Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
26. 1. 2017,
10.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

2

Natisni članek

Slovenska rokometna reprezentanca Francija Veselin Vujović Nikola Karabatić Vid Kavtičnik Gašper Marguč infografika

Četrtek, 26. 1. 2017, 10.55

6 let, 7 mesecev

Statistični prerez: Francija vs. Slovenija (infografika)

Statistika ne najde slabe besede za Francijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

2

vujović vujovic slovenija rusija rokometna reprezentanca | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovensko rokometno reprezentanco čaka izziv, ki bi jo lahko popeljal v sedma nebesa. Če bo sredi Pariza v polfinalu presenetila prvega favorita svetovnega prvenstva, izbrano vrsto Francije, si bo prvič v zgodovini zagotovila nastop v velikem finalu. Vujovićevo četo lahko sodeč po statistiki v finale popelje le čudež.

Statistika pred tekmo vseh tekem, največjim dvobojem, s katerim ima opravka Slovenija pod vodstvom Veselina Vujovića, ni naklonjena rokometašem s sončne strani Alp. Skoraj je ni rubrike, ki ne bi odločno kazala v prid Francozov, velikih favoritov za osvojitev svetovnega naslova.

Galski petelini letos pred domačim občinstvom še niso izgubili. Pred svetovnim prvenstvom so že okusili moč Slovenije. Premagali so jo na dveh prijateljskih tekmah, danes pa se bodo z njo pomerili na tekmi, ki prinaša izjemen vložek.

Galski petelini najraje streljajo od blizu

Obračun reprezentanc, ki računata na podobno visoke in težke igralce, se bo v sloviti dvorani Bercy začel ob 21. uri. Francoski rokometni velemojstri, navajeni osvajanja lovorik na največjih tekmovanjih, so starejši in bolj izkušeni.

 

Na tem prvenstvu so dosegli več zadetkov od Slovenije (218:215), jih prejeli manj (167:192), v napadu pa so veliko bolj kot Slovenci nevarni s črte šestih metrov.

Z neposredne bližine dosežejo kar 37 zadetkov vseh zadetkov, Slovenija pa "le" slabo četrtino) Za razliko od rokometašev, ponosnim na državni grb s podobo Triglava, ki krasi njihov dres, so manj dejavni s krilnih položajev in protinapadov.

Katero mesto bo osvojila Slovenija na SP v Franciji?

  • 1.
    36,41 %
    457 glasov
  • 2.
    4,86 %
    61 glasov
  • 3.
    42,63 %
    535 glasov
  • 4.
    16,10 %
    202 glasov
Oddanih 1255 glasov

Francozi velemojstri v kraji žog

Gašper Marguč je prvi strelec Slovenije na tem prvenstvu. | Foto: Sportida Gašper Marguč je prvi strelec Slovenije na tem prvenstvu. Foto: Sportida Statistični rubriki, ki predstavljata veliko opozorilo najboljšim rokometašev, kar jih po mnenju selektorja Vujovića v tem trenutku premore Slovenija, so podaje in ukradene žoge. Francozi so v njih občutno boljši od Slovencev. Žoge na tem prvenstvu, kjer imajo prednost domačega igrišča, kradejo kot srake. Na sedmih tekmah so si jih prisvojili že 37, Slovencem pa je omenjeni podvig uspel le 13-krat.

Ekipi nimata strelca, ki bi močno izstopal. Zadetke praviloma dosega veliko število igralcev. Edini, ki je na tem prvenstvu že presegel mejo 30 zadetkov, je slovenski krilni igralec Gašper Marguč (31). Pri galskih petelinih je najbolj nevaren Kentin Mahe (28), ki je polovico svojih zadetkov dosegel s sedmih metrov.

Pred tekmo med Francijo in Slovenijo:

Velika prijatelja, danes sovražnika

Nikola Karabatić je bil s Francijo že evropski, svetovni in olimpijski prvak. | Foto: Reuters Nikola Karabatić je bil s Francijo že evropski, svetovni in olimpijski prvak. Foto: Reuters Kapetana Nikola Karabatić in Vid Kavtičnik, velika prijatelja in nekdanja klubska soigralca, sta jih dosegla enako število (22). Karabatić, ki na tem prvenstvu pogreša mlajšega brata Luko Karabatića (poškodba), je izvrsten podajalec. Sin Hrvata in Srbkinje, rojen pred 32 leti v Nišu, je soigralce razveselil že s 36 podajami. Ogromno jih je zbral tudi 37-letni ostrostrelec Daniel Narcisse (27), še eden predstavnik zlate generacije francoskega rokometa.

Najbolj natančen francoski strelec je Ludovic Fabregas, ki je na tem prvenstvu skoraj nezgrešljiv, saj je v polno pretopil kar 25 od 27 strelov. Pri Slovencih se lahko z najvišjim odstotkom učinkovitosti pohvalita Darko Cingesar (17 od 21) in Blaž Janc (25 od 31).

Zid na francoskih vratih

Velik izziv čaka slovenske rokometne vratarje. V četrtfinalu sta Matevž Skok in Urban Lesjak povsem zasenčila bosanskega Srba s katarskim potnim listom Danijela Šarića, tokrat pa bosta imela opravka s še bolj vročima stanovskima kolegoma.

Slovenci se bodo zvečer pomerili s prvim favoritom za osvojitev naslova svetovnega prvaka. | Foto: Reuters Slovenci se bodo zvečer pomerili s prvim favoritom za osvojitev naslova svetovnega prvaka. Foto: Reuters

Na vratih Francije največ časa prebije 40-letni Thierry Omeyer, ki ga krasi podobna uspešnost kot Skoka, s še boljšo statistiko pa pleni pozornost njegov rojak Gerard Vincent. Ubranil je kar 39 odstotkov vseh strelov! Kako se bo izkazal proti slovenskim strelcem? To bomo izvedeli po 21. uri, ko se bosta v nabito polnem Bercyju pred 15 tisoč gledalci pomerila stara znanca ...

Ne spreglejte