Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
25. 1. 2017,
12.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

svetovno prvenstvo rokomet Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca

Sreda, 25. 1. 2017, 12.04

6 let, 6 mesecev

Slovenci med najboljšo četverico na svetu

Trojček slovenskih polfinalov

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Rokometna reprezentanca se je z zmago nad Katarjem na svetovnem prvenstvu v Franciji uvrstila v svoj tretji polfinale velikih turnirjev, med katere štejemo evropska in svetovna prvenstva ter olimpijske igre. Katera sta bila predhodnika tokratnega uspeha?

pasica pariz | Foto:

Tone Tiselj je leta 2004 reprezentanco prevzel kot trener Krima. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tone Tiselj je leta 2004 reprezentanco prevzel kot trener Krima. Foto: Guliverimage/Getty Images Srebrni lesk domačega prvenstva

Prvič so se Slovenci v polfinalne boje zavihteli leta 2004 na domačem evropskem prvenstvu. Tam se niso ustavili, ampak so premagali Hrvate, v finalu pa klonili pred Nemci.

To je bila prva slovenska kolajna na evropskih ali svetovnih prvenstvih v ekipnih športih. Slovenija je pod vodstvom iz Krima posojenega trenerja Toneta Tislja premagala Islandijo, Češko, Srbijo in Črno goro, Francijo in Hrvaško. Remizirala je z Madžarsko in dvakrat izgubila z Nemčijo.

Predtekmovanje je bilo v Celju, izločilni boji pa v ljubljanskem Tivoliju. Tedaj 19-letni Vid Kavtičnik je bil izbran za najboljše desno krilo prvenstva.

Za nadaljevanje pravljičnega leta so dobra dva meseca pozneje poskrbeli še celjski rokometaši, ki so osvojili naslov evropskega klubskega prvaka.

Kdo je igral za Slovenijo na EP 2004?

Ognjen Backovič, Branko Bedekovič, Boštjan Ficko, Zoran Jovičič, Andrej Kastelic, Vid Kavtičnik, Beno Lapajne, Zoran Lubej, Aleš Pajovič, Dušan Podpečan, Roman Pungartnik, Ivan Simonovič, Gorazd Škof, Tomaž Tomšič, Renato Vugrinec in Uroš Zorman. Selektor: Tone Tiselj

Po prvi uvrstitvi v polfinale so Slovence preplavila čustva. | Foto: Sportida Po prvi uvrstitvi v polfinale so Slovence preplavila čustva. Foto: Sportida Lesena kolajna pred štirimi leti

Do naslednje bitke za kolajne je Slovenija čakala devet let. Zgodila se je na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti. Ekipa, ki jo je vodil Boris Denič, je odlično odigrala skupinski del. Premagala je Savdsko Arabijo, Južno Korejo, Poljsko, Belorusijo in Srbijo. V osmini finala je tako dobila za nasprotnika četrto ekipo iz druge skupine, Egipt.

Zmaga z 31:26 je Slovence popeljala v prvi četrtfinale svetovnih prvenstev. Tam so jih čakali fizično dominantni Rusi, ki se niso znali prilagoditi sodniškemu kriteriju. Slovenci so za zanesljivo igro v končnici zgrabili zmago in se zavihteli v polfinale. Tam so bili premočni poznejši prvaki Španci.

Za tekmo za bron s Hrvaško seveda ni zmanjkalo motiva, moči pač. Razočaranje je bilo sprva očitno, a pogled z razdalje pove, da je bila "lesena" medalja lep uspeh. Res pa je, da (navidezna) bližina prvih treh mest vselej povzroči dodatne skomine po njih.

Kdo je igral za Slovenijo na SP 2013?

Marko Bezjak, Nenad Bilbija, Uroš Bundalo, Jure Dobelšek, Jure Dolenec, Matej Gaber, Dragan Gajić, Vid Kavtičnik, Borut Mačkovšek, Gašper Marguč, Primož Prošt, Peter Pucelj, Sebastian Skube Sebastian, Škof Gorazd, Uroš Zorman, Luka Žvižej in Miha Žvižej. Selektor: Boris Denič 
Ne spreglejte