijateljskih tekmah v  Toulousu in Montpellieru.

Vodilna vloga Zarabca 

Miha Zarabec ni nastopil na drugi letošnji prijateljski tekmi s Francijo, na kateri je Slovenija utrpela visok poraz. | Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Miha Zarabec ni nastopil na drugi letošnji prijateljski tekmi s Francijo, na kateri je Slovenija utrpela visok poraz. Foto: Vincent Michel/francehandball2017.com Francija, branilka svetovnega naslova, je dobila obe (+2 in +7), a so slovenski reprezentanti pustili dober vtis. "Na drugi tekmi je bila višja razlika v korist Francije samo zato, ker ni igral Miha Zarabec," so zapisali na športnem portalu 20minutes in dodali razmišljanje selektorja Didierja Dinarta, ki je Zarabca označil za kreativnega vodjo slovenske igre.

Opozoril je tudi na najboljšega slovenskega strelca na SP v Franciji, krilnega igralca Gašperja Marguča. Toliko zadetkov (31), kot jih je dosegel član Veszprema, ni dal nihče izmed Francozov. Poleg Zarabca in Marguča si je pohvalo prislužil še mladi Blaž Janc.

Zaradi Slovencev je rokomet lepši

Slovenska igra, ki jo neguje Veselin Vujović, je navdušila številne francoske strokovnjake. Prepričani so, da galski petelini ne smejo podcenjevati Slovenije, hkrati pa sporočajo, da na rokometnih igriščih že lep čas niso spremljali tako lepe igre.

Richardson si je slačilnico galskih petelinov delil tudi z Nikolo Karabatićem, ki bo skušal danes preskočiti slovensko oviro. | Foto: Reuters Richardson si je slačilnico galskih petelinov delil tudi z Nikolo Karabatićem, ki bo skušal danes preskočiti slovensko oviro. Foto: Reuters

"Zaradi Slovencev je rokomet lepši, preprostejši. Njihova igra me spominja na igro Hrvaške, ko je osvajala največje lovorike," je dejal nekdanji francoski rokometni zvezdnik Jackson Richardson in pojasnil, da je navdušen nad tekočo igro. ''Ne igrajo vedno na moč, ampak veliko improvizirajo,'' je dodal.

Vedno boljši na velikih tekmovanjih

Jackson Richardson se je rodil pred 47 leti na otoku Reunion v Indijskem morju. S Francozi je osvojil dva naslova svetovnih prvakov (v letih 1995 in 2001). | Foto: Reuters Jackson Richardson se je rodil pred 47 leti na otoku Reunion v Indijskem morju. S Francozi je osvojil dva naslova svetovnih prvakov (v letih 1995 in 2001). Foto: Reuters Francozi spoštujejo slovenski rokomet. Tudi zato, ker ima kar nekaj igralcev, ki na tem prvenstvu branijo slovenske barve, izkušnje z nastopanjem v francoskem prvenstvu (Borut Mačkovšek, Matej Gaber, Jure Dolenec in Vid Kavtičnik).

Poudarjajo tudi, da ima selektor slovenske izbrane vrste rokomet v malem prstu. Črnogorca so leta 1988, ko je Mednarodna rokometna zveza (IHF) začela podeljevati nagrado za rokometaša leta, izbrali za najboljšega na svetu. Odkar je prevzel Slovenijo, ta napreduje na velikih tekmovanjih.

Na evropskem prvenstvu na Poljskem (2016) je po smoli z žrebom izpadla po skupinskem delu, na olimpijskih igrah v Braziliji (2016) se je uvrstila v četrtfinale, letos pa je v Franciji stopila še korak dlje. Mnogo francoskih strokovnjakov je zato prepričanih, da se takšne reprezentance, ki napreduje iz turnirja v turnir, nikakor ne sme podcenjevati.

Polfinalni spektakel med Francijo in Slovenijo se bo v Parizu začel ob 21. uri.

Ne spreglejte