Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
1. 2. 2015,
19.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rokomet Francija Katar svetovno prvenstvo

Nedelja, 1. 2. 2015, 19.44

7 let, 12 mesecev

Kljub katarskim grožnjam Francija vendarle petič svetovni prvak

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoska rokometna reprezentanca se je petič v svoji zgodovini okronala z naslovom svetovnega prvaka. V Dohi je s 25:22 (14:11) premagala gostitelja Katar.

Francozi so drugič izvedli trojčka, torej osvojili evropsko in svetovno prvenstvo ter olimpijske igre. Do svetovnega naslova so prispeli brez poraza, z le enim remijem, v četrtfinalu pa so izločili tudi Slovenijo. V finalu se je Katar, ki je postal prva neevropska reprezentanca v finalu svetovnih prvenstev, upiral bistveno bolj trdoživo, kot je marsikdo pričakoval in Francozom dovolil le 25 golov.

Francoski zvezdniki so se, čeprav so v prvem polčasu povedli že za pet golov, morali za zmago pošteno potruditi, saj je imel Katar še v končnici, v 57. minuti, priložnost, da ujame priključek, a je zapravil dva napada, Francozi pa so izvedli povračilne ukrepe v obliki gola na drugi strani. Ne glede na domače tekmovanje je finale, še posebej v takšni podobi, zgodovinski uspeh.

Katar je namreč pred tem najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih dosegel s 16. mestom. V polfinalu je izločil Poljsko, v četrtfinalu Nemčijo in v osmini finala Avstrijo. V skupini A je za dva gola premagal tudi Slovenijo, kar je bil zanj prvi skalp evropske reprezentance.

Po nakupih

Za domače prvenstvo je ekipo bistveno okrepil z nekaterimi naturaliziranimi rokometaši. Najbolj zveneča imena so Danijel Šarić, Žarko Marković, Bertrand Roine in Rafael Capote ter za trenerja pripeljal zdaj že nekdanjega svetovnega prvaka Valera Rivero. Ta se je reprezentanci intenzivno posvetil, opravil dolge priprave in z reprezentanco, ki je bila na zadnjem svetovnem prvenstvu dvajseta, prišel v finale.

Šarić je proti Francozom spet potrdil svojo vrhunskost in ustavil 14 žog ter nadkrilil Thierryja Omeyerja, ki pa se je izkazal z nekaj ključnimi obrambami. Za Francoze je dal Nikola Karabatić pet golov, vse v prvem polčasu, Daniel Narcisse pa štiri, vključno z zadnjim in odločilnim. Za Katar je Žarko Marković zadel sedemkrat, Rafael Capote pa šestkrat ob le enem zgrešenem strelu.

Četrta Titijeva

Za sijajnega Omeyerja je bila to že četrta zlata medalja na svetovnih prvenstvih. ''To je neverjetno. Vedno sem imel dobre soigralce, veliko srečo sem imel, da sem bil del te družine. Medalj ne morem primerjati med sabo, vsaka je posebna in ima svojo vrednost,'' je dejal Titi.

Predvsem v obrambi se je izkazal Youssef Benali. ''Naredili smo vse za zmago, a Francija se zdi kot z drugega planeta. Že leta so Francozi najboljša ekipa na svetu. Na odločilnih tekmah se zdijo nepremagljivi. Imajo izjemne igralce, veliko izkušenj in delovno vnemo. Vse to dela to ekipo fantastično.''

Ne spreglejte