Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
3. 8. 2015,
11.18

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Laszlo Nagy Veszprem rokomet Rogla

Ponedeljek, 3. 8. 2015, 11.18

4 leta, 11 mesecev

Laszlo Nagy košarkarski karieri je rekel ne in postal rokometna legenda

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
To je zgodba o Madžaru Laszlu Nagyu, velikanu po postavi in rokometni karieri.

So trenutki, ko se zdi, da je na rokometnem odru že celo večnost. Eden od razlogov za to je gotovo ta, da se je Madžar Laszlo Nagy na veliko sceno podal že kot najstnik. Legendarni Valero Rivera je na prelomu tisočletja tedanjega rokometaša Picka povabil v Barcelono, kar je bila ena najbolj smelih prestopnih potez v zadnjih letih Riverove kariere pri slovitem klubu.

Kar 209 centimetrov visokemu Nagyu, ki je do 16. leta vzporedno igral tudi košarko, ki je bila družinski šport številka ena, in celo zavrnil ameriško vabilo med profesionalce. Sprva je na teden opravljal štiri košarkarske treninge in enega rokometnega, nato se je razmerje vse bolj prevešalo v korist manjše žoge. Pravi, da odločitve za rokomet ne obžaluje. Tri sezone je igral za Pick, nato pa je prišel veliki Barcelonin izziv.

Najstnik dva tisoč kilometrov od doma, v klubu, ki je več kot le klub, v neznani kulturi in z jezikom, ki ga ne pozna. In to še ni vse. "Moral sem zamenjati Inakija Urdargarina, člana španske kraljeve družine, ne le odličnega rokometaša. Šlo je za pritisk, a tudi velik izziv. A zelo sem si želel postati eden od igralcev, ki pišejo zgodovino tako slovitega kluba, pri tem pa so pomagali vsi okrog mene," se je spomnil tistega obdobja ob našem obisku na Rogli, kjer so bili rokometaši Veszprema na pripravah.

Prepričal ga je Veszpremov projekt

V domovino - a ne v Pick, temveč Veszprem - se je vrnil pred tremi leti, skupaj s svojim nekdanjim soigralcem pri Barceloni Antioniem Ortego, ki je sedel na klop 23-kratnega madžarskega prvaka in ga odtlej popeljal na dva zaključna turnirja in lani v finale lige prvakov.

Ambicije, izkušnje, kakovost in kupna moč so vsekakor Veszpremovi aduti, okrepitve so z najvišje ravni. Temu pa sledijo tudi rezultati. Le ena stopnička je višja od finala …

"Napredujemo, to je najpomembnejše. Čaka nas izjemno zahtevna sezona, saj se je liga prvakov spremenila in je na sporedu več težkih tekem. Mislim, da bomo izgubili več tekem kot le tri, kolikor smo jih lani," pravi madžarska rokometna ikona.

Najbrž ni treba posebej naglaševati, da je njegova ekipa osvojila vse tri madžarske lovorike, ob tem pa premočno tudi ligo Seha. Vendar …

"Še zdaleč pa ne mislim, da bo naša ekipa slabša. Osredotočiti se moramo nase, na svoje naloge in verjeti vase. Imamo zelo dober trenerski štab, ki nas bo na vse to pripravil."

V dobrodošlo pomoč bosta tudi islandski reprezentant Aron Palmarsson in nekdanji pivovar Ivan Slišković, ki sta poleti oziroma že spomladi uradno postala člana Veszprema, ki ima tudi sicer močan celjski pridih. V dvorani, ki je kopija Zlatoroga, namreč igra kar šest nekdanjih članov slovenskih prvakov.

Neločljiva s Celjem

Veszpremu bo v novozasnovani ligi prvakov znova delalo družbo Celje, in to že četrtič zapored. Nekajkrat so bili pivovarji peklensko blizu temu, da bi velikim favoritom odščipnili vsaj kakšno točko.

"Očitno Celje in Veszprem vseskozi korakata skupaj (smeh). Celjani imajo zelo dobro moštvo. Vedno je v Zlatorogu izjemno težko igrati, v pretekli sezoni smo imeli srečo, da smo zmagali," priznava Nagy, ki je pri 34 letih hočeš nočeš dobil oznako veteran, čeprav ob njegovem imenu zaradi energije, ki jo izžareva, ta zveni kanček nenavadno, tuje.

Pred koncem kariere vsekakor želi osvojenima ligama prvakov z Barcelono dodati še evropsko krono z Veszpremom. Velike načrte pa ima tudi z reprezentanco, v katero se je vrnil pred nekaj leti. V Katarju Madžari niso zaigrali, kar je zakrivila prav Slovenija. A te teme tokrat nismo načeli. Morda kdaj drugič …

Ne spreglejte